Okuyan'dan 'Kadıköy'de ne işiniz var' sorusuna yanıt: 'Türkiye'de yaşamıyorlar'

TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan, Maçoğlu'nun Kadıköy adaylığına yönelik eleştirilere ''Müteahhitlerin, depremde sorumluluğu olanların adaylıklarını tartışsınlar" yanıtını verdi.

Haber Merkezi

Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Türkiye Komünist Partisi’nin (TKP) Kadıköy Belediye Başkan Adayı oldu.

Maçoğlu'nun adaylığı, bazı basın kuruluşlarında ''Muhalefete muhalefet mi edecek'', ''Zenginlerden mi oy alacak'' yorumlarıyla aktarıldı.

Son olarak SZC TV spikeri Fatih Portakal, "Ne yapacaksınız Kadıköy’de, sokağa çıkıp arkadaşlar devrim yapıyoruz mu diyeceksiniz? Orada ‘conconlar’ oturuyor zaten, bahçeye domates mi ekeceksiniz? Ne yapacaksın?" ifadelerini kullandı.

'Türkiye'de yaşamıyorlar'

Cumhuriyet TV'de katıldığı yayında Portakal'ın sözlerini değerlendiren TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan, söz konusu tavrın yeni olmadığını vurgulayarak şöyle konuştu:

"Bazen 'Kadıköy'de ne işiniz var' gibi tepkiler geliyor. Hatta bazen basın mensupları bunu yapıyor. Türkiye'nin herhangi bir yerinde bütün siyasi partiler aday gösterebilir. Müteahhitler cirit atıyor, bunu tartışsınlar. Depremde ağır sorumluluğu olan kişiler düzen partilerinin önemli kentlerde aday oluyor, bunlar tartışılsın. Normalde çok sert tepki vermemiz gerekir. Kadıköy'ü belli zenginlerin yaşadığı bir yer olarak görüyorlarsa Türkiye'de yaşamıyorlar demektir."

'Maçoğlu oyları bölmüyor'

Fatih Mehmet Maçoğlu'nun Kadıköy'de ciddi bir destek aldığını belirten Okuyan, "Parti olarak öncelikli tercihimiz Kadıköy değildi ama başka sebeplerle. Biz bir yeri ele alırken birinin kalesi diye bakmıyoruz. Maçoğlu'nun Kadıköy'de oy bölmesi gibi bir durum yok. Matematik olarak Kadıköy'de AKP'nin kazanma ihtimali yok, herkesin içi rahat etsin. Maçoğlu'nun kaybedeceğini düşünerek üzülenler ise oy vererek destek olabilir. Ama 'Yazık olacak Maçoğlu'na' gibi bir yaklaşıma gerek yok, seçime daha uzun süre var" ifadelerini kullandı. 

TKP'nin önümüzdeki günlerde adaylarını ilan etmeyi sürdüreceğini aktaran Okuyan, "Bu haftasonu Çiğli adayımızı tanıtacağız. İlerleyen haftalarda da daha yoğun bir şekilde aday açıklayacağız. Pek çok yerde aday çıkaracağız. Tüm illerde belediye başkanı adayı çıkarmasak da belediye meclis üyeliği için listelerimiz pusulada yer alacak" diye konuştu. 

'Rant ve yıkım düzenini komünistler değiştirebilir'

TKP'nin belli bölgelerde daha iddialı olduğunu söyleyen Okuyan "Kadıköy'de çok iddialı bir adayımız var. Hatay-Defne ilçesindeki adayımız da iddialı. Orada depremden dolayı yaşanan yıkım rant ekonomisidir, bu ağır yıkımı bu düzeni ortadan kaldırmak isteyen komünistler değiştirebilir. İstanbul-Kartal da iddialı olduğumuz bir bölge. Kartal İstanbul'un emekçi ilçesi olarak bilinir" dedi.

Okuyan, Türkiye İşçi Partisi'nin de Kadıköy'de aday çıkaracağına yönelik soruya ise şu değerlendirmeleri yaptı:

"TİP ile görüşmeler uzun süredir devam ediyor. Maçoğlu ile de defalarca görüştüler. Solda duran diğer partilerin Maçoğlu'nu desteklemesini ve aday çıkarmamasını elbette isteriz. Ancak siyasi partiler kendi kararlarını kendileri verir, herhangi bir siyasi oluşuma kızma şansımız yok. CHP dönüp bize 'neden aday çıkarıyorsunuz' dediğinde tepki veriyorsak, biz de bu yaklaşımda bulunmayız. Bir çağrıda bulunup adayımızın desteklenmesini isteriz ama bu bir kızgınlığa dönüşmez. Ancak soldaki partilerin sola karşı düzen partilerini desteklemesine kızarız. Bu geçmişte yaşandı."