Sayfa yolu
Merkez Bankası kemeri bir delik esnetti: Fiili faiz 3 puan indirildi
soL'a güvenin, algoritmaya müdahale edin. Tek tıkla soL Haber'i Google'da tercih edilen kaynağınız olarak belirleyin.
Haber Merkezi
Yayın Tarihi: 24.08.2026 , 17:24
Ekonominin başına geçtiğinde 2026 yılı için yüzde 8,5 enflasyon vaat eden Mehmet Şimşek ve ekibinin programı fiyaskoyla sonuçlandı.
Üç yıldır ekonominin dümeninde bulunan Şimşek, yüksek faiz ve kemer sıkma politikalarına rağmen enflasyonu yüzde 30 seviyesinin altına indiremedi.
Patronlar cephesinden de itirazların yükselmesi üzerine Şimşek programında revizyona gidileceği iddiaları kulislere yansımıştı. Bu yönde dikkat çeken bir adım atıldı.
Merkez Bankası’nın politika faizini doğrudan indirmese bile bankaları gecelik pencere yerine haftalık ihalelerle fonlayarak faizi fiilen yüzde 40’tan yüzde 37’ye indirmesi bekleniyordu. Bu beklenti, dün gece Merkez Bankası’nın duyurusuyla gerçekleşti. Banka, 1 Mart 2026’da haftalık repo ihalelerine son vererek piyasayı gecelik faizle fonlamaya başlamıştı ve bu fonlama faizi yüzde 40 seviyesindeydi. Yeni kararla birlikte banka yeniden haftalık repo ihaleleriyle bankalara para vermeye başlayacak ve bu ihaleler için ilan edilen faiz, yüzde 37 olan bankanın politika faizi olacak.
Bu gelişmenin yaşanacağı, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan iki hafta önce yaptığı enflasyon sunumu sırasında ima edilmişti. Bankaların şimdi düşen fonlama maliyetlerine paralel olarak mevduat faizlerini düşürmeye hazırlanması bekleniyor.
Ekonomi kulislerine göre, Şimşek yönetiminin sonraki hamleleri KOBİ'ler için kredi musluklarının gevşetilmesi ve kurda bir ölçüde gevşemeye izin verilmesi olabilir.
soL Haber'i WhatsApp ve Telegram kanallarından takip edin, önemli gelişmeleri kaçırmayın.
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.