ODTÜ'de depremin gölgesinde ders kaydı: 'Bilinç kaybınız yoksa, iki eliniz kırık değilse...'

Kahramanmaraş'taki depremin ardından binlerce kişiye ulaşılamazken ODTÜ Biyoloji Bölümü ders kaydı yaptıramayan öğrencilerden 'bilinç kaybı' raporu istedi.

Haber Merkezi

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından 12 ilde üniversiteler eğitime ara verirken ODTÜ'de Biyoloji Bölümü'nün öğrencilerine gönderdiği e-posta tepki çekti.

Bölüm başkanı Prof. Dr. Ayşe Gül Gözen tarafından lisans öğrencilerine gönderilen e-postada verilen süre içerisinde ders kaydı yaptırılamamasının tek gerekçesi "hastanede bilinçsiz durumda olmak" olarak gösterildi.

Öğrencilerden bilinç kaybı raporu yoksa ya da iki eli de kırık değilse şahsen ya da bir başkasının yardımıyla kayıt işlemlerini tamamlamaları istendi. Ayşe Gül Gözen olayın ardından öğrencilere gönderdiği mailde "mailin önceden gönderilmesi için planlandığını" ve deprem felaketiyle ilgisi olmadığını ileri sürdü.

Prof. Gül Gözen'in öğrencilere gönderdiği e-posta 

'En hafif tabirle utanç verici'

Skandal ifadelere ilk tepki ODTÜ Bilim ve Gelecek Topluluğu'ndan geldi. Topluluk, deprem bölgesindeki birçok kişiye ulaşılamadığını hatırlatan açıklamasında "Arkadaşlarımızın can güvenliklerinden endişe ettiğimiz bugünlerde öğrencilere gönderilen bu e-posta, en hafif tabirle ‘düşüncesiz’, ahlâksız ve utanç vericidir" ifadelerine yer verdi. Ayşe Gül Gözen özür dilemeye çağrıldı.

Özür dilemedi: 'Depremzedeleri kapsamaz' olarak düzeltecekmiş

ODTÜ Biyoloji Bölümü Başkanı Gözen, gelen tepkilerin ardından gönderdiği mailde, söz konusu maildeki kullandığı hitabet ve dil konusunda özür dilemezken, deprem felaketinin yaşandığı bir dönemde böyle bir mail göndermesinin sebebini "önceden takvimlenmişti" diyerek açıkladı. Bölüm içerisinde gönderilen maillerde "öğrencilere gönderilen yönergenin her dönem başında gönderildiği" savunusu yapıldı.

Ayşe Gül Gözen, tepki çeken mailinin İngilizcesinin depremden önce 3 Şubat'ta tüm öğrencilere gönderildiğini, Türkçesinin ise "yayınlanmak için önceden takvimlendiği" savunusu yaparken, özür dilememesi dikkat çekti. Gözen bunun yerine "Öğrencilerimize duyarlılık gösterdikleri için teşekkür ediyorum ve mesajımı DEPREMZEDELERİ KAPSAMAZ şeklinde düzenliyorum" demekle yetindi. 

ODTÜ Biyoloji Bölümü Başkanı olan 'profesör' ünvanlı akademisyen Ayşe Gül Sözen'in maili şu şekilde: