Muhalefet seçimi şimdiden kaybediyor: İşte il il taşıma seçmen hilesi

AKP-MHP ittifakı küçük farkla seçimleri kaybettiği ya da kazandığı yerlere dışarıdan seçmen transfer ediyor. Muhalefetin yerel seçim çalışmalarının ilk başlığı olarak bu konuda adım atması bekleniyor.

Özkan Öztaş

AKP ve MHP, seçimleri küçük farkla kazandığı ya da kaybettiği seçmen bölgelerinde kendi lehine müdahaleler yapmaya devam ediyor. 2019 yerel seçimlerinde AKP ve MHP'nin Cumhur İttifakı adına seçimlere girdiği kimi kentlerde yapılan "seyyar seçmen" operasyonları ile seçimleri kazanmaya çalışan Cumhur İttifakı, kamu kaynaklarını bunun için seferber etmiş durumda. Metruk binalara seçmenler yerleştiriliyor, yurttaşların haberi olmadan evlerine tanımadıkları seçmenler kaydediliyor. Göçmen mahalleleri ve kamuya ait misafirhaneler ve yurtlar da benzer şekilde kullanılıyor. 

Özellikle kolluk kuvvetinin taşındığı örneklerde zaman zaman yerelliklerde AKP-MHP ittifakının oy potansiyelinin güçlü olduğu yerlerden de seçmen transferinin yapıldığı görülüyor.

Konuyla alakalı soL'a konuşan DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan, DEM Parti genel merkezinde konuyla alakalı bir birim kurduklarını ve şehir şehir seçmen listelerini kontrol ettikleri bir çalışma başlattıklarını ifade ediyor. Geçtiğimiz Mayıs seçimlerine kıyasla seçmen sayısının orantısız büyüdüğü yerler mercek altına alınırken esas tehlikenin sayıca az yerleştirilen örneklerde yaşanacağı ifade ediliyor. 

soL seyyar seçmen operasyonunu şehir şehir inceleyerek bir araya getirdi.

Ağrı: Kışlalara, kamu misafirhanelerine, polis lojmanlarına binlerce sahte seçmen yerleştirildi

Ağrı merkez ilçesinde ve Taşlıçay'da yapılan usulsüzlüklerin derlendiği listede çarpıcı detaylar var. Ağrı'da geçtiğimiz Mayıs ayındaki seçimlere kıyasla şehre toplamda 4 bin 425 seçmen transfer edildiği görülüyor. 

Merkeze bağlı Leylek Pınar Mahallesi General Vehbi Engin Caddesi No: 2/31 adresinde Mayıs 2023 seçimlerinde hiç seçmen yokken 31 Mart yerel seçimlerinde oy kullanmak üzere 1923 seçmen yerleştirildiği görülüyor. Üstelik seçmenlerin hiçbirinin ağrı nüfusuna kayıtlı olmadığı ve bir önceki seçimlerde Ağrı'da oy kullanmadıkları görülüyor. Adres, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Yerleşim Yeri Sorgulama verilerine göre TSK'ye bağlı bir kamu binası olarak görülüyor. 

Benzer şekilde Ağrı Merkez Fırat Mahallesi Yaşar Kemal Caddesi No: 121/33 adresinde bulunan kamu misafirhanesine 1221 seçmen, Atalay Caddesi No: 25 adresinde polis lojmanı olduğu tahmin edilen binaya 994 seçmen, Çevre Yolu Caddesi No: 141 adresine 287 seçmen, Yaşar Kemal Caddesi No 105/A adresinde bulunan İl Özel İdaresine misafirhanesine 182 seçmen yerleştirildiği görülüyor. 

Geçici süreyle Ağrı'ya görevli gelen toplam polis sayısının ise 4 bin 425 seçmen olduğu tespit edilmiş durumda. 

Yine AKP'nin sadece 134 oy farkla kazandığı Ağrı'nın Taşlıçay ilçesinde Kaymakamlık Konukevi'ne ve Hürriyet Mahallesi Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi'ndeki bir adrese toplamda yaklaşık 500 sahte seçmenin yerleştirildiği görülüyor. 

Batman: Tek bir adrese 146 seçmen yerleştirildi

Batman'daki Gercüş Belediyesi AKP'nin yalnızca 43 oy farkla kazandığı bir ilçe. Hasankeyf ilçesinde de durum farklı değil. AKP bu belediyeyi 496 oy farkla kazanmış. Her iki ilçeye de yerleştirilen seçmen sayısı 1500 civarında. Jandarma lojmanları ve ilçe emniyet müdürlüğü lojmanları seçmenlere tahsis edilmiş.

Gercüş ilçesinde Bağlarbaşı Mahallesi Kazım Koyuncu Bulvarı üzerinde bulunan tek bir adrese 146 seçmen yerleştirildiği görülüyor.

Diyarbakır: Küçük ilçelere büyük transfer

Diyarbakır'daysa AKP-MHP operasyonuyla seçmen transferine dair 3 ilçedeki veriler öne çıkıyor. Bunlar Kulp, Hazro ve Eğil.

Üç ilçede de 2019 yerel seçimlerinde HDP'nin belediyeyi küçük farklarla kazandığı görülüyor. Dolayısıyla da yapılacak seçmen transferlerinin sonucu belirleyebileceği ilçeler arasında yer alıyor bu üç ilçe. 

DEM Parti Genel Merkezi'nin derlediği sonuçlara göre Kulp ilçesine yerleştirilen ve Kulp adresine kayıtlı olmayan seçmen sayısı 1049 kişi. Toplamda transfer edilen seçmen sayısı da 2100. Adres yine bilindik bir yer: Kulp Jandarma Misafirhanesi. Getirilen askerlerin 572'si Lice ilçesinden transfer edilmiş. Kulp'ta Zeyrek Mahallesi'ndeki bir adrese yerleştirilen 385 seçmenin sadece 5 tanesi bir önceki seçimlerde Kulp'ta oy kullanmış. 

Hazro ilçesinde de HDP seçimleri 524 oy farkla kazanmıştı. Yine Hazro Jandarma binası olarak görülen adresteki seçmen sayısı 27'den 813'e çıkmış durumda. Geçtiğimiz seçimlerde Hazro'lu olmayan seçmen sayısı 116 iken bu seçimlerdeki sayı ise 864. Bunların 802 tanesi jandarma binasındaki tek bir adrese kaydedilmiş durumda. 

Eğil ilçesinde de geçtiğimiz Mayıs ayındaki seçimlerde 21 seçmenin olduğu Yenişehir Mahallesi'ndeki kamu binasına 1216 seçmen yerleştirildiği görülüyor. Yine seçmen kayıt bilgisine göre "şaşırtıcı biçimde" son altı ayda Eğil'e göç eden seçmen sayısı 1140 kişi. 

Elazığ Karakoçan: Özel harekat binaları seçmenlere tahsis edildi

AKP'nin seçimleri 1181 oy farkla kazandığı Elazığ Karakoçan'da iddialı partilerden biri DEM Parti ve seçimlerde de kazanma ihtimalinin yüksek olduğu ifade ediliyor. Ancak AKP-MHP operasyonuyla buraya da benzer şekilde seçmen transferi yapıldığı görülüyor. Yaklaşık 1500 seçmenin kaydırıldığı Karakoçan'da özel hareket binaları, kamu lojmanları ve misafirhaneler seçmenlerin yerleştirildiği mekanlar arasında. 3 farklı mahallede çoğunluğu bir önceki seçimlerde olmayan seçmenlerin önemli bir çoğunluğunun Elazığ merkezden getirildiği görülüyor. 

Erzurum Karaçoban: AKP'nin güçlü olduğu ilçelerden transfer

Erzurum'un Muş sınırında yer alan Karaçoban ilçesinde de seçmen transferi yapılmış. Erzurum merkez, Palandöken ve Hınıs ilçelerinden getirilen seçmenlerin silahlı kuvvetlere ve ilçe emniyete ait yerlere yerleştirildiği görülüyor. Hacılar Mahallesi Hastane Caddesi No: 23 ve Hacılar Mahallesi Gündüz Caddesi No:14'e yerleştirilen seçmenlerin sayısı 300'e yakın.  

Hakkari: Asker-polis sayısı Hakkarili seçmen sayısını geçti

Hakkari'de Çukurca, Esendere ve Şemdinli'de seçimleri kazandıran toplam oy sayısı 2000 seçmeni bulmuyor. Çok küçük farklarla kazanılan belediyeler seçmen transferinin yapıldığı yerler arasında.

Yüksekova Esendere Belediyesi'ni AKP 115 oy farkla Şemdinli'yi de 154 oy farkla kazanmıştı. Bu iki ilçeye yerleştirilen seçmen sayısı ise 3 binden fazla. Seçim öncesi toplu bir şekilde buralara "göç etme kararı almış" seçmenlerin neredeyse hepsi erkek ve tamamına yakını da askeri lojmanlarda ikamet ediyor. Mevcut durumda Esendere'deki her iki seçmenden birisi asker ya da polis. Esendere örneğinde Hakkarili seçmenlerin oranının yüzde 48,80'de kalarak asker ya da polislerin sayısından daha az olduğu görülüyor.  

Çukurca'da ise Yeşil Çelme Mahallesi'nin yalnızca yüzde 15'i Hakkarili seçmenlerden oluşuyor. Neredeyse tamamının asker ya da polislerden oluştuğu seçim bölgelerinde AKP-MHP ortaklığının seçim sonuçlarını açık bir farkla etkileyeceği görülüyor. 

Iğdır: Seçmen transferi için yeni adresler icat etmişler

HDP'nin 2019 yerel seçimlerinde 1514 oy farkla kazandığı il merkezi yine seçmen transferlerinin yapıldığı yerlerden biri. Buradaki seçmen transferi operasyonu içinse 6 ay öncesine bakıldığında var olmayan adresler karşımıza çıkıyor. Iğdır merkeze 4361 seçmen yerleştirildiği görülürken kaydedilen seçmenlerin önemli bir çoğunluğunun adresi ilk kez kayıtlarda yer alıyor. 

Pir Sultan Abdal Mahallesi 831 sokak No:5 adresi daha önce kayıtlarda çıkmıyorken bu seçimlerde yerleştirilen seçmen sayısının 1450 olduğu görülüyor. 

Aralık ilçesinde 1000 civarında seçmenin son 6 ay içinde hep birlikte merkez ilçeye taşınmaya karar vermiş olması da dikkat çeken diğer ayrıntılar arasında yer alıyor. 

Kars: Yurtdışından ve Trabzon'dan yoğun göç alan bir seçmen trafiği!

Kars Belediyesi 2019 yerel seçimlerinde 1238 oy farkla HDP'nin kazandığı bir belediye. Bu seçimlerde ise AKP-MHP ortaklığının kazanması için özel bir çalışma yapıldığı görülüyor. Jandarma lojmanları, çevik kuvvet ekiplerine ait misafirhaneler seçmenler için tahsis edilirken seçmenlerin önemli bir çoğunluğunun yurtdışından ve Trabzon'dan gelen seçmenlerden olduğu görülüyor. Fevzi Çakmak Mahallesi Jandarma Komutanlığı Küme Evleri'ndeki bir adreste geçtiğimiz seçimlerde 1 seçmen varken bu seçimlerde 503 kişinin aynı yere taşındığı görülüyor. 

Mardin: Bir adreste 894 seçmen

Mardin'de Dargeçit ve Savur belediyeleri de seçmen transferi yapılan ilçeler arasında yer alıyor. 2019 seçimlerinde Dargeçit ilçesini 664 oy farkla kazanan AKP'nin ilçeye yerleştirdiği seçmen sayısı ise 1000 civarında. Yine HDP'nin 764 oy farkla kazandığı Savur'a ise yine yaklaşık 1000 seçmen yerleştirilmiş durumda. 

Emniyet müdürlükleri, jandarma lojmanları seyyar seçmenlere tahsis edilirken daha önce bu ilçelerde hiç oy kullanmamış seçmenlerin sayısı dikkat çekiyor. 

Bahçe Başı Mahallesi Şehir Halil İbrahim Aksoy Caddesi'nde bulunan ve adres sorgulama sisteminde emniyet müdürlüğü olarak görülen adrese yerleştirilen 341 seçmenden yalnızca 1 tanesi geçtiğimiz seçimlerde Dargeçit'te oy kullanmış. 

Yine Savur'da Safa Mahallesi 125/1 sokak No: 5/1'de yer alan adrese 894 seçmenin yerleştirildiği görülüyor. 

Mersin:Yalnız yaşayan kadının evinden 39 seçmen çıktı

Mersin'in Akdeniz ilçesinde bir evden 39 seçmenin çıktığını belirten DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan "Bir yaşlı teyzenin, tek başına yaşayan birinin evinden 39 seçmen çıktı. Sorduğumuzda hiçbirini tanımadığını söylüyor" diyor. Normalde geçmiş seçimlerde seçmen sayısı düşerken bu seçimlerde seçmen sayısının 4000 arttığı görülüyor. 

Akdeniz ilçesinde 2019 yerel seçimlerine MHP katılmamış, AKP 47 bin oyla kazanmış, ikinci parti olan HDP'yle arasındaki fark 3 bin 815 olmuştu. 2023'te yapılan genel seçimlerdeyse tablo tersine döndü. Yeşil Sol Parti 49 bin oyla birinci, AKP 36 bin oyla üçüncü, MHP 9 bin oyla dördüncü oldu. Cumhur İttifakı ortaklarıyla Yeşil Sol Parti arasındaki fark 3 bin 284 oldu. AKP bu ilçede metruk binalara ve seçmenlerden habersiz bir şekilde bazı evlere seçmenlerin yerleştirildiği ifade ediliyor. 

​​​

Muş Malazgirt: Seçmenlerin hiçbirinin önceki adresi Malazgirt değil.

Muş'un Malazgirt ilçesinde AKP, seçimleri yalnızca 3 oy farkla kazanmıştı. Son seçmen bilgi kayıtlarına göre AKP Malazgirt ilçesine Bulanık'tan ve köylerinden seçmen transferi yapmış ve 569 kolluk kuvveti buraya yerleştirilmiş. 

Malazgirt'te bulunan Mengüçgazi Mahallesi Ağrı Caddesi No: 4'e hepsi erkek olan ve neredeyse tamamı Muşlu olmayan 149 seçmenin hiçbirinin önceki adresi Malazgirt değil. 

Siirt: Tek bir adreste 2099 seçmen

Kurtalan ve Merkez ilçelerinde yine az bir oy farkla belirlenen belediye seçimleri sonucuna jandarmaya ait misafirhanelere ve Özel Harekat Şube Müdürlüğü'ne ait adreslere seyyar seçmen yerleştirilmiş. 

Siirt merkezde Yeni Mahalle Cengiz Topel Caddesi No: 40'ta Mayıs ayındaki seçimlerde sadece 40 seçmen varken bu seçimlerde bu adrese 2099 seçmen yerleştirilmiş. Yine Doğan Mahallesi Abdurrahman Kavak Caddesi No:75'te adres sorgulama sistemine göre Siirt İl Emniyet Müdürlüğü Özel Hareket Şube Müdürlüğü olarak görülen yerleşkede geçen Mayıs seçimlerinde seçmen sayısı 7 iken bu seçimlerde 1989 seçmen kaydedildiği görülüyor.

HDP'nin 2019 seçimlerinde 700 oy farkla kazandığı Kurtalan'da ise bu seçimlerde yerleştirilen 1003 seçmenden 994'ü daha önceki seçimlerde Kurtalan'da görünmüyor. 

Şırnak: Yurtdışından 3055 seçmen yerleştirildi

Şırnak merkez bir önceki seçimlerde AKP'nin dışardan kolluk kuvveti getirerek seçimleri kazandığı ilk örneği teşkil ediyor. Daha önce İl Nüfus Müdürlüğü'nde görev yapan bir memurun yapılan operasyonu itiraf ettiği bir mektupla her şeyin açığa çıktığı bu seçmen transferi için yapılan haberlere engellemeler gelmiş ve konu kamuoyundan gizlenmek istenmişti.

AKP'nin bu seçimlerde de Şırnak'taki seyyar seçmen çalışmalarının devam ettiği görülüyor. AKP bir önceki seçimleri 8524 oy farkla kazanırken bu sayı hemen hemen şehre dışardan getirilen kolluk kuvveti sayısına denk düşüyordu. 

Uludere ilçesinde de AKP seçimleri 1443 oy farkla kazanmıştı. Uludere'ye bu seçimlerde 3055 seçmen yurtdışı seçmeni olarak kaydedildi. 

Yine geçtiğimiz seçimlerde Şırnak merkezde Şırnaklı olmayan seçmen sayısı 2949 iken bu seçimlerde bu sayı 8710'a yani yaklaşık 4 katına çıkmış durumda. 

DEM Parti'nin hazırladığı verilere göre, Yeni Mahalle Vilayet Bulvarı No:13'te geçen seçimlerde seçmen sayısı 14 iken bu seçimlerde bu sayı 506 kişiye çıkmış durumda. Seçmenlerin yalnızca 10'u daha önce Şırnak Merkez'de oy kullanmış görülüyor.

AKP ve MHP ortaklığının seçimlerde yaptığı bu operasyon kamuoyunda yeterli ilgiyi görmedi. DEM Partili Ali Bozan bu duruma dair, "Bu sorun sadece DEM Parti'nin sorunu olarak görülmemeli. Türkiye'de seçimlere giren her partinin her siyasi öznenin itiraz etmesi gereken bir konu. AKP dışardan seçmen getirerek bir şehirdeki seçmenlerin iradesini gasp etmektedir" diyor.

İddialara iktidar cephesi sessiz kalırken soruna çözüm bulunup bulunamayacağını, muhalefetin zamanında adım atıp atmayacağını önümüzdeki günler gösterecek.