Sayfa yolu
Slovakya Başbakanı: Ukrayna'nın NATO üyeliği Üçüncü Dünya Savaşı'na temel oluşturur
soL'a güvenin, algoritmaya müdahale edin. Tek tıkla soL Haber'i Google'da tercih edilen kaynağınız olarak belirleyin.
Haber Merkezi
Yayın Tarihi: 08.10.2024 , 01:06
Ukrayna'nın NATO üyeliğine ilişkin tartışmalar devam ederken, çeşitli isimlerden gündeme dair yeni açıklamalar yapıldı.
Ukrayna'nın NATO'ya katılımının 3. Dünya Savaşı'nın temelini oluşturmak anlamına geldiğini ifade eden Slovakya Başbakanı Fico, söz konusu tasarıyı veto edeceklerini söyledi.
Yeni NATO Genel Sekreteri Rutte ilk resmi ziyaretini "en önemli öncelik" olarak tanımladığı Ukrayna'ya gerçekleştirirken, eski sekreter Stoltenberg ise "Ukrayna’ya NATO benzeri güvenlik garantileri verilmesi gerektiğini ancak bunun ülkenin tüm topraklarını kapsamayabileceğini" belirtti.
Ukrayna Başbakanıyla yapılacak görüşme öncesinde veto açıklaması
Ukrayna Başbakanı Denis Şmıhal'la gerçekleştireceği görüşme öncesinde konuşan Slovakya Başbakanı Robert Fico, Ukrayna'nın NATO üyeliğini veto edeceklerini söyledi.
Slovakya'nın devlet televizyonu RTVS'ye konuşan Fico, "Ukrayna bağımsız ve egemen bir ülke değil, tamamen ABD'nin etkisi ve kontrolü altındadır" dedi ve Şmıhal'la yapacağı görüşmede Ukrayna'nın NATO üyeliğini veto edeceğini ileteceğini belirtti.
Fico, Ukrayna'nın NATO'ya katılımının 3. Dünya Savaşı'nın temelini oluşturmak anlamına geldiğini ifade ederek Slovak ordusunca Ukrayna'ya hiçbir silah yardımı sağlanmayacağını vurguladı.
Ukrayna'nın "dünyanın en yozlaşmış ülkelerinden biri" olduğunu söyleyen Fico, "Size gönderilen yardımların ne kadarının bir yerlerde kaybolduğunu ancak Tanrı bilir" dedi.
Fico, Ukrayna-Rusya Savaşı'nın askeri çözümü olmadığını ifade ederek Ukrayna'nın topraklarının bir kısmından vazgeçmesi gerektiğini, Rusya'nın çekilmesinin gerçekçi olmadığını savundu.
Eski sekreterden 'Batı Almanya' örneği
Öte yandan 1 Ekim’de görevini eski Hollanda Başbakanı Mark Rutte’ye devreden eski NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de kısa bir süre önce Ukrayna'nın NATO üyeliği gündemine dair açıklamalarda bulundu.
Financial Times'a konuşan Stoltenberg, "Ukrayna’ya NATO benzeri güvenlik garantileri verilmesi gerektiğini ancak bunun ülkenin tüm topraklarını kapsamayabileceğini" söyledi.
Söz konusu "garantinin Ukrayna’nın uluslararası alanda tanınan topraklarının tamamını kapsamasa bile pekâlâ verilebileceğini" ifade eden Stoltenberg, Batı Almanya'yı örnek gösterek "Batı Almanya, Doğu Almanya'yı büyük Almanya'nın bir parçası olarak görüyordu. Ancak NATO elbette yalnızca Batı Almanya'yı koruyordu" dedi.
Stoltenberg’e göre Batılı ülkeler, Ukraynalıların Ruslarla masaya oturmasını ve “kendileri için kabul edilebilir, bağımsız bir ulus olarak varlıklarını sürdürebilecekleri bir sonuç elde etmelerini” sağlayacak koşulları yaratmalı:
“Eğer bir irade varsa, her zaman bir çözüm vardır. 5. Madde’nin ("Bir NATO üyesine yapılan saldırı bir bütün olarak NATO’ya yapılmış sayılır”) uygulanmasını belirleyecek bir hat gereklidir ve Ukrayna bu sınıra kadar olan tüm bölgeyi kontrol etmelidir. Bu hat, uluslararası alanda tanınan sınırla örtüşmek zorunda değildir.”
Stoltenberg, söz konusu yaklaşımın Rusya ile bir savaşın içine çekilecekleri endişesiyle Ukrayna’yı NATO’ya kabul etmekte isteksiz davranan ülkeleri yatıştırabileceğini söyledi.
Yeni NATO Genel Sekreteri'nin ilk resmi ziyareti Ukrayna
Geçtiğimiz günlerde NATO'nun liderliğini devralan Mark Rutte'nin de Brüksel'de gazetecilere yaptığı açıklamada gündemlerden biri Ukrayna'ydı.
Ukrayna'ya yönelik askeri desteğin devam edeceğini vurgulayarak bunu “en önemli öncelik” olarak nitelendiren Rutte, “Ukrayna listenin en başında yer alıyor" demişti.
Rutte göreve geldiğinde ilk resmi ziyaretini Ukrayna'ya yapan Rutte, ittifakın Kiev'e desteğini sürdüreceği sözünü vermişti.
Rutte, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'le gerçekleştirdiği görüşmede, NATO tarafından Ukrayna için "NATO üyeliğine bir köprü oluşturmak" amacıyla 40 milyar avro değerinde finansman yardımı, müttefikler arasında ikili güvenlik anlaşmaları ile yardım ve eğitimi koordine etmek üzere yeni bir NATO komutanlığının kurulması da dâhil olmak üzere son dönemde adımlar atıldığını söylemişti.
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.
