Ana içeriğe atla

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Netanyahu: Gazze'deki İstikrar Gücü’ne Türkiye ve Katar'ın katılmasına izin verilmeyecek

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD'nin "barış planı" çerçevesinde Gazze Şeridi'ne konuşlandırılacak Uluslararası İstikrar Gücü'nde Türkiye ve Katarlı askerlerin olmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Haber Merkezi

Yayın Tarihi: 20.01.2026 , 10:08 Güncelleme Tarihi: 20.01.2026 , 10:53

ABD Başkanı Donald Trump’ın "Gazze planı" çerçevesinde kurulması planlanan "Barış Kurulu" üyeleri ile geçiş sürecini yönetecek olan "Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi" başkanını açıklandı. Kararın kendileriyle istişare edilmeksizin alındığını bildiren İsrail ise bunun Tel Aviv yönetiminin politikalarıyla çeliştiğini ifade etmişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail Meclisi'nde düzenlenen özel oturumdaki konuşmasında, ABD'nin ikinci aşamasına geçildiğini duyurduğu "Gazze barış planı" hakkında yeni açıklamalarda bulundu.

Gazze Yönetim Kurulu'na ilişkin Washington yönetimiyle görüş ayrılıkları yaşadıklarını söyleyen Netanyahu, "ABD'deki dostlarımızla tartışıyoruz" ifadesini kullandı.

Netanyahu, Gazze'de "güvenliği sağlama" iddiasıyla konuşlandırılacak Uluslararası İstikrar Gücü’ne Türkiye ve Katar ordularının katılmasına izin vermeyeceklerini de söyledi.

İsrail basını Netanyahu'nun açıklamalarının gerçeği tam olarak yansıtmadığını aktarırken Haaretz'e konuşan, konuya ilişkin bilgi sahibi bir kaynak, söz konusu kurulun yapısının zaten Netanyahu'nun bilgisi dahilinde şekillendiğini ve çıkışın "kamuoyuna yönelik bir görünürlük hamlesi" olduğunu söyledi.

Beyaz Saray açıklamıştı: Savaş suçluları, patronlar, İsrail dostları...

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Trump'ın 20 maddelik Gazze'de "barış planına" atıf yapılarak, ikinci aşamaya geçildiği söylendi. Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi'nin kurulduğu ve komiteye Filistin Yönetimi'nin eski Planlama Bakan Yardımcısı Dr. Ali Şaat'ın başkanlık edeceği duyuruldu.

Beyaz Saray, Trump'ın başkanlık ettiği "Barış Kurulu"nda çeşitli alanlarda görev yapacak üyelerin isimlerini açıkladı.

"Kurucu Yürütme Kurulu" adı altında duyurulan "Barış Kurulu"nda ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Trump'ın Özel Temsilcisi Steve Witkoff, Trump'ın damadı ve eski başdanışmanı Jared Kushner, eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, Marc Rowan, Ajay Banga ve Robert Gabriel yer aldı.

Eski İngiltere Başbakanı Blair'in "Gazze'nin başına getirileceği" bir süredir konuşuluyordu. Blair, Irak ve Afganistan işgallerinin baş mimarlarından. Bir hayalet gibi Ortadoğu’nun üzerinde dolaşan ve savaş suçları nedeniyle hesap vermeyen Blair, Trump'la kol kola bir patron ağı kurmuş durumda. Bu anlamda "uluslararası hukuku tanımayacağını" söyleyen Trump'ın neden Blair'i seçtiğini anlamak güç değil.

Ekip arasında milyarderler ve patronlar en tepede. Emlakçı damat Jared Kushner'in ise Trump’ın Gazze'yi yağmalama projesini yürütmek üzere bölgeyi adeta "ticarethane"ye dönüştürmeyi hedefliyor. Daha önce Kushner ve Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff liderliğinde hazırlanan 32 sayfalık sunumda, savaşla yerle bir edilen Gazze bir "gayrimenkul projesi" olarak ele alınmıştı. Kurulda yer alan ve Wall Street’in en zenginlerinden biri olarak anılan ABD’li milyarder Marc Rowan, Trump’ı seçim kampanyasında fonlayanlar arasında. Rowan kendisini “İsrail’in dostu” olarak tanımlıyor.

"Gazze'de yönetişim ve hizmetler alanındaki tüm faaliyetleri kapsamlı şekilde desteklemek üzere 'Gazze Yürütme Kurulu' adıyla yeni bir kurul oluşturulduğu" ifade edildi.

Kurulda Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Trump'ın Özel Temsilcisi Steve Witkoff, Trump'ın damadı ve eski başdanışmanı Jared Kushner, eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, BAE Uluslararası İşbirliği Bakanı Reem Al-Hashimy, Katarlı diplomat Ali Al-Thawadi, Mısır istihbarat şefi Hassan Rashad, Marc Rowan, Nickolay Mladenov, Yakir Gabay ve Sigrid Kaag yer aldı.

İsrail tepki göstermişti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise ABD Başkanı Donald Trump'ın açıkladığı Gazze Yönetim Kurulu'nun kendileriyle istişare edilmeksizin oluşturulduğunu ve bunun Tel Aviv yönetiminin politikalarıyla çeliştiğini ifade etmişti.

İsrail Başbakanlık Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, Gazze Barış Kurulu'na bağlı olarak faaliyet gösterecek Gazze Yönetim Kurulu'nun Tel Aviv yönetimiyle istişare edilmeksizin oluşturulduğu belirtilmişti.

Netanyahu'nun, Gazze Yönetim Kurulu kararını ele almak üzere Dışişleri Bakanı Gideon Saar'a, ABD'li mevkidaşı Marco Rubio ile temasa geçmesi talimatı verdiği aktarılmıştı.

Öte yandan, İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Netanyahu'nun açıklamasını takdir ettiğini ve kendisinden Gazze Şeridi'ne saldırılara geri dönülmesi talimatını vermesini beklediğini belirtmişti.

Gazze Şeridi'nin yeniden yapılanmasını denetleyecek herhangi bir "yönetim kuruluna" ihtiyaç olmadığını ileri süren Ben-Gvir, Trump'ın "orijinal planına uygun olarak Hamas'ın yok edilmesi ve gönüllü göç" olarak ifade ettiği Filistinlilerin sürgün edilmesinin teşvik edilmesini istemişti.

İsrail basını ise Gazze Yönetim Kurulu'nda Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın yer almasının Tel Aviv yönetiminin tepkisine neden olduğunu yazmıştı.

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.