Ana içeriğe atla

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Marx'a komşu olmak 1 milyon, yoldaş olmak bedava

İngiltere'de Karl Marx'ın mezarına yakın mezar yerleri 25 bin sterline satışa çıktı. Marx, her şeyi metalaştıran kapitalizme karşı mücadelenin öncüsüydü.

Haber Merkezi

Yayın Tarihi: 18.01.2024 , 11:02 Güncelleme Tarihi: 22.01.2025 , 10:54

Bilimsel sosyalizmin kurucularından Karl Marx’ın mezarının bulunduğu İngiltere’nin Londra kentindeki tarihi Highgate mezarlığında yeni mezar yerlerinin fiyatının 25 bin sterline (yaklaşık 1 milyon TL) yaklaşması tartışma yarattı.

Hürriyet'in haberine göre, tartışmalarla ilgili açıklama yapan Highgate Mezarlığı Dostları Vakfı’nın genel müdürü Ian Dungavell, mezarlığın "yaşayan bir cazibe merkezi" olması için yeni cenazelere yer verilmesinin önemli olduğunu söyledi. Aynı mezarlık, 2015 yılında, ziyaretçilerden 4 sterlin giriş ücreti alınmasıyla gündeme gelmişti.

'İnsana dair bütün kıymetleri metalaştırıyorlar'

Haberde TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan'dan görüş alınırken, Okuyan konuyu şöyle değerlendirdi:

"Hiç şaşırtıcı değil. Ama bir komünist olarak üzüldüm. Her şeyi paraya çevirmeye çalışan bir anlayış. Marx'ın da Che Guevara'nın da ismi etrafında para kazanmaya çalışanlar çok oldu. Daha önce neo-naziler saldırmıştı o mezarlığa, vandallıklar yaptılar. Şimdi bu da başka bir vandallık. Kapitalist bir vandallık. İnsana dair bütün kıymetleri metalaştırıyorlar. Marx falan da dinlemezler. Her şeyi para olarak görüyorlar. Son dönemde Marx'ın mezarında dönmesi için yeterince yanlışlar oldu zaten. Ama fikirleri ayakta. Gün gelecek bütün bu kirleri temizleyeceğiz. Sadece Marx'ı ve fikirlerini değil bütün değerleri asıl sahipleri olan topluma ait hale getireceğiz."

Karl Marx, tarihin sınıf mücadelelerinin tarihi olduğunu, her şeyi metalaştıran kapitalizmi, işçi sınıfının mücadelesinin yıkacağını söylemiş, yoldaşı Friedrich Engels'le birlikte ömrünü bu mücadeleye vakfetmişti. Dünyada ve ülkemizde hâlâ Marx'ın yolunda mücadele eden işçi sınıfı partileri var. Bunlara üye olmak da, bunlardan aday adayı olmak da bedelsiz. Marx'ın mezarına komşu olmak çoğumuz için zor, ama Marx'ın mücadelesine yoldaş olmak kolay.

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.