Ana içeriğe atla

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Öcalan'ın Suriye mesajından yeni ayrıntılar paylaşıldı: 'Yaşananların Türkiye lehine sanılması tarihsel bir hata'

Öcalan'ın dört gün önce kendisini ziyaret eden İmralı Heyeti'ne, "Belli ki Golan ve Süveyda’yı alıp, Şara’ya Fırat ve Dicle arası vaat edildi" dediği aktarıldı.

Haber Merkezi

Yayın Tarihi: 20.01.2026 , 22:53

HTŞ ve SDG arasındaki çatışmaların şiddetlendiği ilk günlerde DEM Parti Heyeti, İmralı'da PKK lideri Abdullah Öcalan'ı ziyaret etmişti.

Ziyaretten bir gün sonra, 18 Ocak'ta yapılan açıklamada Öcalan'ın Suriye'de yaşananları "süreci baltalama girişimi" olarak değerlendirdiği aktarılmıştı.

Bu açıklamanın ardından SDG'nin kontrolündeki birçok kent ve stratejik nokta HTŞ güçlerinin eline geçti.

Taraflar arasında yeni bir mutabakata varılmasına saatler kala konuşan İmralı Heyeti'nden Faik Özgür Erol, Öcalan'ın son görüşmedeki değerlendirmelerini daha kapsamlı bir biçimde aktardı.

Mezopomtaya Ajansı'na konuşan Erol, "(Öcalan'ın) Bütün değerlendirme ve çabası çatışmalı durumu sonlandırmak ve müzakerenin başlayacağı bir sükunete ulaşılmasını sağlamaktı" dedi.

Faik Özgür Erol, Öcalan'ın Halep ve Rojava'daki fikirlerini şöyle aktardı:

"Sayın Öcalan görüşmenin başından sonuna dek bu çatışmaların gerilimini yaşadı ve hissettirdi. Başka herhangi bir şey üzerine konuşmak ve dinlemek istemiyordu. Bu saldırıların durmayacağını, genişleyeceğini, bütün Kuzey ve Doğu Suriye’yi hedef alacağını öngörüyordu. Çabası, bunun önünü almaya yönelikti. Böylesi bir durumun sadece Kürtleri hedef almakla kalmayacağını, halklar arasında husumeti körükleyeceği uyarısını yaptı."

Öcalan'ın SDG'ye yönelik saldırıları bölge için bir "tuzak" olarak nitelediğini aktaran Erol, sözlerine şöyle devam etti: 

"Paris Anlaşmasıyla başlayan sürecin kuzey Suriye’yi de güney Suriye’ye dönüştürmeyi amaçladığını, belli ki Golan ve Süveyda’yı alıp, Şara’ya Fırat ve Dicle arasının vaadinin verildiğini ifade etti. Türkiye’nin, bunu lehine bir süreç olarak düşünmesinin tarihsel bir hata olacağını söyledi."

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.