Ana içeriğe atla

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

MEB'den kadın düşmanı toplantılar: Öğrencilere 'çalışmayın, ailenize hizmet edin' denildi

"Maziden Atiye" isimli kapalı devre toplantılarla kız öğrencileri bir araya getiren Milli Eğitim Bakanlığı, Cumhuriyet ve laiklik karşıtı söylemlerin önünü açıyor. Diyarbakır ve Bitlis'teki toplantılarda çocuklara, "Kadının görevi ailesine hizmettir" denildi.

Haber Merkezi

Yayın Tarihi: 02.12.2025 , 12:18 Güncelleme Tarihi: 02.12.2025 , 12:19

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 2024 yılı Nisan ayında "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" adını verdiği yeni bir müfredat programı açıklamıştı. soL, müfredatla bilimsellikten ve laiklikten uzaklaştırılmak istenen eğitim sistemini masaya yatırmıştı.

Söz konusu modeli "tanıtım" adı altında ülkenin dört bir yanında toplantılar düzenleyen bakanlık yetkilileri "Maziden Atiye" isimli seminerler düzenliyor. Binlerce 10 ve 11. sınıf öğrencisi bu toplantılara götürülüyor.

Geçtiğimiz günlerde aynı toplantı Bitlis ve Diyarbakır'da da yapıldı. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz'ın da katıldığı toplantılarda "Atatürk düşmanlığı, Cumhuriyet karşıtlığı" aşılandı, kadınlar hedef alındı.

Öğrenciler toplantılara götürüldü, telefonları toplandı

Eğitim-İş Sendikası'nın verdiği bilgiye göre, toplantıya kız öğrenciler de götürüldü. Toplantı girişinde öğrencilerin cep telefonları toplandı. 

Kadınların çalışmaması gerektiği söylendi

Kapalı olarak gerçekleşen bu programlarda, öğrencilerin ifadelerine göre, Atatürk ve Cumhuriyet karşıtı dersler anlatıldı, kadınların çalışmaması gerektiği söylendi, "Kadının yeri; evi ve görevi; ailesine hizmettir" ifadeleri kullanıldı. 

Son gün fırsat bulan öğrencilerden biri söz alarak toplantıda sarf edilen cümlelere itiraz etti.

Bir kadın öğrenci, "Kocasının eline bakmayan kadın daha mutlu olur, ekonomik özgürlüğünü kazanan kadın toplumda da çok daha kabul görür" diyerek toplantıda yapılan konuşmalara tepki gösterdi. Arkadaşları da alkışlayarak öğrenciye destek verdi.

'Öğrencilerimizi sizin karanlık fikirlerinize teslim etmeyeceğiz'

Eğitim-İş Genel Özlük-Hukuk ve TİS Sekreteri Yeliz Toy, "MEB'in bitmeyen skandal uygulamaları son dönemde 'Aile Yılı' adı altında yürüyen programa paralel olarak, kadınların yurttaşlık haklarını gasp edecek, Cumhuriyetle birlikte kazanılmış haklarını yok sayacak, AKP'nin tebaa programını güçlendirecek, Ortaçağ zihniyetine uyumlu bir şekilde yürütülmektedir" dedi.

Toy, "Ne pahasına olursa olsun öğrencilerimizi sizin karanlık fikirlerinize teslim etmeyeceğiz. Laikliği, bilimi, kadınların eşitliğini ve kazanılmış haklarının teminatı Cumhuriyeti koruyacağız. Siz ve çağ dışı anlayışınız gidecek, Cumhuriyet ve Atatürk devrimleri yolumuzu aydınlatmaya devam edecek" diye konuştu.

Toy, "Akıl ve bilimden uzak bu safsataların mimarı tarikatsever Bakan Tekin ve yardımcısı Nazif Yılmaz'a soruyoruz" diyerek Yılmaz'a şu soruları yöneltti: 

  • Çağ dışı fikirlerinizi yaydığınız bu toplantı modelini, hangi cemaatten öğrendiniz?
  • Sözde eğitim dediğiniz bu toplantıların içeriğini kamuoyundan neden sakladınız?
  • 15-16 yaşındaki kız öğrencilerin size verdiği şu cevaplardan hiç mi utanmadınız?

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.