Rusya-Ukrayna savaşında 17. gün

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna ile müzakere sürecinde 'bazı önemli gelişmeler' olduğunu söylerken ABD Başkanı Biden Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar açıkladı.

Haber Merkezi

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri harekat 17. gününe girdi.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna ile müzakere sürecinde "bazı önemli gelişmeler" olduğunu söylerken ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya saldırıları nedeniyle Rusya ile ticari ilişkilerini askıya aldıklarını açıkladı. Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar duyuran Biden, "Rusya'dan alkol ve deniz mahsulleri ithalatını durduyoruz. Putin'i daha sert vuracağız. Moskova borsası iki haftadır açılmıyor. Çünkü açılınca batacağını biliyorlar. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Rusya'yı bir çöp haline getirdi. Rusya ekonomisini yıktık" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price da, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov’un eşi Tatyana Navka ve büyük çocuklarına yaptırım getirildiğini belirtti. Price ayrıca Rusya ile Ukrayna arasındaki krizin çözümü konusunda Türkiye'nin göstermiş olduğu diplomatik çabaları memnuniyetle karşıladıklarını da belirtti.

Savaşın 17. gününde öne çıkan gelişmeler gün boyu haberimizde...

Güncelleme: 20.09

Rusya Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre Rus kuvvetleri Ukrayna'ya ait bir Mi-24 helikopteri düşürdü. Buna ek olarak Rusya tarafından bir Bayraktar drone da dahil olmak üzere üç İHA düşürüldü.

Güncelleme: 18.06

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ülkesinin ABD'yi Ukrayna'ya silah tedarik konvoylarının Rus ordusu için 'meşru hedefler' olduğu konusunda bilgilendirdiğini söyledi.

Güncelleme: 17.38

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya Federasyonu ile müzakerelere hazır olduğunu söyledi. Zelenskiy, barış sürecinin sözle değil eylemle başlatılmasını umduğunu dile getirdi.

Zelenskiy, İsrail Başbakanı Naftali Bennett'e Rusya ile Kudüs'te görüşme teklifinde bulunduğunu söyledi. Zelenskiy "İsrail, güvenliğin garantörleri arasında olabilir" dedi.

Güncelleme: 15.35

Rusya Dışişleri, 'Rusya, gerekirse AB'yle enerji alanında sert bir cepheleşme içine girmeye hazır' açıklamasında bulundu.

Güncelleme: 14.40

Elysee Sarayı: Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya Devlet Başkanı Putin ile yeni bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi 

Güncelleme: 14.20

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Polonya'ya sığınan mülteci sayısı 1 milyon 596 bini geçti.

Güncelleme: 13.50

Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov'un Türkiye Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler'le telefon görüşmesi yaptığı duyurdu.

Güncelleme: 12.40

Rusya Dışleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, 'ABD ve NATO'ya sunulan güvenlik garantisi teklifleri artık geçerli değil, durum tamamen değişti' dedi.

Güncelleme: 11.28

Rusya ordusu, Kiev yakınlarındaki Vasilkov’da bulunan yakıt deposunu ve askeri havaalanı etrafındaki askeri mühimmat deposunu vurdu.

Güncelleme: 10.36

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'da Donbass Halk Cumhuriyetlerinin kontrolüne giren bölgelerinin güncellenmiş bir haritasını yayınladı 

Güncelleme: 10.14

Donetsk kuvvetleri, Valerianovka ve Zeleny Gay yerleşimlerinin kontrolünü ele geçirdiğini belirtti. Rus kuvvetleriyse Ukrayna askeri altyapısına ait 3 bin 491 hedefi imha ettiğini açıkladı.

Güncelleme: 09.42

ABD, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin savunma sanayisiyle ilişkisi bulunan Rusya menşeili tedarik şirketleri ve yöneticilerine yaptırım uygulayacağını açıkladı.

Güncelleme: 09.28

Kırım Daimi Temsilcisi Muradov, 'Ukrayna topraklarındaki Pentagon'un gizli laboratuvarlarında yıllarca biyolojik silahlar geliştirildi' dedi.

Güncelleme: 08.58

ABD, Rusya Federasyonu Komünist Partisi lideri Gennady Zyuganov ve RFKP'li vekiller hakkında yaptırım kararı aldı.

Güncelleme: 08.58

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rus ordusunun Mariupol kentinde 12 günde 1582 sivilin hayatını kaybettiğini öne sürdü.

Güncelleme: 08.04

Wall Street Journal (WSJ), Polonya’nın kendi hava kuvvetlerinin envanterinde bulunan Rus yapımı tüm MiG-29 savaş uçaklarını Ukrayna’ya gönderme teklifini ABD Başkanı Joe Biden’ın veto ettiğini belirtti.

'Belediye Başkanı kaçırıldı' iddiası

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Kirill Timoşenko, Melitopol Belediye Başkanı Ivan Fedorov'un Rus güçleri tarafından kaçırıldığını iddia etti.

Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Geraşenko “Melitopol'da 10 kişilik bir işgalci grubu, düşmanla işbirliği yapmayı reddeden şehrin belediye başkanı Ivan Fedorov'u kaçırdı" açıklaması yaptı. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamadaysa kaçırma olayının "savaş suçu" olduğu söylendi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de, Telegram kanalında yayınladığı video mesajında "Melitopol Belediye Başkanının kaçırılması, Ukrayna'daki kent ve halka sadece değil, demokrasiye karşı işlenen bir suçtur. Demokratik ülkelerdeki halkın yüzde 100'ü bunu öğreneceğinden eminim" dedi.