Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın yönetimi, cihatçıların Şam'a girmesinin ardından düştü.
Esad'ın, yönetiminin devrilmesinin ardından uçakla Suriye'den ayrıldığı söyleniyor.
Bir Suriyeli subay Reuters'a yaptığı açıklamada, Suriye ordusu komutanlığının, bugün subaylara Esad yönetiminin sona erdiğini bildirdiğini aktardı.
Ancak Suriye ordusu daha sonra Hama ve Humus'un önemli şehirlerinde ve Deraa kırsalında "terörist gruplara" karşı operasyonlarını sürdürdüğünü duyurdu.
İki üst düzey ordu subayının Reuters'a verdiği bilgiye göre, Beşar Esad bugün erken saatlerde Şam'dan bilinmeyen bir yere uçtu.
BAE'li diplomat: 'Esad ülkemizde mi bilmiyorum'
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) diplomatik danışmanı Enver Gargaş, Esad'ın BAE'ye gittiğine dair iddialara ilişkin konuştu.
Esad'ın BAE'de olup olmadığını bilmediğini ifade eden diplomat, "Suriye henüz tehlikeden kurtulmuş değil ve aşırılıkçılık ve terörizm ana endişe kaynağı olmaya devam ediyor" diye konuştu.
Gargaş, devlet dışı aktörlerin siyasi boşlukları istismar etme fırsatına sahip olmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Gargaş, Bahreyn başkentindeki Manama Diyalog güvenlik forumunda, “Suriye'de yaşanan olaylar aynı zamanda siyasi başarısızlığın ve çatışma ve kaosun yıkıcı doğasının açık bir göstergesidir” dedi.
Irak ve Rusya büyükelçiliklerini boşalttı
Irak'ın devlet haber ajansı da, Irak'ın Suriye'deki büyükelçiliğini boşalttığını ve personelini Lübnan'a taşıdığını bildirdi.
Rusya'nın Suriye'deki büyükelçiliği de, personelinin "iyi" olduğunu açıkladı. Rusya'nın resmi TASS haber ajansına konuşan bir Rus büyükelçilik personeli, diplomatların nerede olduğuna dair ayrıntı vermeden iyi olduklarını ifade etti.. Büyükelçilik, önceki gün Rus vatandaşlarını ülkeyi terk etmeye çağırmıştı.
Başbakan HTŞ lideriyle temas halinde
Heyet Tahrir Şam (HTŞ) lideri Ebu Muhammed el Culani, Suriye devlet kurumlarının teslim edilene kadar eski Başbakan Muhammed Celali tarafından denetleneceğini söyledi.
Şam'daki askeri güçlerin kamu kurumlarına yaklaşmasını yasakladığını ilan eden Culani, havaya ateş açılmasını da yasakladı.
Eylül ayında Esad tarafından başbakan olarak atanan Celali de, El Arabiya'ya verdiği röportajda, mevcut geçiş dönemini yönetmek için Culani ile temas halinde olduğunu kaydetti.
Suriye'nin özgür seçimler yapması gerektiğini savunan Celali, evinde kaldığını ve yönetimin sürekliliğini desteklemeye hazır olduğunu belirtti.
Suriye telekomünikasyon bakanı Eyad el Hatib de, El Arabiya'ya verdiği röportajda, Culani'nin telekomünikasyon hizmetlerinden sorumlu HTŞ temsilcisi tarafından kendisiyle iletişime geçildiğini açıkladı.
Hatib, telekomünikasyon ve internetin çalışmaya devam edeceği konusunda karşı tarafla anlaştıklarını ifade etti.
HTŞ öncülüğündeki koalisyon da, Suriye'de iktidarın tam yürütme yetkilerine sahip bir geçiş yönetim organına devredilmesi için çalışmaya devam ettiğini söyledi.
BM temsilcisi: 'Temkinli bir umutla bakıyoruz'
BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Norveçli Geir Otto Pedersen, bugün yaptığı açıklamada, "temkinli bir umutla" ileriye baktığını ancak "istikrarlı ve kapsayıcı geçiş düzenlemelerinin" uygulamaya konulması gerektiğini belirtti.
Pedersen, "Önümüzdeki zorluklar çok büyük ve endişeli. Durumdan tedirgin olanları duyuyoruz. Ancak bu, yenilenme olasılığını kucaklamak için bir an. Suriyelilerin dayanıklılığı İnsanlar birleşik ve barışçıl bir Suriye'ye giden bir yol sunuyor" diye konuştu.
SDG: 'Tarihi bir an'
Ülkenin kuzeydoğusundaki geniş alanları kontrol eden Kürt liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) komutanı, olayları "tarihi" olarak selamladı.
Komutan Mazlum Abdi, Telegram'da yaptığı açıklamada, "Suriye'de Şam'daki otoriter rejimin düşüşüne tanıklık ederken tarihi anlar yaşıyoruz" dedi ve "bu değişimin, tüm Suriyelilerin haklarını garanti altına alan demokrasi ve adalete dayalı yeni bir Suriye inşa etmek için bir fırsat sunduğunu" iddia etti.
SDG'nin siyasi kanadı olan Suriye Demokratik Konseyi (SDC), Esad'ın ayrılışını duyuran bir bildiri yayınlayarak, bunu "tiranlığın sonunu işaret eden tarihi bir an" olarak nitelendirdi.
SDC, "Bu büyük başarı, uzun yıllar süren baskı ve vahşete rağmen özgürlük, onur ve eşitliğe doğru ilerleme kararlılığınızın sonucudur" dedi. "Şehitlerin kanı, tutukluların çektiği acılar ve yerinden edilmişlerin mücadeleleri, özgürlüğe doğru düz bir yol çizdi" diye ekledi.
"Eşitlik ve adaleti garanti eden çoğulcu, demokratik bir devlet" için çalışmaya devam etme taahhütü veren SDC, "etnik köken veya dine bakılmaksızın tüm vatandaşlarını kucaklayan yeni bir Suriye" inşa etmek için diyaloğa ihtiyaç olduğunu savundu.
ABD: 'IŞİD'e karşı önlemler alacağız'
ABD'nin Ortadoğu Savunma Bakan Yardımcısı Daniel Shapiro, ülkesinin Doğu Suriye'deki varlığını sürdüreceğini ve IŞİD'in yeniden canlanmasını önlemek için gerekli önlemleri alacağını söyledi.
Esad'ın devrilmesinden birkaç saat sonra konuşan Shapiro, tüm tarafları sivilleri, özellikle azınlıkları korumaya ve uluslararası normlara saygı göstermeye çağırdı.
İsrail ordusu bugün yaptığı açıklamada işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri'ni kapalı askeri bölge ilan edeceğini duyurdu.
İsrail Golan Tepesi'ni 'kapalı askeri bölge' ilan etti
Ordu, bugün yaptığı açıklamada, "Durum değerlendirmesine uygun olarak, Merom Golan Eyn Zivan ve Bukata-Khirbet Eyn Hura tarım alanları bugün itibarıyla kapalı askeri bölge ilan edilecektir. Çiftçilerin askeri gerekliliklere ve İsrail Savunma Kuvvetleri ile tam koordinasyona dayanarak, bölgedeki belirli alanlara birkaç saatlik sürelerle girmelerine izin verilecektir. İsrail Savunma Kuvvetleri, bu alanlara koordinesiz girişin kesinlikle yasak olduğunu vurgulamaktadır" dedi.
Uluslararası tepkiler ne oldu?
Beyaz Saray bir açıklamada, "Başkan Biden ve ekibi Suriye'deki olağanüstü olayları yakından izliyor ve bölgesel ortaklarla sürekli temas halinde" dedi.
ABD'de yeniden başkan seçilen Donald Trump da, "Esad gitti. Ülkesinden kaçtı. Koruyucusu, Vladimir Putin liderliğindeki Rusya, Rusya, Rusya artık onu korumakla ilgilenmiyordu. Rusya ve İran şu anda zayıf bir durumda, biri Ukrayna ve kötü ekonomi yüzünden, diğeri İsrail ve onun savaş başarısı yüzünden" diye yazdı.
İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, "Suriye'deki durumun gelişimini endişeyle takip ediyorum. Şam'daki büyükelçiliğimiz ve Başbakanlık ofisi ile sürekli temas halindeyim. Dışişleri Bakanlığı'nda saat 10:30'da acil bir toplantı çağrısı yaptım" dedi.
İsrail diaspora işleri bakanı Amichai Chikli, Suriye'deki cihatçıların ilerlemesinin ülkesi için “kutlama sebebi olmaktan uzak” olduğunu, işgal altındaki Golan Tepeleri'ndeki Hermon Dağı'nda İsrail'in kontrolünün yenilenmesi ve Suriye ile 1974 ateşkes hattına dayalı yeni bir savunma hattı kurulması çağrısında bulunduğunu söyledi.