Mahkeme soL’un haberini engelledi, ‘Kimin engellettiğini söylemem’ dedi!

Samandağ Sulh Ceza Hakimi Mehmet Atıcı, soL’un haberine erişim engeli getirdi. Fakat engeli talep edenin kim olduğunu karara yazmadı!

Haber Merkezi

Türkiye’deki tüm basın kurumları, artık rutin hale gelen “ESB mailleri” gerçeğine aşina. ESB, Erişim Sağlayıcıları Birliği. Bu kurum, mahkemelerin verdiği erişim engelleme kararlarını ilgili yayın kuruluşlarına iletiyor ve içeriğin dört saat içerisinde kaldırılmasını söylüyor.

Erişim engelleri o kadar saçma bir hal aldı ki, soL, yakın zamanda tamamen bu konuya odaklanan bir Youtube programı yayınlamaya başladı: soL’a Sansür

Bugün soL’a ulaşan bir karar, durumun vahametini katmerledi. Samandağ Sulh Ceza Hakimliği tarafından alınan kararda, soL’da yayımlanan “Acun Ilıcalı’nın takımının sponsoru kripto para borsası Tomya’nın sahibi tutuklandı” başlıklı habere erişim engeli getirildi.

Ancak her gün çok sayıda erişim engeli okuyan soL editörleri, kararda bir tuhaflık fark etti. Hakim Mehmet Atıcı, karara, “talep eden” bilgisini yazmamıştı. Yani soL hakkında bir karar alınmıştı, ancak muhatap kim, söylenmiyordu.

Katip: ‘Yazmak zorunda değiliz’

Bilgi almak için telefonla görüştüğümüz Samandağ Sulh Ceza Hakimliği Katibi Melek Bekar, “kendilerinin ceza mahkemesi olduğunu, talep edenin kim olduğunu karara yazma zorunlulukları bulunmadığını, mahkemeye gidip dilekçe verilmesi ve hakimin izin vermesi durumunda dosyanın görülebileceğini” söyledi.

soL’un hukuk danışmanları ve görüştüğümüz iki emekli hakim, uygulamanın tamamen absürt olduğunu belirttiler.

Haberde ismi geçenlerden hangisinin erişim engeli talep ettiğini bilemiyoruz: Tomya firması sahibi Yavuz Usta, ekonomist Ece Pulaş, dolandırılınca şikayet eden Musa Ekmekçioğlu, Tomya çalışanı Muammer Uslu, İdol FX çalışanı Halil Demir, Kemal Tutuman, Hacı Yusuf Alagöz, Yusuf Almaz, Abdulkadir Çakır, Gözdenur Kulaber, Hüseyin Kayra, İbrahim Bayrak, Gözdenur Kulaber, avukat Osman Özdoğan, Acun Ilıcalı ve futbolcu Ozan Tufan.

Ancak, bu isimlerden biri, daha önce de soL’da kendisiyle ilgili çıkan haberlere erişim engeli kararı aldırmıştı: Tomya kripto para borsası sahibi Yavuz Usta. 

Üç hafta önce, soL’dan Burcu Günüşen konuya dair bir haber yapmış ve Yavuz Usta’nın erişim engeli istediği davaların hepsinin Anadolu’nun farklı yerlerindeki ilçe mahkemelerinde alındığına işaret etmişti

O haberde Free Web Turkey Proje Koordinatörü Ali Safa Korkut, bu yaklaşımın sebebini, “İstanbul Anadolu Adalet Sarayı’ndaki rüşvet iddialarından kaynaklandığını düşünüyorum” diye yorumlamıştı.

Bu defaki davanın Samandağ’da açılmış olmasının, Samandağ Sulh Ceza Hakimliği’nin “Karara talep edenin ismini yazmayız, soran olursa ‘Samandağ’a gelin bakın’ deriz” tavrı olup olmadığını bilmiyoruz.