TED Çanakkale Koleji öğretmenlerini kazandı: Zam yerine 'jest' yapan patron geri adım attı

TED Çanakkale Koleji, öğretmenlere zam yerine elden 3000-5000 lira arasında para verileceğini duyurdu. Tepkiler üzerine geri adım atıldı, uygulamaya son verileceği duyuruldu.

Haber Merkezi

Asgari ücrete yapılan yüzde 49 zammın ardından özel okul öğretmenleri de yeni maaşlarını bekledi. Türkiye’nin birçok yerinde kiralık marka (franchising) okulu bulunan TED Koleji de bazı şubelerinde öğretmen maaşlarına yapılacağı duyurulan yüzde 40-50 zam oranı üzerinden tepkilerle gündeme gelmişti. 
 
TED Çanakkale Koleji öğretmenleri maaşları yatırılmadan önce yönetimden bilgilendirme isteseler de herhangi bir yanıt alamadı. Öğretmenler 5 Şubat tarihindeyse maaşlarında herhangi bir iyileştirme yapılmadığını gördü. Aynı gün içinde öğretmenler zarf içinde 3 bin ila 5 bin lira aralığında değişen ve elden verilen “jest”lerle karşılaştı.
 
İyileştirme sözü veren patron, ücretlerde iyileştirme yapmak yerine zarf içinde Eylül ayına kadar elden “jestlerine” devam edeceğini duyurdu. 

'Kimseden harçlık almaya da niyetimiz yok'

Birlik Sendikası'na ulaşan öğretmenler "Kimseden harçlık almaya da niyetimiz yok. Her fırsatta “Mustafa Kemal’in kurduğu okullar” diyerek reklam yapanlar, öğretmenlerin boyun eğmesini bekliyorlar. Aldanıyorlar” dedi.

Sendikadan yapılan açıklamada ise "Hiçbir şekilde yasal karşılığı olmayan bu uygulamaya bir an önce son verilerek öğretmenlere hakkı olan zam yapılmalıdır" ifadeleri kullanıldı.

'Ne kadar örgütlüysek o kadar güçlüyüz'

Öğretmenlerin yükselen tepkisi üzerine okul yönetimi harekete geçmek zorunda kaldı. Yönetim, şubat maaşları ile birlikte bu uygulamaya son vereceklerini ve daha önce söz verildiği gibi iyileştirme yapacaklarını duyurdu.

Mücadelelerinin kazanımla sonuçlandığını aktaran bir öğretmen “Hakkımızı aramak, emeğimize, öğretmenlik onuruna sahip çıkmak ödevimiz. Biz ödevimizi yaptık. ‘Bize sunulana mecbur değiliz.’ dedik. İnsanca yaşamak, sınıfa girerken kredi borcunu, kirayı, faturaları düşünmek istemediğimizi anlattık. Karşılık bulduk” dedi ve şunları ekledi “Ne kadar örgütlüysek o kadar güçlüyüz. Boyun eğmemek için birlik olmalıyız!”

Birlik Sendikası'ndan paylaşılan mesajda ise "Eğitim emekçileri yan yana geldiklerinde ve boyun eğmedikçe haklarınızı kazanabiliyorlar. Gelin omuz omuza mücadele verelim! Gücümüz birliğimizdir" denildi.