ABD Başkanı Trump, ülke istihbaratının İran'ın nükleer silah üretmediğine dair raporlarını reddederek, "Yanılıyorlar" ifadelerini kullandı.
Dış Haberler
ABD Başkanı Donald Trump, ulusal istihbarat müdürünün İran'ın nükleer silah üretmediği ve İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney'in ülkenin askıya alınmış nükleer silah programını yeniden yetkilendirmediği yönündeki ifadesinin "yanlış" olduğunu iddia etti.
Trump'ın bu açıklamaları, ABD Başkanı'nın bu hafta başında Tulsi Gabbard'ın ABD istihbarat topluluğunun değerlendirmesini yinelediği 25 Mart tarihli Kongre raporuna şüpheyle yaklaşmasının ardından geldi. Geçtiğimiz Salı günü Trump, istihbarat topluluğunun bulgularının kendi iddialarıyla çeliştiğini "umursamıyorum" diyerek İran'ın nükleer silah geliştirmenin son aşamalarında olduğunu öne sürmüştü.
Trump dünkü konuşmasında daha da ileri gitti. Bir muhabir, kendisine "İran'ın nükleer silah ürettiğine dair ne tür bir istihbaratınız var? İstihbarat topluluğunuz hiçbir kanıtları olmadığını söyledi" diye sordu.
ABD Başkanı, soruyu "O zaman istihbarat topluluğum yanlış. İstihbarat topluluğunda bunu kim söyledi?" diye yanıtladı.
Muhabir, "Ulusal istihbarat direktörünüz, Tulsi Gabbard" diye yanıtladı.
Bunun üzerine Trump, "Yanılıyor" dedi.
Gabbard ise dün Trump'ı savunan açıklamalar yaptı.
Gabbard, sosyal medyada paylaştığı bir gönderide, "Amerika, İran'ın, eğer bu doğrultuda karar verirlerse, haftalar veya aylar içinde bir nükleer silah üretebileceği noktasında olduğuna dair istihbarata sahip. Başkan Trump bunun olamayacağını açıkça belirtti ve ben de katılıyorum" diye yazdı.
Ancak bu açıklama, İran'ın bir silah üretmediği yönündeki önceki değerlendirmesiyle çelişmiyor. Bilinen hiçbir ABD istihbarat değerlendirmesi, İran'ın nükleer programını silahlandırdığı sonucuna varmıyor.
'Şu anda arabuluculuk talebi zor'
Dün konuşan Trump, ayrıca ABD'nin İran ve İsrail arasında bir ateşkes anlaşmasına aracılık etme olasılığını da küçük gördü ve böyle bir anlaşmayı "destekleyebileceğini" söylerken, "İsrail savaş açısından iyi gidiyor ve bence İran'ın daha az iyi gittiğini söyleyebilirsiniz" dedi.
ABD Başkanı, "Şu anda böyle bir talepte bulunmak zor. Biri kazandığında, kaybettiğinden daha zor" diye ekledi.
Trump, önceki gün de ABD'nin çatışmaya vereceği tepkiye karar vermesinin iki hafta süreceğini belirtmişti.
'Avrupa durumu yatıştıramaz'
Dün gazetecilere konuşan Trump, Avrupa ülkelerinin durumu yatıştırmadaki potansiyel rolünü de küçük gördü. Bu, İran Dışişleri Bakanı Abbas Irakçi'nin Cenevre'de Fransa, İngiltere, Almanya ve AB'den üst düzey diplomatlarla görüşmesinden birkaç saat sonra gerçekleşti.
ABD başkanı, "Avrupa yardım edemeyecek" dedi.
Dünya İsrail’in saldırılarına odaklanmışken ABD yönetiminde İran çatlağı mı? | ![]() |