Error message

Could not retrieve the oEmbed resource.

Medusa’nın Salı: Bir AKP Belgeseli’nin 2. bölümü yayında

İlk bölümü geçen haftalarda seyirciyle buluşan “Medusa’nın Salı: Bir AKP Belgeseli”nin 2. Bölümü bugün yayınlandı. Bu bölümde "Yeni Türkiye" söyleminin inşa süreci ve eski rejimin tasfiyesi üzerinde duruluyor.

Haber Merkezi

soL TV’nin ilk bölümü 1 Şubat’ta yayınlanan ve büyük ilgi çeken belgesel serisi “Medusa’nın Salı: Bir AKP Belgeseli”, ikinci bölümüyle izleyiciyle buluştu.

Uzun araştırmalar ve detaylı arşiv çalışmaları sonucunda altı bölüm olarak yayınlanacak belgesel AKP’nin adım adım nasıl kurulduğunu, sermayeyle olan ilişkilerini, İktidar yolunda askerleri ikna etme çabalarını, nasıl iktidara taşındığını ve nasıl bu kadar zamandır iktidarda kaldığını bilinmeyenleriyle ve hafızadan silinenlerle tüm öyküyü en baştan ele alıyor.

“Medusa’nın Salı” ikinci bölümünde AKP'nin iktidar yolculuğunun 2002-2004 yılları arasındaki kritik dönemeçlerine odaklanıyor. Özelleştirmeler, IMF programı, Avrupa Birliği uyum süreci, 1 Mart Tezkeresi ve Irak'ın işgalinin yanı sıra patronların AKP'ye olan desteği, askerin tepkileri ve muhalefetle mücadelesi de ayrıntılı olarak anlatılıyor. TESEV krizi ve Kıbrıs Referandumu gibi olaylar üzerinden sermaye sınıfındaki farklı eğilimlerle AKP'nin stratejik manevraları inceleniyor.

Türkiye’de siyasi ve ekonomik güç dengelerindeki değişim iş dünyasının AKP'ye ekonomik istikrar ve büyüme beklentileriyle verdiği destek, medya ve liberal çevrelerin yeşil ışık yakması gibi başlıklar üzerinden ele alınırken bu bölümde "Yeni Türkiye" söyleminin inşa süreci ve eski rejimin tasfiyesi üzerinde duruluyor.

Neden 'Medusa’nın Salı’?

Medusa’nın Salı. Fransız ressam Théodore Géricault’un 27 yaşındayken yaptığı tablo. Gerçek bir öyküyü anlatır.

Napolyon Bonaparte düşmüş, Bourbon Hanedanı için yol açılmıştır. Fransa yeniden krallık yönetimine dönmeye hazırlanmaktır. İngiltere, iç çatışmalardan yararlanıp elinden aldığı Senegal’in yönetimini Fransa’ya geri vererek yeni hanedana jest yapmaya karar vermiştir.

1816’da devir-teslim töreni için dört gemilik bir filo oluşturulur. Filonun bayrak gemisi Medusa firkateynidir. Senegal’e gönderilen yeni vali, sivil-asker mahiyeti, tüccarlar ve soylulardan oluşan 400 kişilik yolcusu vardır.

Fakat Medusa gemisi, yolculuğa hazır değildir. Kaptan bu yolculuk için gereken tecrübeden yoksun olmasına rağmen kral yanlısı olduğu için bayrak gemisine kaptan yapılmıştır. Cebelitarık Boğazı’nı geçer geçmez kayalıklara oturan gemi darmadağın olur. Filika sayısı sınırlıdır, ancak kaptana, kraliyet görevlilerine, tüccar ve soylulara yer vardır.

Geriye kalan herkes, parçalanan geminin kerestelerini halatlarla bağlayarak büyük bir sal yapar. Salı filikalar çekecek, böylece herkes kurtulmuş olacaktır. Fakat bir süre sonra deniz kabarır, filikadakiler batmaktan korkar. Halatlar kesilir, saldakiler kaderlerine terk edilir.

Saldaki hayatta kalma mücadelesi korkunç bir insani trajediye dönüşür. Su azdır, gıda yetersizdir. Birbirlerine saldırmaya, akıllarını kaçırmaya başlarlar.

Denizin ortasında geçen 17’inci günün sonunda ufukta kurtarma gemisi belirir. Yalnızca 17 kişi canlı çıkar. Onlardan beşi de birkaç gün içinde ölecektir.

Gericault, bu olayı Fransa’nın kaderine benzetir. 1789’da devrim yapmış Fransa Cumhuriyeti, Medusa fırkateynidir. Devrim, kaza geçirir. Devrimini yitirmiş Fransız halkı, bir salın üstünde birbirine düşer.

Devrime sırtını dönmüş her ülke Medusa’dır, kaza yapması, kayalara toslaması kaçınılmazdır. Ve her Medusa hikayesinden geriye derme çatma bir sal ve o sala sığınmış, biçare bir halk kalır.

Türkiye, 2002’de felakete sürüklenen bir Medusa gemisiydi. Geminin darmadağın olması vakit aldı. Saldakiler, bizler, kaderimizle baş başa kaldık.

Bu belgeselde, salın üzerindekilere, gemiye ne olduğunu anlatıyoruz.

Birinci bölümde ne izledik?

"Medusa'nın Salı" belgesel serisinin ilk bölümü, AKP'nin iktidar yolculuğunun karmaşık dinamiklerini gözler önüne sermişti. Belgesel, Türkiye'nin içindeki siyasi, ekonomik ve toplumsal sorunların yanı sıra; büyük sermayenin desteği, ABD'nin Ortadoğu stratejisi, AB süreci ve diğer dış faktörlerin AKP'nin iktidara gelmesinde nasıl etkili olduğunu detaylı bir şekilde ortaya koyuyor.

Medusa’nın Salı’nın önümüzdeki bölümleri de Türkiye’nin yakın tarihini ve günümüzdeki siyasi gelişmeleri daha iyi anlamak isteyenlere kılavuzluk edecek bir derinlikle soL TV’de seyircisiyle buluşacak.

Medusa’nın Salı: Bir AKP belgeseli
Medusa'nın Salı 1. Bölüm