Murat Kurum projelerini açıkladı, Kanal İstanbul'dan söz etmedi

AKP'nin İBB Başkanı adayı Murat Kurum, 10 başlık altında proje ve vaatlerini sıraladı. Kurum'un bakanlığı döneminde "yapacağız" dediği Kanal İstanbul'dan söz etmemesi dikkat çekti.

Haber Merkezi

AKP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum bugün Haliç Kongre Merkezi'nde "Türkiye Yüzyılı İstanbul Vizyonu Toplantısı"nda vaatlerini ve projelerini açıkladı.

Kurum'un Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı sırasında ısrarla "yapacağız" dediği Kanal İstanbul projesiyse vaatler arasında yer almadı.

"Sistem İstanbul" adını verdiği projelerini 10 başlık altında sıralayan Murat Kurum'un projeleri arasında kentsel dönüşüm ve ulaşım öne çıktı.

"İstanbul problemler yumağı haline geldi; kentte büyük karmaşa ve kaos var. İstanbul çaresiz değildir" diyen Kurum bu sorunları "Sistem İstanbul" adı altında bütüncül bakış açısıyla çözeceklerini iddia etti.

"AK Parti belediyeciliği 30 yıl önce İstanbul'da parladı" diyen Kurum "1994'te başlayan bu ilerleyiş, 2019'da talihsiz bir fetret dönemine girdi" ifadesini kullandı.

Mevcut İBB yönetimini hedef alan Kurum "Açtık dedikleri 40,7 km'lik metro hattının gerçekte 8 km'sini zor yapabildiler" diye konuştu.

Murat Kurum'un vaatlerinden öne çıkanlar şöyle:

'Trafik sorununu 10 yılda çözeceğiz'

"- İlk 5 yılda azalacak İstanbul trafiği, geri dönmemek üzere 10 yılda son bulacaktır.

- Raylı sistemlerde 328 km hattı, 650 km'ye çıkaracağız. 2034'te de 1004 km'ye ulaştıracağız. Yenikapı-Sefaköy hattını tamamlayacağız. Sefaköy-TÜYAP hattı. Beylikdüzü'nden bir kişi yerin altından Söğütlüçeşme'ye ulaşacak. Sultanbeyli metrosunu tamamlayacağız.

- İstanbul'da iki yakaya iki tünel yapıyoruz. Avrupa Yakasında 88,2 km, Anadolu Yakası'nda 34 km olacak. İstanbul'un merkezi bölgesindeki sıkışıklığı gidereceğiz. Çayırbaşı-Dolmabahçe'de 25,7 km'lik tünel projesini yapacağız. Dolmabahçe'den Kilyos'a tünel projesini yapacağız. Kuzey Marmara Otoyolu ile Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne kolay erişimi sağlayacağız. Kağıthane-Büyükçekmece arasında tüneller zincirini açacağız. Göztepe'den Bostancı'ya 10,2 km'lik tünelimiz. Bayrampaşa-Büyükçekmece arasında 50,9 km'lik. Harem-Çengelköy arasında 23,8 km'lik tünellerimizi hayata geçireceğiz.

- D100 Karayolu'nda Ataköy kavşağını ortadan kaldıracak projemizi hayata geçireceğiz. D100 Ankara istikameti kesintisiz hale gelecek.

'Esenler ve Harem otogarlarını taşıyoruz'

- Esenler ve Harem otogarlarını taşıyoruz. İki yakada 6 yeni lojistik merkez kuracağız.

- Metrobüs hattını Silivri'ye uzatacağız.

- İstanbul'a 250 bin araçlık otopark kazandıracağız.

- Kendi evinin önüne aracını park eden vatandaştan ücret almayacağız. İSPARK ücretlerinde yüzde 25 indirim yapacağız.

- Taksi sorununu çözeceğiz. Taksi sayısında eksiklik varsa ihtiyaçlara göre artıracağız.

- Beylikdüzü'nden, Avcılar-Bakırköy-Eminönü-Kabataş ve Beşiktaş gibi mini iskeleler kuracağız. İş saatlerinde hızlı ve sık seferlerle hizmetleri artıracağız. Deniz ulaşımını iki kat artıracağız. İstinye-Yenikapı, Çubuklu-Yenikapı, Çengelköy-Yenikapı projelerini hayata geçireceğiz.

- İstanbul'u bisiklet şehri yapmak istiyoruz. Bisiklet parkları sayılarını artıracağız. Scooter park alanı yaparak, sadece park alanlarına park etmelerini, elektrikli şarj istasyonlarıyla elektrikli araçların şarj edilmesine imkan sağlayacağız.

Kentsel dönüşüm

-  Deprem dönüşüm hamlemizi başlatacağız. Yatay mimari eksenli, nüfusu artırmayacak 650 bin konut inşa edeceğiz. KİPTAŞ'ımızla 300 bin konutu başlatıyoruz. 15 Nisan'da başvuruları alacağız, yarısı bizden diyerek 700 bin lira hibe, 700 bin lira kredi ve 100 bin lira taşınma yardımı vereceğiz. 18 ayda bu konutları tamamlayacağız.

- 250 bin yuvamızı da vatandaşımızı ve özel sektörü destekleyerek dönüştüreceğiz. İmar düzenlemelerini hayata geçireceğiz. 

- 100 bin sosyal konut üreterek bu konutları kiralayacağız. Konutlar satılmayacak. Çok uygun bedellerle kiralanacak.

Atatürk Havalimanı'nda afet yönetim merkezi

- Normal zamanlarında kreş veya kütüphane olan yerler afet zamanında geçici yaşam alanı kuracağız. Tüm toplanma alanlarında 2 milyon kişiye hizmet vereceğiz. Atatürk Havalimanı'nda yeni bir afet yönetim merkezi kuruyoruz.

- İstanbul'a afet farkındalık akademisi kuracağız. 2 yeni acil durum hastanesi açacağız.

Kreş ve babalara da ücretsiz ulaşım vaadi 

- Her mahalleye çocuklarımız için kreş hizmeti götüreceğiz. Bu merkezlerde 7 gün 24 saat kreş hizmeti verilecek. Aile karttan faydalanma 0-4'tan 0-6'ya çıkacak. Babalara da ücretsiz ulaşım hakkı verilecek.

Okullara 'beslenme desteği'

- İlk işini kuran kadınlara 100 bin liralık destek vereceğiz.

- İstanbul'da okullarımızda beslenme desteği vereceğiz.

- Gençlerimize yüzde 40 ulaşımda indirim yapacağız.

- Yeni evlenen çiftlere 50 bin liralık beyaz eşya desteği vereceğiz.

- İhtiyaç sahibi üniversite öğrencilerine bu yıl 10 bin liralık, her yıl artan oranda eğitim bursu vereceğiz.

- Yaşlı ve engelliler için üç büyük yaşam merkezi kuracağız. 75 yaş üstü yaşlılarımızı online takip edeceğiz, evde yemek ve temizlik desteği vereceğiz. Geçici bakım hizmeti vereceğiz.

'İhtiyaç sahibi emeklilerimiz'

- İhtiyaç sahibi emeklilerimiz için her ay 2 bin 500 lira destek ödemesi yapacağız.

- (İSMEK) Usta-çırak ilişkisi bitmek üzere. İş garantili zanaatkar eğitimleri vereceğiz.

- Özel okul ve sözleşmeli öğretmenlere ulaşımda indirim sağlayacağız.

- Silahtarağa İleri Atıksu Arıtma Tesisi'ni başlatacağız. Altın boynuzu yeniden eski günlere kavuşturacağız.

- 9 yeni ileri biyolojik arıtma tesisini kazandıracağız. Marmara'ya arıtılmamış tek damla su gitmeyecek.

- 6 yeni içme suyu barajı yapacağız. 64 yeni su deposu kuracağız. 700 km ishale hattını kazandıracağız. İstanbul'un su kapasitesini yüzde 21 artıracağımızın, su sorunu yaşamayacak bir İstanbul sözünü veriyoruz.

- Atık geri kazanım merkezi kuracağız. İstanbul enerjisini kendi üretecek. Yeni HES, RES, GES tesisleriyle başaracağız.

- İstanbul'a yeni kent ormanları kazandıracağız.

- Millet bahçelerini mahalle ölçeğine indiriyoruz. Mahalle bahçeleri yapacağız.

'Kadınlar için özel kıraathaneler'

- Kadınlar için özel kıraathaneler yapacağız.

-  Tarihi Haydarpaşa Tren Garı ve Moda arasında çevre koruma projesi yaparak burayı İstanbul'un en güzel alanları haline getirmek istiyoruz. Sahilimizi, denizimizi İstanbullularla buluşturuyoruz.

- Esenler Otogarı'nı yeniden tasarlayarak bölgenin en büyük parkı haline getireceğiz.

- Atatürk Kültür Merkezi'mizin bir benzerini Anadolu Yakası'nda kurulmasını isteyen hemşehrimiz var. Anadolu Kültür Merkezi'nin temellerini hızla atacağız.

- Sahipsiz hayvanlar İstanbullular için sorun olmaktan çıkacak. Artık sokaklar güvenli, huzurlu sokaklar olacak.

- Ulaşımdan afet yönetimine kadar her süreci Byteİstanbul'dan yürüteceğiz. Dijital ikiz uygulamamız bizim her türlü senaryoyu uygulayabileceğiz. Deprem, sel gibi afetleri simüle edebileceğiz.

- Bizİstanbul mobil uygulamasını devreye alacağız. Pazardan sosyal hizmetlere, otoparka kadar pek çok hizmet sunacağız.

- Beyaz Masa uygulamasını artık Dijital Beyaz Masa olarak yeniden tasarlayacağız.

- 2036 Olimpiyatları için konaklama imkanlarını gerçekleştireceğiz, havuz, jimnastik merkezlerini 5 sene içinde tamamlayacağız. 

- İstanbul Cup'ı düzenliyoruz. Geleneksel hale getireceğiz. Tüm İstanbul için sporda rakipsiz İstanbul diyeceğiz."