Ana içeriğe atla

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Suudi Arabistan'dan İran'a 'normalleşme' ziyareti

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan'ın iki gün sonra İran'ı ziyaret edeceği bildirildi.

Haber Merkezi

Yayın Tarihi: 15.06.2023 , 11:06 Güncelleme Tarihi: 22.01.2025 , 10:54

İran'ın yarı resmi Tesnim Haber Ajansına göre Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Bin Ferhan, 17 Haziran'da başkent Tahran'ı ziyaret ederek, İranlı yetkililerle bir araya gelecek.

Bin Ferhan'ın ziyareti sırasında 2016'da kapatılan Suudi Arabistan'ın Tahran'daki büyükelçiliğinin yeniden açılması bekleniyor.

İran ile Suudi Arabistan arasında 'normalleşme' süreci

Suudi Arabistan'da Ocak 2016'da aralarında Şii lider Nimr en-Nimr'in de bulunduğu 47 kişinin "terör" suçlamasıyla idam edilmesi sonrasında yaşanan gerginlik sürecinde Suudi Arabistan ile İran arasındaki diplomatik ilişkiler kesilmişti.

Irak ve Umman'ın ev sahipliğinde 2021'de müzakerelere başlayan Riyad ve Tahran, 10 Mart'ta Pekin'de Çinli yetkililerin aracılığıyla 7 yıl aradan sonra diplomatik ilişkilerin iki ay içinde yeniden başlatılması konusunda anlaşmaya varmıştı.

İran, 23 Mayıs'ta Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Rıza Enayeti'nin Riyad Büyükelçisi olarak atandığını açıklamış, 6 Haziran’da İran'ın Riyad Büyükelçiliği, 8 Haziran’da da Cidde Konsolosluğu yeniden açılmıştı.

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.