'Taliban liderleri arasında kavga çıktı' iddiası

Afganistan'da Taliban'ın liderleri arasındaki tartışmalar sonucunda kavga yaşandığı öne sürüldü.

Dış Haberler

Afganistan'da günler önce geçiş hükümetini açıklayan Taliban'ın liderleri arasında büyük anlaşmazlıkların yaşandığı öne sürüldü.

Üst düzey Taliban yetkilileri, BBC'ye yaptıkları açıklamada, örgüt içerisinde iki kanadın liderleri arasında başkent Kabil'deki başkanlık sarayında kavga yaşandığını iddia etti.

Kavganın "ABD'ye karşı zaferde kimin daha çok payı olduğuna ve iktidarın yeni kabinede paylaşımına" ilişkin tartışma sonucu çıktığı ileri sürüldü.

Kavga iddiası, Taliban'ın kurucularından Molla Abdülgani Birader'in birkaç gündür görülmemesinin ardından ortaya atıldı. Birader'in kavganın yaşanması üzerine Kabil'den ayrıldığı ileri sürüldü.

BBC'ye konuşan bir Taliban kaynağı, Birader'le Göçmenler Bakanı Halil Rahman Hakkani arasında sert tartışmalar yaşandığını ve tarafların destekçilerinin yumruk yumruğa kavga ettiğini iddia etti.

Katar'da bulunan bir üst düzey Taliban mensubunun da tartışma yaşandığına dönük iddiaları doğruladığı öne sürüldü.

Kaynaklar, tartışmanın, yeni başbakan yardımcısı Birader'in geçiş hükümetinin yapısından memnun olmaması üzerine çıktığını ileri sürdü. 

Taliban, konuya ilişkin resmi bir açıklama yaparak, iddiaları yalanladı.

Pakistan tutuklamış, ABD isteyince salmıştı: Abdülgani Birader kimdir?

Abdülgani Birader, hali hazırda Taliban'ın lideri Hibetullah Ahundzade'nin kıdemli yardımcısı ve hareketin siyasi ofisinin başkanı olarak görev yapıyor. Birader cihatçı örgütün fiili lideri olarak kabul ediliyor.

1980'lerde Kandahar'da Afganistan Demokratik Cumhuriyeti ve SSCB'ye karşı savaşan cihatçı bu savaş sırasında "Birader" takma adını aldı. 1992'de ABD güdümlü şeriatçılar Kabil'e girip laik, demokratik ve sosyalist Afgan hükümetini devirince Birader Kandahar Eyaleti'nde bir medrese işletmeye başladı.

Kendisi 1994 yılında, Afganistan'ın güneyinde Taliban'ı kuran dört kişiden biriydi.

1996'dan 2001'e kadar Taliban'ın yönetimi sırasında üst düzey görevlerde bulunan Birader, Taliban hükümeti 2001'de ABD liderliğindeki işgalle devrildikten sonra, örgütün Pakistan'daki Kuetta Şura'sına liderlik etti ve Taliban'ın fiili lideri oldu.

2010 yılında Pakistan tarafından tutuklanan Birader'in bu dönem Pakistan'ın haberi dışında Afgan hükümetiyle gizlice bir barış anlaşmasını savunduğu öne sürülmüştü.

8 yıl tutuklu kalan Birader, 2018'de ABD'nin talebi üzerine serbest bırakıldı ve ardından Taliban'ın lider yardımcılığına ve siyasi ofisinin başına atandı.