Ana içeriğe atla

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Merkez Bankası'ndan seçim öncesi bankalara dolar talimatı: 'TL'ye dönüşüme odaklanın'

TCMB, bankalardan döviz talebi yaratacak adımlardan kaçınılmasını, döviz mevduattan Türk lirasına dönüşüme odaklanmalarını istedi.

Haber Merkezi

Yayın Tarihi: 12.04.2023 , 16:31 Güncelleme Tarihi: 22.01.2025 , 10:54

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bankalardan döviz talebi yaratabilecek her adımdan kaçınmalarını ve yeni getirilen mevduatta her ay yüzde 5’e kadar düzenli dövizden TL’ye dönüşüm öngören hedeflerine odaklanmalarını istedi.

Reuters'ın haberine göre, bankalara en az yüzde 60 oranında Türk lirası cinsi mevduat hedefi getiren TCMB'nin, temsilcilerle gerçekleştirdiği toplantıda ve ayrı ayrı gerçekleştirdiği görüşmelerde bankacılık sektörüne verdiği mesajlar arasında “Döviz talebi oluşturacak uygulamalardan kaçının” ve “dövizden her ay TL’ye dönüşüme odaklanın” mesajları öne çıkıyor.

'Döviz talebi oluşturmaktan kaçının'

TCMB’nin son dönemde piyasa verdiği diğer öne çıkan mesajlar da “Döviz piyasasında talep oluşturduktan sonra yaptıklarımızın kıymeti olmaz”, “Düzenlemelerin etrafından dolanarak yine döviz talebi oluşturacak uygulamalar, yeni düzenlemeler ile engellenmeden önce kendiniz kaçının” oldu.

Özel sektörden bir bankacı, 14 Mayıs’taki seçimleri de kapsayacak dönem için TCMB mesajlarının “döviz talebi yaratarak döviz politikasında engel oluşturmayın” mesajı olarak algılandığını söyledi.

Merkez Bankası konuya ilişkin Reuters’ın sorusuna bir yorum yapmadı.

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.