İmalat hatasıyla gündeme gelen Hatay Samandağ'daki TOKİ inşaatındaki hatalar sıvayla kapatıldı. Yetkili firmadan açıklama gelmezken depremzedeler binaların denetlenmesini talep ediyor.
Özkan Öztaş
Hatay Samandağ'da inşaatı süren TOKİ'nin deprem konutlarında ortaya çıkan görüntüler kamuoyunda tartışmalara sebep olmuştu. Her geçen gün inşaatlardaki yapım ve imalat hatalarına dair yeni belgeler ortaya çıkarken depremzedelerin yapılan binalara "deprem evleri" değil "mezar evleri" dediği ifade ediliyor.
soL'a konuşan inşaat işçileri durumun sadece Samandağ'dan ibaret olmadığını ve birçok yerde yapılan deprem konutlarının yıkılması için depreme gerek bile olmadığını ifade etmişti. Bugün ortaya çıkan görüntülerde ise yetkili firmanın herhangi bir açıklama yapmak yerine hataları sıvayla kapattığı görülüyor.
soL daha önce uyarmıştı: 'Gizleme ihtimalleri var'
Konuya dair daha önceki haberlerimizde olası bir imalat hatasının kapatılması olasılığına karşı uyarmış ve uzmanların acil denetim çağrısını dile getirmiştik.
Konuya dair soL'a konuşan İnşaat Mühendisleri Odası İkinci Başkanı ve İnşaat Mühendisi Selçuk Uluata, sorumluların ortaya çıkan haberlerden dolayı sorunları örtbas etme ihtimaline dikkat çekmişti. Uluata soL'a verdiği demeçte, "İlgili firmaların ya da sorumluların bu sorunları örtbas etmek için bilim ve tekniğe aykırı yöntemlerle gizleme ihtimalleri var. Dolayısıyla ivedilikle adım atılması gerekiyor. Fotoğraflar doğruysa eğer ciddi bir yapım ve denetim eksiği olduğu görülüyor." demişti.
soL'un ulaştığı yeni görüntülerde ise firmanın yapılan imalat hatalarına dair açıklama yapmak yerine hataları sıvayla kapattığı görülüyor.
'Burada toplu mezarlar inşa ediyorlar, gazetecileri inşaatlara yaklaştırmıyorlar'
Konuyu Türkiye'de gündeme taşıyanlardan biri de Hatay'da yayın yapan Sovtna Gazetesi.
Sovtna Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ali Aslan soL'a verdiği bilgilerde inşaat alanlarının kolluk kuvvetleri tarafından korunduğunu ve basının içeriye girmesine izin verilmediğini ifade ediyor:
"6 Şubat Depremi'nde büyük acılar yaşadık. Şu an hâlâ depremde kaybolan çocuklarını bulamayan insanlarımız var. On binlerce kayıp verdik. Dört gün boyunca sesimizi duyan yanımıza uğrayan kimse olmadı, ölüme terk edildik.
Şimdi de bu konutları yapanlar utanmadan burada toplu mezarlar inşa ediyorlar. Bu firmaya müdahale edileceği yerde binalardaki eksikler sıvalama işlemi ile kapatılmaya çalışılıyor.
Akla vicdana sığmayacak şekilde insanları bir kez daha ölüme davet ediyorlar. Devletin kolluk kuvvetleri basının içeri girmesine izin vermiyor, bu utancı gizlemeye çalışıyorlar. Biz bir kez daha bu acıların yaşanmasını istemiyoruz ve bu konutlarda yaşatılmasına izin vermeyeceğiz."
Ali Aslan acilen yetkililerin binaları denetlemesini, numuneler alarak sonuçları kamuoyuyla paylaşmaları gerektiğini ifade ediyor.
Depremzedeler ve uzmanlar TOKİ'nin ve yerel belediyelerin ilgili firmaları hızlı bir şekilde denetleyerek kamuoyunu aydınlatmalarını talep ediyor.