Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) öncülüğündeki grupların Suriye Ordusuna karşı 27 Kasım'da başlattıkları saldırılar neticesinde Şam'ın kontrolü cihatçılara geçti ve Suriye yönetimi düştü.
Suriye yönetiminin düşmesinin ardından YPG'nin belirleniminde hareket eden Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) kontrolünde olan bölgelerde de gelişmeler yaşandı.
Olağanüstü hal ilan edildi
"Rojava Özerk Yönetimi", ülkedeki krizden kaynaklı olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu.
Humus kentinin cihatçı gruplar tarafından ele geçirilmesi sonrasında gelen açıklamada, herkesin genel bir farkındalık halinde hareket etmesine yönelik çağrıda bulunuldu.
Açıklamada, “Suriye genelinde yaşanan kriz nedeniyle halkımıza, İç Güvenlik Güçleri’mize, Toplumsal Savunma Güçleri’mize, tüm kurum, parti, örgüt ve gençlerimize çağrımız provokasyonlara gelmemeleri, kent ve köylerini savunma konusunda en üst seviyede dikkatli olmalarıdır. Herkes genel bir farkındalık halinde hareket etmelidir" denildi.
SDG Komutanı Abdi gelişmeleri 'fırsat' olarak nitelendirdi
SDG Komutanı Mazlum Abdi de Suriye yönetiminin düşmesi sonrasında açıklamada bulundu.
Suriye'de tarihi anlar yaşandığını söyleyen Abdi, gelişmeleri "fırsat" olarak nitelendirdi.
Abdi sosyal medya üzerinden yayımladığı açıklamasında, “Şam'daki otoriter rejimin çöküşüne tanık olduğumuz Suriye'de tarihi anları yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.
Abdi açıklamasını şöyle devam ettirdi:
“Bu değişiklik, tüm Suriyelilerin haklarını garanti altına alan, demokrasi ve adalete dayalı yeni bir Suriye'nin inşası için bir fırsattır.”
SDG Deyrezor'dan çekildiğine ilişkin haberleri yalanladı
Cihatçı grupların Deyrezor'a ilerlediği ve SDG'nin kentten çekildiğine dair haberlere ilişkin açıklama SDG'den geldi.
SDG’den yapılan açıklamada söz konusu iddialar “asılsız” olarak nitelendirildi ve yalanlandı. Deyrezor Askeri Konseyi’nin “bölgeyi ve halkını koruma görevine devam ettiğini” belirtti.
Irak sınırındaki petrol kaynakları açısından zengin Deyrezzor bölgesinin bir bölümü ABD destekli SDG güçleri, bir bölümü de Suriye ordusunca kontrol ediliyordu.
Suriye ordusu batıya güç kaydırmak için Deyrezzor il merkezinin kontrolünü Suriye Demokratik Güçleri’ne devretmiş ve Suriye ordusu ile SDG arasında Deyrezzor il merkezinin kontrolüne ilişkin anlaşma yapıldığı öne sürülmüştü.
SDG bünyesindeki Deyrezor Askeri Konseyi geçtiğimiz ise Cuma günü, Suriye ordusunun bölgeden çekilmesinin ardından Deyrezor ve Fırat Nehri’nin batısında kontrolü ele geçirdiğini duyurmuştu.
Haseke'de devlet kurumları el değiştirdi
Suriye yönetiminin düşmesi sonrasında bir diğer gelişme de Haseke'de yaşandı.
SDG kontorlündeki Rojava İç Güvenlik Güçleri, Haseke’deki Güvenlik Kavşağı bölgesinde bulunan kamu binalarında konuşlandı.
Rudaw'ın haberinde "İç Güvenlik Güçleri, Baas rejiminden kalma binalarda halka ait evrak ve belgeler başta olmak üzere kamuya ait varlıkları korumak adına bölgede güvenliği üstlendi" denildi.