TKP ve SMF’den ortak Maçoğlu açıklaması: Kadıköy’ü ranta kapatıp, halka açacağız

TKP ve SMF'nin yaptığı ortak açıklamada TKP'nin Kadıköy Belediye Başkan Adayı olarak Fatih Mehmet Maçoğlu ilan edildi.

Haber Merkezi

Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Türkiye Komünist Partisi’nin (TKP) Kadıköy Belediye Başkan Adayı oldu. Türkiye Komünist Partisi (TKP) ve Sosyalist Meclisler Federasyonu'nun (SMF) yayımladığı ortak basın açıklamasında “Kadıköy’ü ranta kapatıp, halka açacağız” denildi.

Açıklamanın tamamı şöyle:

"31 Mart 2024 tarihinde yapılacak olan yerel seçimler sonuçları itibarıyla; düzen partileri arasında ya da kendi içlerinde kent rantının nasıl yönetileceği ve kimler tarafından paylaşılacağı üzerinden şekillenmektedir.

Halkın yerel yönetimlere oy kullanmak dışında her biçimdeki katılımını dışlayan, alt yapı ve üst yapı hizmetlerinin yerine getirilmesi, emekçilerin hakları, barınma, ulaşım, eğitim, kültür ve sanat alanları başta olmak üzere toplumun mutluluğunu, sağlık ve refahını merkeze koymak yerine, belediyeleri bir şirket gibi görüp kâr ve rant odaklı bir kurum olarak kurgulayan bu anlayışı değiştirmek zorundayız.

Ülkemizde istisnalar dışında Kadıköy’ün de parçası olduğu binin üzerinde belediye benzer durumdadır. Her bir yerelin sorunları ağırlaşmış, halkın vergileri ile ortaya çıkan olanaklar üzerinden sürdürülmesi gereken belediye hizmetleri sermaye çevrelerinin kâr kapısı haline gelmiş, halk belediyeye ve belediye hizmetlerine yabancılaşmıştır.

Bugün Türkiye’de düzen belediyeciliği olarak özetleyebileceğimiz bu tablo, yerel yönetimlerde yeni bir yaklaşımın ne kadar yakıcı hale geldiğini göstermektedir.

Sözünü ettiğimiz bu yeni yaklaşım ranta kapalı, sermayenin değil halkın çıkarlarını gözeten, halkın her ölçekte yönetime katıldığı, eşitlikçi bir yerel yönetim anlayışıdır.

İhtiyacımız olan komünist esaslara dayalı, halkın kendisini ve kentini yönettiği şeffaf, demokratik halkçı belediyeciliktir.

Komünist esaslara dayalı halkçı belediyecilik mümkündür. On yıl önce Ovacık’ta, daha sonra Dersim-Tunceli merkezde başarıyla yürütülen yerel ittifak modeli bunun son örneği olmuştur. 2014 yılında Ovacık’ta Ovacık Demokratik Halk Dayanışması adayı olarak TKP listesinden seçime girerek kazanan Fatih Mehmet Maçoğlu, 2019’da aynı başarıyı Dersim merkezde Dersim Demokratik Halk Dayanışması adayı olarak yinelemiş, halkımız Türkiye’nin her yerinde büyük bir heyecanla ve “Komünist Başkan” yakıştırmasıyla bu başarıyı olumlamıştır.

Diğer taraftan, komünist esaslara dayalı halkçı belediyecilik örneklerini çoğaltmaya yönelik çalışmalarımız devam etmiş, pek çok demokratik sol, sosyalist parti ve kurumla bu anlayış çerçevesinde ittifak ve işbirliği olanaklarının masaya yatırıldığı görüşmeler yapılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda Sayın Fatih Mehmet Maçoğlu’nun Türkiye Komünist Partisi’nden Kadıköy Halk Dayanışması Adayı olarak yerel seçimlerde Kadıköy Belediye Başkan Adayı gösterilmesine karar verilmiştir.

Kadıköy, emekçilerin, bilim, sanat, kültür kurumlarının, kadın, ekoloji ve siyaset çevrelerinin bir arada yaşadığı birikimli bir yaşam alanıdır. Kadıköy aynı zamanda 81 ilden insanın bir arada yaşadığı çağdaş kimliği ile ön plana çıkmış yerellerden biridir. Kadıköy halkı bu birikimi ile savunduğumuz programı uygulayabilecek potansiyele sahiptir. Kadıköy’ün bu rolü üstleneceğine ve  yerel yönetimlerde yeni bir dönemin başlatılmasında rol oynayacağına inanıyoruz.

Fatih Mehmet Maçoğlu’nun adaylığını destekleyen ve değerlendirme aşamasında olan siyasi parti ve kurumlarla görüşmeler devam etmektedir. Önümüzdeki günlerde Kadıköy Halk Dayanışması ittifakının tüm bileşenleriyle yerel seçim çalışmamızı başlatacağız.

Kadıköy’de güçlü bir halk ittifakı ve işbirliği ile komünist esaslara dayalı halkçı belediyeciliğin en ileri örneklerinden birini hep birlikte yaratacağız.

Kadıköy’ü ranta kapatıp, halka açacağız."

Maçoğlu Belgeseli'nin ilk gösterimi bu akşam 19:00'da Pano'da!

soL'un yeni belgesel kanalı Pano, ilk belgeselini bu akşam yayınlıyor. "Maçoğlu" belgeseli, saat 19:00'da Youtube'da ilk gösterimini yapacak. 

Belgeselin tanıtım filmi:

Akşam 19:00'da yayımlanacak belgeselin bağlantısı: