Özel meslek liselerine devlet desteği arttı: 'Sen çocuğu al, ben sana teşvik vereceğim'

OSB'lerde patronlarca açılan meslek liselerine aktarılan devlet desteği öğrenci başında 36 bine kadar çıktı. Eğitim-İş Başkanı "Devlet kendi meslek okullarını resmen patronlara devretti" dedi.

Haber Merkezi

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ortak alınan karar kapsamında, Özel Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde öğrenim gören öğrencilere eğitim desteği olarak ödenecek tutarlarda yeni rakamlar belirlendi. Resmi Gazete’de yayımlanan kararda, alanlarına göre öğrencilere verilen destek tutarları en son 2 Eylül’de açıklanmıştı.

Dünkü Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre Organize Sanayi Bölgeleri'nde açılan özel meslek liselerine devlet desteği adı altında öğrenci başına kamudan aktarılan kaynak, alanlarına göre 21 bin 450 ila 35 bin 938 liraya çıkarıldı. OSB dışı özel meslek liselerine öğrenci başına aktarılan kaynaksa 16 bin 890 ila 22 bin 636 lira arasında değişiyor.

'Çocuklarımız ucuz iş gücü görülüyor'

Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay ANKA Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada “Bir öğün yemek ve su hakkı sağlanmazken, patronlara devredilen okullara çocuklarımız ucuz iş gücü görülerek çalışmak zorunda bırakılıyor" dedi.

Özbay "Kamusal ve parasız olarak bir eğitim ortamı sağlamamız gerekirken özel okullara ve patronlara teşvik vererek temel sorumluluğunu yerine getirmiyor. Vergiyi herkesten alıyorsun ama yoksul çocuğu yoksulsan ‘yine yoksul kal’ diye sermayenin kucağına itiyorsun. Devlet kendi meslek okullarını resmen patronlara devretti. Patrona, ‘Sen çocuğu al ben sana teşvik vereceğim’ dedi. Bunlar iş garantisi istihdam garantisi diye ortada geziyorlar" ifadelerini kullandı.

'Kamu kaynaklarının teşvik adı altında özel okul sahiplerine aktarılması kabul edilemez'

Eğitimci Özgür Bozdoğan da şu değerlendirmeyi yaptı:

“Yaşanan ekonomik krizin tüm toplumu ve dolayısıyla öğrencileri de doğrudan etkilediği bir dönemde kamu kaynaklarının teşvik adı altında özel okul sahiplerine aktarılması kabul edilebilir bir durum değildir. Öğrencilere bir öğün yemek ve su verilmesi talebini karşılamak yerine kamu kaynaklarının özel okullara aktarılması bir tercihin sonucudur ve bu tercih biz eğitimcilerin, öğrencilerin ve velilerin tercihi değildir. Kamu kaynakları mutlaka kamu okulları ve öğrencileri için kullanılmalıdır.”