Lübnan'a çifte saldırı: İsrail'den 'Savaşta yeni bir aşama başladı' açıklaması

İsrail'in Lübnan'a yönelik 24 saat içerisindeki iki saldırısı sonrası 32 kişi öldü, 3 bin 250'den fazla kişi yaralandı. İsrail Savunma Bakanı, "odağın Lübnan cephesine kaydığını" duyurdu.

Haber Merkezi

İsrail'in 17 Eylül'de Hizbullah'ı hedef aldığı ve binlerce sivilin etkilendiği terör saldırısı sonucu Lübnan'da ikisi çocuk 12 kişi hayatını kaybetti. 3 binin üzerinde yaralı var.

Çağrı cihazları üzerinden gerçekleşen saldırının nasıl yapıldığı tartışmaları sürerken, dün ikinci bir saldırı oldu.

Başta başkent Beyrut olmak üzere Lübnan'ın çeşitli bölgelerinde bu kez telsizlerde patlamalar meydana geldi. Lübnan Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, ikinci patlamalarda hayatını kaybedenlerin sayısı 20'ye yükseldi, yaralı sayısıysa 450'yi aştı. Bazı ev, araç ve işyerlerinde de yangın çıktı.

İran devlet televizyonunun paylaştığı bilgiye göre, yaralanan 95 kişi Tahran'daki hastanelere nakledildi.

Lübnan askerleri Beyrut Amerikan Üniversitesi Hastanesi otoparkında şüpheli bir cihazı kontrollü bir şekilde patlattı.

Bu arada İsrail'in saldırıları da devam etti. Lübnan resmi ajansının haberine göre, İsrail, Sur kentinin kırsalında bir eve hava saldırısı düzenledi. Saldırı sonucu bir kadın hayatını kaybederken İsrail'e ait hava araçlarının bölgede yoğun uçuş yaptığı aktarıldı.

Hizbullah da İsrail’in kuzeyindeki askeri hedeflere saldırılar düzenlediğini duyurdu.

Lübnan Başbakanı: Birleşmiş Milletler nerede?

Lübnan Başbakanı Necip Mikati, ülkesinin iki gündür tanık olduğu çağrı cihazı ve telsizlerin patlatılmasında ikinci dalganın sona erdiğini, hastanelere yeni yaralı gelmediğini bildirdi.

Mikati, yaralıların tedavi sürecini takip etmek için Sağlık Bakanlığına yaptığı ziyarette açıklamada bulundu. Başbakan Mikati açıklamasında "Lübnan'da olup bitenlerde Birleşmiş Milletler (BM) nerede?” diye sordu.

Başbakan, saldırıların 32 kişinin ölümüne ve 3 bin 250'den fazla kişinin yaralanmasına yol açtığını belirtti.

İsrail Savunma Bakanı: Savaşta yeni bir aşama başladı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Lübnan’da yaşanan patlamalar sonrası X sosyal medya hesabından yaptığı görüntülü paylaşımda, "Daha önceden de söylediğim gibi (İsrail) kuzey sakinlerini güvenli evlerine geri döndüreceğiz. Tam olarak yapacağımız bu" ifadesini kullandı. Lübnan'daki çağrı cihazları ve telsizlerin patlatıldığı saldırılara ise değinmedi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Lübnan genelinde 24 saatte elektronik cihazlarda yaşanan ikinci patlamanın ardından ülkesinin "odağının Lübnan cephesine kaydığını, savaşta yeni bir aşamanın başladığını" söyledi. İsrail basınındaki haberlere göre Gallant, İsrail'in kuzeyindeki Hayfa kenti yakınlarında bir hava üssüne yaptığı ziyarette "Ağırlık merkezi kuzeye kayıyor. Güçlerimizi, kaynaklarımızı ve enerjimizi kuzeye hareket ettiriyoruz" dedi.

Gallant, "Savaşta yeni bir aşamanın başlangıcında olduğumuzu düşünüyorum. Uyum sağlamalıyız. Zaman içinde tutarlılık göstermeliyiz. Bu savaş büyük cesaret, azim ve ısrar gerektiriyor" diye konuştu.

Patlamalar için kim, ne dedi?

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, günlük basın brifinginde Lübnan'da iletişim cihazlarının patlatıldığı saldırılara ilişkin ABD yönetiminin "yorum yapmama" yaklaşımını sürdürdü. Kirby, "Tek söyleyebileceğim şu: Dünkü veya bugünkü olaylarla ilgili öyle ya da böyle bir ilgimiz yok. Bunun dışında paylaşabileceğim başka bir şey yok" dedi.

"Bunların arkasında İsrail'in olduğunu teyit eder misiniz?" şeklindeki soruya karşılık Kirby, "Paylaşabileceğim başka bir şey yok" diye konuştu. Kirby, "Lübnan sınırından ikinci bir cephenin açılmasını önlemeye çalışmak için halen yoğun bir diplomasi içerisindeyiz. Bu krizde bulunduğumuz noktada sürecin çözümü, ilave askeri operasyonlar değildir" şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Lübnan ve Suriye'deki olaylardan sonra itidal çağrısında bulundu. Tarafların BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararına saygı duymalarını talep ederek, istikrarın sağlanması için çatışmalara son verilmesi gerektiğinin altını çizdi. BM Genel Sekreteri, BM'nin bölgede şiddeti sonlandırmayı amaçlayan her türlü diplomatik ve siyasi çabayı destekleyeceğini kaydetti.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, yaptığı yazılı açıklamada, "Bugün Lübnan genelinde elektronik cihazların patlamasıyla gerçekleştirilen ve çok sayıda can kaybı ile yaralanmaya neden olan yeni saldırıyı kesin şekilde kınıyorum" ifadesini kullandı. Borrell, "Bu saldırıların arkasında kim varsa Lübnan'da terör yaymayı amaçlıyor" değerlendirmesini yaptı.

Hamas'ın Siyasi Büro Üyesi İzzet er-Rişk, yaptığı yazılı açıklamada, Lübnan'da yaşanan patlamalardan İsrail hükümetini sorumlu tuttu. Rişk, "Kardeş Lübnan halkına yönelik Siyonist saldırıların tekrarlanmasını ve sürmesini şiddetle kınıyoruz" ifadesini kullandı. Hamas yöneticisi, söz konusu saldırının Lübnan'ın egemenliğine yönelik olduğunu, "tüm uluslararası sözleşmeleri ihlal eden İsrail hakkındaki gerçeği ortaya çıkardığını" ifade etti.

İran Hükümet Sözcüsü Fatıma Muhacerani, X sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, "Dün çağrı cihazlarının patlatılması, bugün ise Lübnan Hizbullah üyelerinin telsiz cihazlarının patlatılmasında işlenen ve yüzlerce Lübnan vatandaşının ölümüne ve yaralanmasına yol açan suç kınanmaktadır" ifadelerini kullandı.

Beyrut sokakları sessiz

Lübnan'da iki gün üst üste çağrı cihazı ve telsizlerin eş zamanlı patlatılması, ülkede rutin hayatı olumsuz etkiledi. Başkent Beyrut sokaklarında endişe hakim.

Saldırılar nedeniyle okullarda eğitime ara verilirken birçok resmi kurum da kapalı.