Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, canlı yayında NTV Ankara Temsilcisi Ahmet Ergen'in sorularını yanıtladı.
Bakan Şimşek, "enflasyonun arzulanan hızda düşüp düşmediğine" yönelik soruya, enflasyonun düştüğünü söyleyerek yanıt vermeye başladı.
Şimşek, Mayıs ayında enflasyonun zirveye çıktığını, o noktadan bugüne 26 puan düşüş olduğunu dile getirdi ve düşmeye devam edeceğini öne sürdü.
Mehmet Şimşek şunları söyledi:
"Giyim ve dayanıklı mallar gibi temel mallara baktığınız zaman bunlarda enflasyon eylülde yüzde 28'e düştü. Yıllık enflasyonda bütün malları baz alırsanız, gıdayı, enerjiyi ve içecekleri koysanız bu da enflasyon eylül itibarıyla yüzde 40'a düşmüş. Manşet enflasyon baktığınızda yüzde 49 civarı. Hizmet enflasyonu düşmeye başladı fakat hizmet enflasyonu bütün dünyada katılık içeriyor."
‘Enflasyon beklentilerinde iyileşme var’
Türkiye'de 50 yıldır kronik iki hane civarı, dönem dönem üç haneyi geçmiş bir enflasyon olduğunu belirten Şimşek, şöyle konuştu:
“Para politikasının yeniden inşası zaman aldı. Deprem ve EYT gibi faktörler nedeniyle maliye politikasında sınırlayıcı hususlar var. Buna rağmen enflasyonda düşüş başlamış ve bu düşüş devam edecek. Enflasyonda ve fiyat artışlarında yavaşlama var, bu devam edecek. Bu konuda kararlıyız, programı uygulayacağız, sonuç veriyor ve enflasyonu düşüreceğiz. Ekonomistlere sorduğumuzda 24 ay sonra enflasyonun yüzde 18 civarı olacağını söylüyorlar. Enflasyon beklentilerinde iyileşme var. Program hedeflerimiz iddialı. Dolayısıyla kredibilitemizi bu hedeflere yaklaşarak sağlayacağız. Bugün cari açıkta, bütçede birçok konuda hedefi tutturmuşuz. Enflasyonda da hedeflerimizi tutturacağız, tutturmak için ne gerekiyorsa devam edeceğiz.”
‘Yenilenen kira sözleşmelerinin enflasyona etkisi oldu’
Yurttaşlardan yine "sabır" dileyen Bakan Şimşek, enflasyon artışında kira sözleşmelerinin etkisi olduğunu söyledi:
"Deprem ve EYT gibi maliye politikasına sınırlayıcı unsurlar var buna rağmen enflasyonda düşüş başlamış. Enflasyonda düşüş fiyat artışının yavaşlaması demek. Bu programı uygulayacağız. Bu program sonuç veriyor. Enflasyon beklentilerinde iyileşme var. Yenilenen kira sözleşmelerinin etkisi oldu. Geçmiş enflasyon baz alınıyor. Bunlar bir yıl sonra denklemden ve bazdan çıkacak. Konut arzının artması kira enflasyonunu etkileyecek."
Kamuda araç satışının başlayacağını öne sürdü
Kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında araç satışının başlayacağını dile getiren Şimşek, şöyle devam etti:
"Kiralık araçları yüzde 15 azalttık. Yakında Özelleştirme İdaresi araç satışına başlayacak. Kamu harcamalarında sapma yüzde 1'in altında olacak. Daha önce öyle bir şey yoktu. Hiçbir bakanlık kendisine tahsil edilen harcamanın üstüne çıkamayacak. Bin civarı araç özelleştirmeye devredilmişti. Zaruri araç kiralamaları dışında izin vermiyoruz."
Savunma sanayine ek kaynağın sebebini böyle açıkladı: ‘Zor coğrafya’
Şimşek, Meclis'e sunulan savunma sanayi katkı payı teklifine ilişkin eleştirilere de yanıt verdi.
Kendisinin de Savunma Sanayii İcra Kurulu üyesi olduğunu söyleyen Bakan, "En son toplantıda yeni görevler verildi Savunma Sanayii Müsteşarlığına. 'Yeni bir çelik kubbe inşaa edilecek' denildi. Yani Türkiye'yi dışardan gelecek saldırılara karşı koruyacak bir hava savunma sistemi. Bunlar pahalı sistemler" diye konuştu.
"Bu paketin bir kuruşu bize (bütçeye) gelmeyecek" diyen Şimşek alınacak "katkı payını" şu ifadelerle açıkladı:
"Burada amaç çok net. Ülkemizin caydırıcılık gücünü arttırması dışında hiçbir seçeneği yok. Zor bir coğrafyadayız, caydırıcılık gücünü artırmalıyız. Savunma projelerine kaynak gerekiyor. Savunma Sanayi fonunda ciddi şekilde para veriyoruz. Bu sene 165 milyara çıkarttık. Birçok yerden öneri alındı. Ekonomi Kurmayları ile çalışıldı. Bu paket tamamen savunmaya kaynak için hazırlandı. Bu paket tamamen Savunma Sanayi Fonu'na gidecek. Bütçe açıklığını azaltmak için yapılmış bir paket değil. Eleştirilere kulaklarımızı tıkayamayız. Gelen değerlendirmeleri Meclis dikkate alır."