Ana içeriğe atla

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Trump ‘İran savaşında tarafsız kaldılar’ dedi, Şi ve Putin’e teşekkür etti

Şi’nin İran’a büyük silahlar göndermekten kaçındığını söyleyen Trump, Çin Devlet Başkanı'nın bölgeye savaş gemilerinin eşlik ettiği petrol gemisi gönderebilecekken göndermeyerek kendisine yardım ettiğini savundu. ABD Başkanı, Putin için de "son derece tarafsızdı" dedi.

Haber Merkezi

Yayın Tarihi: 18.06.2026 , 16:03 Güncelleme Tarihi: 18.06.2026 , 16:04

Algoritmaya müdahale edin: Tek bir işlemle soL Haber’i Google’da ‘tercih edilen kaynak’ olarak seçin, aramalarınızda soL öne çıksın.


ABD Başkanı Donald Trump Çin ile Rusya’nın İran savaşında “tarafsız” kaldıklarını savunarak Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’e ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e teşekkür etti. Bu sözler Trump’ın İran’a karşı saldırılarda ABD’yi yalnız bırakmakla suçladığı Avrupalı müttefiklerinin şaşkınlığına neden oldu.

Trump dün Fransa’daki G7 zirvesinde düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada ABD ile İsrail’in İran’a başlattığı savaşta Çin ve Rusya’nın tarafsız kaldığını iddia etti.

İran’ın zaferini, ABD ve İsrail’inse yenilgisini tescilleyen 14 maddelik mutabakat zaptının kabul edilmesinin ardından konuşan Trump, çatışmanın dışında kaldıkları için liderlere minnettar olduğunu belirtti.

"Çin'e, Devlet Başkanı Şi'ye teşekkür etmek istiyorum. Onunla birlikteydim ve tarafsız kaldı, tamamen tarafsız kaldı ve buna müteşekkirim" diyen Trump, sözlerine şöyle devam etti: "Ve Vladimir Putin'e teşekkür etmek istiyorum, son derece tarafsızdı. Bizim için işleri çok daha zorlaştırabilirlerdi.”

Trump Şi’nin İran’a büyük silahlar ve omuzdan atılan karadan havaya füzeler göndermekten kaçındığını söyledi.

ABD Başkanı şu ifadeleri kullandı:

Yanına her iki taraftan altışar destroyer (savaş gemisi) konuşlandırılmış bir petrol gemisi gönderebilirlerdi. Bunu yapmadılar. Devlet Başkanı Şi bana yardım etti. Yardım etmeye çalıştı ve bence muhtemelen bu işin çözülmesine katkıda bulundu.

Trump’ın bu sözleri, İran’a saldırıları sırasında NATO’daki bazı müttefiklerine yönelik “Bizi yalnız bıraktılar” tepkisini akla getirdi.

İngiliz haber ajansı Reuters da Trump’ın bu açıklamalarının Japonya'dan Avrupa'ya kadar uzanan ABD müttefiklerine yönelik eleştirileriyle tezat oluşturduğunu yazdı.

Rusya ile Çin’in İran’la yakın ilişkileri var. Rusya İran’la geçen yıl imzaladığı “Kapsamlı Stratejik Ortaklık Anlaşması” kapsamında İran’la istihbarat ve güvenlik alanında bilgi paylaşıyor. İran'ın bu sayede bölgede ABD üslerine yönelik kapasitesini artırdığı gündem olmuştu.

ABD’nin İran’a saldırılarını kınayan Çin’in İran’a askeri amaçlarla kullanılabilecek ürünler tedarik ettiği de ABD istihbaratı tarafından öne sürülüyor.

Çin'in Washington Büyükelçiliği sözcüsü Trump’ın açıklamalarının ardından pozisyonlarının "tutarlı" olduğunu belirtti ve "çatışmaların sona ermesi ile barışın tesisi için yorulmadan çalıştıklarını" ifade etti.

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.