Murat Kurum'un '130 bin canımızı yitirdik' sözleri depremdeki kayıpları tekrar tartışmaya açtı

Murat Kurum'un canlı yayındaki '130 bin canımızı yitirdik' sözleri depremdeki kayıpları tekrar tartışmaya açtı.

Haber Merkezi

Cumhur İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Candaş Tolga Işık ile Az Önce Konuştum programında açıklamalarda bulundu.

6 Şubat depreminin yıl dönümüne günler kala yaptığı açıklamada Cumhur İttifakı'nın İBB adayı Murat Kurum yayında Candaş bey 130 bin canımız gitmiş ya. 11 ilde deprem oldu bakın. İstanbul 11 ile yetişir ama İstanbul’a bir şey olursa ülke gider, bayrak gider, devlet kalmaz. Deprem sorunu terörle mücadele sorunu kadar bu yüzden önemli dedi. Kurum’un sözleri itiraf olarak yorumlandı. TMMOB'un depremin 8. ayında yayımladığı raporda 50 bin 783 kişinin hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

22 yıllık AKP iktidarında İstanbul depremine ilişkin adım atılmaması sebebiyle kaygı içinde olan yurttaşlara eski Çevre ve Şehircilik Bakanı olan Kurum, İBB Başkanı olduğunda sorunları çözeceğini öne sürüyor. Kurum, "İstanbul’a bir şey olursa ülke gider, bayrak gider, devlet kalmaz" ifadelerini kullandı.

İBB'nin geride kalan 5 yılda 5 bin 86 konut yaptığını iddia eden Kurum, "127 bin konutu son müdürümüz yapıp bitirmişti. Ben Emlak Konut Genel Müdürlüğü dönemimde, benden önce 50 yılda 25 bin konut yapılmıştı. Ben 125 bin konut yapıp devrettim. Vatandaşlarımızın yüzlerce videosu var. Hepsi evlerini teslim aldı, canlı bağlantılar yaptık. Konuyla nasıl ilgilendiğinizle alakalı" dedi.

Programın ardından paylaşım yaptı

Kurum'un "130 bin canımız gitmiş" sözlerinin tam olarak neyi kastettiğini yayın sırasında sormayan Candaş Tolga Işık, programın ardından tweet atarak Kurum'un Türkiye'deki tüm depremlere yönelik söylenen bir söz olduğunu ifade etti.

Işık şunu söyledi:

"Bu arada çok soruldu, yayından sonra Murat Kurum'a "Depremlerde 130 bin kişi öldü" cümlesini tekrar sordum. "Bu sayının 6 Şubat depremiyle alakalı değil Türkiye Cumhuriyeti tarihinde depremden ölenlerin yaklaşık olarak toplam sayısı olarak ifade ettiğini söyledi."

Murat Ağırel: 6 Şubat depremi hariç yitirdiğimiz can sayısı 77 bin 852 kişi

Gazeteci Murat Ağırel konuya ilişkin şu paylaşımı yaptı:

"Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü verilerine göre Türkiye’de gerçekleşen 6.00 (MS) Dan büyük deprem listesini aşağıda paylaştım. Bu verilere göre 6 Şubat depremi hariç Yaşanan depremlerde yitirdiğimiz can sayısı 77.852 kişi."

TMMOB Raporu: Kayıplara ve yıkımlara ilişkin tüm veriler açıklanmadı

TMMOB'un depremin 8. ayında yayımladığı raporda tüm verilerin açıklanmadığına dikkat çekilmişti:

"Oldukça geniş bir coğrafyayı etkileyen depremlerde resmi açıklamalara göre 50 bin 783 kişinin hayatını kaybettiği, 107.204 kişinin ise yaralı olduğu belirtilmiştir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının açıklamalarına göre Hatay’da 13 bin 883, Kahramanmaraş’ta 7 bin 295, Adıyaman’da 5 bin 826, Malatya’da 4 bin 197, Gaziantep’te ise 3 bin 805 olmak üzere bölgede 36 bin 932 bina deprem anında yıkılmıştır. Toplam 872 bin bağımsız bölümden oluşan 311 bin bina ise aldıkları hasarlar nedeniyle kullanılamaz hale gelmiştir.

Depremde yaşanan kayıplara ve yıkımlara ilişkin tüm veriler aradan geçen 8 ay sonunda henüz açıklanmış değildir."

Editör notu: Bu haberin önceki versiyonunda, hatalı olarak, 6 Şubat'tan önceki depremlerde ölenlerin sayısının 56 bin 65 olduğu belirtilmişti. 1943 Ladik, 1944 Gerede gibi depremler de eklendiğinde, toplam sayının 78 bine yakın olduğu görülüyor.