Rusya-Ukrayna çatışması Afrika'ya sıçradı: Mali ayrılıkçı gruba destek sağlayan Kiev'le ilişkileri kesti

Ukrayna, Mali'de çok sayıda Rus paralı askerin ve yerel ordu mensubunun ölümüne neden olan saldırıda ayrılıkçı gruba destek sağladığını açıkladı. Mali, bunun üzerine Kiev'le diplomatik bağları kesti.

Dış Haberler

Mali, ülkedeki ayrılıkçı gruplara askeri destek ve istihbarat sağladığı gerekçesiyle Ukrayna'yla diplomatik bağlarını kestiğini duyurdu.

Mali hükümeti, üst düzey bir yetkiliyi, Temmuz ayında Rus paralı asker grubu Wagner'den düzinelerce paralı askerin yanı sıra Malili askerlerin de öldürüldüğü çatışmalarda Kiev'in rolünü kabul etmekle suçladı. 

Wagner ve Mali ordusu hezimete uğradı iddiası

Batı Afrika ülkesindeki ayrılıkçı Kuzey Tuareg isyancıları, geçen ayın sonlarında ülkenin kuzeyinde üç gün süren çatışmalarda en az 84 Rus paralı asker ve 47 Malili askeri öldürdüklerini iddia etmişti. Bu, Wagner'in ülkede bulunduğu iki yıldan bu yana yaşadığı en ağır yenilgi anlamına geliyor.

Ukrayna askeri istihbarat teşkilatı (GUR) sözcüsü Andriy Yusov, geçtiğimiz ay kamu yayıncısı Suspilne'ye yaptığı açıklamada, Malili isyancılara "Rus savaş suçlularına karşı operasyonlarını yürütmelerine olanak tanıyan tüm bilgileri ilettiklerini" söylemişti.

Bu açıklamalardan “derin bir şokla” haberdar olduğunu belirten Mali hükümeti, Yusov’un “Ukrayna’nın silahlı terörist gruplar tarafından gerçekleştirilen ve Mali Savunma ve Güvenlik Kuvvetleri üyelerinin ölümüne yol açan korkakça, hain ve barbarca bir saldırıya karıştığını kabul ettiğini” kaydetti.

'Mali'nin egemenliği ihlal edildi'

Hükümet sözcüsü Albay Abdoulaye Maiga, yaptığı açıklamada, Kiev'le ilişkilerin “derhal” kesileceğini söyledi.

Mali ayrıca, Cumartesi günü Facebook’ta yayınlanan ve ayrılıkçıların saldırılarına “kesin ve koşulsuz desteğini” ifade ettiği bir video nedeniyle hükümet tarafından çağrılan Ukrayna’nın Senegal Büyükelçisi Yurii Pyvovarov’un yorumlarına da tepki gösterdi.

Maiga, Ukrayna’nın eylemlerinin Mali egemenliğini ihlal ettiğini ve "kabul edilemez bir dış müdahaleyle uluslararası terörizme destek" teşkil ettiğini belirtti.

Mali'de 25 Temmuz’da Cezayir sınırına yakın Tinzaouatene kasabasındaki bir askeri kampta üç gün süren yoğun çatışmalar yaşanmıştı.

Mali ordusu çatışmalar sırasında "çok sayıda" can kaybı yaşadığını kabul etmiş ancak kayıp sayısını açıklamamıştı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bu hafta Mali Dışişleri Bakanı Abdoulaye Diop ile yaptığı telefon görüşmesinde Bamako'ya desteğini yineledi.

Mali'deki Batı karşıtı askeri darbe ve Wagner'in gelişi

Mali ordusu 2020'de Batı karşıtı darbeyle iktidarı ele geçirmişti. Askeri cunta, bu süreçte ülkeyi El-Kaide ve IŞİD grubuyla bağlantılı ayrılıkçılardan ve diğer silahlı gruplardan geri almayı öncelik haline getirmişti.

Mali'deki askeri yönetim, bu dönemde Rusya'ya daha da yaklaştı. Rus Wagner grubu, 2021'in sonlarından beri Mali'de faaliyet gösteriyor ve darbe sonrası ülkeden çekilen Fransız birliklerinin ve uluslararası barış güçlerinin yerini alıyor. Rus paralı asker grubunun Mali'de tahmini 1000 savaşçısı olduğu düşünülüyor.