Skip to main content
  • soltv-logosoltv-light-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • gelenek-logo

Yükleniyor...

Tipik bir ABD'li öyküsü: IŞİD'e karşı Kürtlerle ortaktı, şimdi petrol şirketi patronu olarak döndü

Üniformasını çıkaran ABD'li Albay, kravatıyla döndü. Harita aynı ama koordinatlar farklı. Bir zamanlar hedef gösterdiği bölgelerde şimdi "yatırım fırsatlarını" işaret ediyor. Amacı ABD’li enerji ve inşaat firmalarına Rojava’da yeni sömürü olanakları bulmak.

Haber Merkezi

Yayın Tarihi: 05.11.2025 , 00:38 Güncelleme Tarihi: 05.11.2025 , 00:39

Suriye'ye ABD'nin yerleşmesi, savaşın devam ettiği yıllarda birdenbire El Kaide'nin bir kolunun IŞİD adıyla hortlayıp ortalığı ateşe vermesinin ardından olmuştu. ABD bu dönemde "IŞİD Karşıtı Koalisyon" kurmuş, temel ortağı da Suriye'deki Kürt hareketi olmuştu.

IŞİD püskürtüldü, ama ABD hiçbir yere gitmedi.

Birçokları, ABD'nin Suriye'de kalışını, jeopolitik sebeplerin yanı sıra, petrolü kontrol etme isteğine dayandırdı.

Yeni bir gelişme, bu tezi sembolik düzeyde kanıtladı.

Koalisyon’un eski sözcüsü Albay Myles Caggins, yıllarca askeri operasyonlar yürüttüğü Suriye’ye bu kez başka bir sıfatla döndü. Caggins’e ait "danışmanlık" şirketi Words Warriors, Rojava’nın Kamışlı kentinde ofis açarak bölgede faaliyet gösteren ilk Amerikan şirketi oldu.

Şirketin açıklamasına göre amaç, ABD’li enerji ve inşaat firmalarına Rojava’da iş kurmaları için rehberlik etmek. Yani petrolden inşaata Suriye'deki yeni sömürü olanaklarını pazarlamak.

Petrol ve gaz şirketleri için izin çıkarıyor

Caggins, 2019-2020 yılları arasında "IŞİD’e karşı savaş" iddiasıyla kurulan uluslararası koalisyonun sözcüsü olarak görev yapmıştı. O dönemde Rojava’daki Suriye Demokratik Güçleri (SDG) yönetimi ile yakın ilişkiler kurmuştu. Şimdi aynı ilişkiler, patronlara kapı açıyor.

Caggins, Rûdaw’a verdiği demeçte, “Petrol ve gaz şirketlerine, Suriye'nin kuzey ve doğusunda işlerini başlatmalarına yardımcı olmak için danışmanlık yapıyoruz. Bölgeyi anlamalarına ve hükümet yetkililerinden iş izinleri almalarına yardımcı oluyoruz” dedi.

Sözcülük yaptığı dönemde “barış ve istikrar” mesajları veren Caggins, artık aynı coğrafyada “yatırım, izin ve altyapı kolaylıkları” sağlıyor.

1
Kamışlı’daki ofisten paylaşılan fotoğraflar, şirketin faaliyetlerini resmen başlattığını gösteriyor.

Rojavalı işçilere ABD üssü inşa ettiriyor

Caggins ayrıca ABD Ordusu Mühendisler Birliği ile de ortak projeler yürüttüklerini, kuzeydeki üslerde bazı inşaat faaliyetlerine katıldıklarını ifade etti.

“Kuzey ve Doğu Suriye'deki inşaat şirketleriyle ortağız ve ABD Ordusu ile Uluslararası Koalisyon üslerindeki Mühendisler Birliği projeleri üzerinde çalışıyoruz. Küçük ölçekli inşaat projeleri yapıyoruz ve şirketim, teknik eğitim almış Amerikalı uzmanları getiriyor.”

Words Warriors, projelerinde büyük ölçüde bölgedeki ucuz işgücünü kullanıyor. Caggins, işlerin “en az yüzde 90’ının” Kuzey ve Doğu Suriye halkı tarafından yapıldığını, yalnızca belirli teknik alanlarda ABD’den danışman, mühendis veya kalite kontrol uzmanı getirdiklerini belirtti.

'Yatırım' tavsiyesi de verdi: Herkesle iyi geçinin

Caggins, ayrıca Kürdistan Petrol Endüstrisi Birliği (APIKUR) sözcüsü olarak da görev yapıyor. 

SDG ve HTŞ yönetimi arasında "entegrasyon" için görüşmeler sürerken, patronlara bu konuda "yatırım tavsiyesi" vermeyi ihmal etmeyen Caggins, "iki tarafla da iyi geçinin" mesajı verdi.

ABD yaptırımları tamamen kaldırmaya hazırlanıyor

ABD Başkanı Donald Trump, pazartesi günü Suriye'deki HTŞ yönetiminin lideri Ahmed Şara ile görüşecek.  Görüşmenin ardından Suriye'ye yönelik yaptırımları içeren Sezar Yasası'nın Kongre tarafından kaldırılması bekleniyor.

2011’de emperyalistlerin körükleyerek çıkardığı iç savaşta büyük bir yıkıma uğrayan Suriye'de yeni yönetim, son birkaç ayda uluslararası tekel ve şirketlerle birçok anlaşmaya imza attı. Bunlardan bazıları şunlar:

  • ABD, Katar ve Türk şirketlerinden oluşan bir konsorsiyumla 7 milyar dolarlık enerji anlaşması
  • Şam Havaalanı için Katar’dan UCC Holding ile 4 milyar dolarlık anlaşma
  • Şam’da yapılacak metro için BAE’den NIC ile 2 milyar dolarlık anlaşma
  • “Şam Kulesi” için İtalya’dan UBAKO ile 2 milyar dolarlık anlaşma

Yeni rejim bu anlaşmaları “altyapısal atılım”, “yeniden inşa” olarak sunsa da, gelişmemiş veya yıkılmış bölgelerde uluslararası tekellerle yapılan “altyapı” projelerinin emperyalist sermayenin ağını tüm dünya ülkelerine yayma yolu olduğu 100'ü aşkın yıldır bilinen bir gerçek.

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.