Paramount Hotel'in konuşulmayan bağlantıları

Orhan Gökdemir, Paramount Hotel'in arkasındaki zenginliği yazdı: Tartışmalı otel sanılan tersine Cihan Ekşioğlu’nun en önemsiz yatırımlarından biri. Otelde yolları kesişenlerin hikayesi.

Haber Merkezi

Ülkücü mafya Sedat Peker'in açıklaması sonrası çok konuşulanlar listesine giren Paramount Hotel'de kimlerin kaldığı son günlerin popüler konusu haline gelmiş durumda.

Yazarımız Orhan Gökdemir, bu popüler hikayenin ardındaki gerçeği, oteli ve otelle yolu kesişenleri yazdı.

Otele çökenler arasında yer alan Cihan Ekşioğlu'nun oteli aşan boyuttaki işleri, yolu otele düşenlerden Cihat Yaycı'nın ilginç bağlantıları ve oradan Koç Ailesi'ne uzanan süreci yazan Gökdemir'in yazısının bir bölümü şöyle:

"Bana sorarsanız bu “Çok Ünlü Kişi”ler arasında en önemlisi Cihat Yaycı. Zira Yaycı “Mavi Vatan” doktrinin iki teorisyeninden biri. Ayrıca Türkiye-Libya arasındaki tartışmalı “Deniz Yetki Anlaşması”nın da mimarı. Konakladığı otelin sahibi Cihan Ekşioğlu Martebo Savunma Sanayi Şirketi aracılığıyla Avrupa’dan aldığı silahları Kuzey Afrika ülkelerine satıyor. Bunlar arasında, tabii, Libya da var.

Hatırlatayım, Paramount karesi Cihat Yaycı’nın Cihan Ekşioğlu ile yakınlığını gösteren ilk veya tek fotoğraf değil. Yaycı, Tayyip Erdoğan’ın görev yerini değiştiren kararnamesinden sonra istifa edince soluğu Ekşioğlu’nun makamında almıştı. O ziyaret fotoğrafında bir de yerli yersiz ulumasıyla ünlü eski MHP Milletvekili Cemal Erginyurt vardı. Erginyurt da Paramount müdavimlerinden biriydi. Sordular, nasıl ödediniz diye. “Ödemedim ki” dedi. “Fiyatını biliyor musunuz” sorusunu da “ödemedim neden fiyatını sorayım” diye savuşturdu."

***

"Alan dar ama Koç ailesi AKP’li yıllarda birkaç kat büyüdü. TÜPRAŞ dahil ne buldularsa aldılar, o birikimle tıpkı Cihat Yaycı’nın hamisi Cihan Ekşioğlu’nun yaptığı gibi savunma sanayine girdiler. Birikimleri müthiştir…

O otel işte bu hikâyenin bütün “Çok Ünlü Kişi”lerini içinde topladığı, bir araya getirdiği için önemli. Birikim otelidir orası, biriktirir, toplar, dağıtır. Haliyle Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir’in orada olmaması kabul edilemez; Gelir, kalır, gider…

***
Cumhuriyetin bütün birikimleri harcandı ve sermayenin birikimlerine dönüştürüldü. Büyük, pahalı, ölçüsüz bir otelden ibaret ülke bir bakıma. Mavi Vatan düşü o otelin pahalı odalarında kuruluyor haliyle.

Ama gelin görün ki otelin dışı bildiğiniz yangın yeri. Bizim düşlerimize de o yangın veriyor şeklini… Aslı “Kızıl Vatan”dır!

Yazının tamamını okumak için: