Skip to main content
  • soltv-logosoltv-light-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • gelenek-logo

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

On milyonlarca avro harcanmıştı: 'Esenboğa'nın üçüncü pistine uçak inemiyor'

On milyonlarca avro harcanarak yapılan Ankara Esenboğa Havalimanı'nın 3'üncü pistine yolcu uçaklarının iniş yapamadığı iddia edildi. CHP'li Deniz Yavuzyılmaz, "Bugüne kadar inebilen tek uçağın kaydına ulaştık. O da bir pır pır uçak. Pist, Ulaştırma Bakanlığı tarafından adeta bir hafriyat döküm sahasına çevrilmiş durumda" dedi.

Haber Merkezi

Yayın Tarihi: 20.05.2026 , 08:09 Güncelleme Tarihi: 20.05.2026 , 11:10

soL Haber'i WhatsApp ve Telegram kanallarından takip edin, önemli gelişmeleri kaçırmayın.


AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 19 Ocak'ta açılışını yaptığı Ankara Esenboğa Havalimanı'nın 3'üncü pistine yolcu uçaklarının iniş yapamadığı iddia edildi.

İddianın sahibi CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "3750 metre uzunluğunda, 75 metre genişliğindeki, dünyanın en büyük gövdeli uçaklarının inebileceği açıklanan 3. piste; bugüne kadar inebilen tek uçağın kaydına ulaştık. O da bir pır pır uçak. Uçağın modeli: Cessna 172 Kullanım amacı: Eğitim uçağı 4 aydır 3. pistten sadece 16 Mayıs tarihinde saat 14:07’de, bu 4 kişilik tek pervaneli pır pır uçak kalkıp inebildi" ifadesini kullandı.

'Pist, Ulaştırma Bakanlığı tarafından adeta bir hafriyat döküm sahasına çevrilmiş durumda'

Yavuzyılmaz, şunları kaydetti:

"Peki pistin açılışından bugüne kadar kaç yolcu uçağı 3. pistten kalkış ve iniş yapabildi? Sıfır. Çünkü Havalimanının 3. pisti, Ulaştırma Bakanlığı tarafından adeta bir hafriyat döküm sahasına çevrilmiş durumda. Yetkililer büyük bir sivri zekalılıkla; havalimanından çıkan 1 milyon metreküp hafriyatı, havalimanı dışındaki belediye döküm sahası yerine, 3. pistin etrafına döktüğü için devasa hafriyat tepeleri oluştu. Bu nedenle 3. pistteki seyrüsefer yardımcı cihazlarından sinyal alınamıyor, yaklaşma sistemleri bozuluyor, uçaklara gönderilen sinyaller kesiliyor. Kalibrasyon uçakları pistin uçak trafiğine uygun olmadığını ölçüp duruyor. Tehlikeye işaret ediyor.

'On milyonlarca avro harcanmıştı, sorumluları açıklayın'

Sonuç, AKP marifetiyle 3. pist bölgesine dökülen devasa hafriyat nedeniyle; hiçbir yolcu uçağı 3. piste inip kalkamıyor. Bunun adı kepazeliktir. Bu şartlar altında on milyonlarca avro harcanan 3. pist yalnızca pır pır uçaklarla VFR uçuş yapılabiliyor. Bu durum devasa bir kamu zararına yol açıyor. Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’na sesleniyorum. Gelin, yüreğiniz yetiyorsa, Esenboğa'da 3. pistte buluşalım, birlikte yerinde inceleme yapalım. Ayrıca bu hafriyat kaldırma işini derhal yapmazsanız ve sorumluları görevden almazsanız, sürpriz bir belge açıklıyorum. İşte 3. pistte uçurulabilen tek uçak olan o pır pır uçak."

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.