Lavrov: Rusya, Batı'nın tetiklediği göç krizlerinin sorumluluğunu paylaşmayacak

Rusya Dışişleri Bakanı NATO'nun Libya'yı bombalamasıyla başlayan yasadışı göç krizinde 'sorumluluğu paylaşmayacaklarını' söyledi.

Dış Haberler

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) Dışişleri Bakanları ve Savunma Bakanları Konseyi'nin ortak toplantısının ardından gazetecilere verdiği demeçte, Moskova'nın Libya'daki Batılı ulusların faaliyetlerini kınadığını ve bunun sonucunda tetiklenen göç krizlerinin sorumluluğunu onlarla paylaşmayacağını söyledi.

Lavrov'a göre, yasadışı göç konusu NATO'nun Libya'yı bombalaması ve Libya devletini yıkmasından sonra ortaya çıktı. Lavrov, "Yasadışı göçmen akışı daha sonra bombalanan Libya'dan kuzeye doğru yöneldi ve Avrupa Birliği bu yükün kendisi için çok ağır olduğunu fark ettiğinde, herkesi bu göçmenlerin akıbetinin sorumluluğunu paylaşmaya teşvik etmeye başladı" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı, "Yalnızca desteklemeyi reddettiğimiz değil, kınadığımız şeyin sorumluluğunu da paylaşmayacağız" diye konuştu. Ayrıca Batı'dan gelen eylemlerin Libya'yı "sosyal açıdan en istikrarlı ve gelişen ülkelerden biri olan ülkeden bir kara delik" haline getirdiğini söyledi.

Sergey Lavrov, "Bu nedenle Batı şunu anlamalı ki, Irak ve Libya gibi pervasız planları desteklemeye devam ederse, iyi bir şey getirmeyen ve NATO'nun Afganistan'daki 20 yılı sonrasında durumu hiçbir şekilde sakinleştirmeyen eylemlere devam ederse, o zaman muhtemelen Batı'nın demokratik misyonuyla hoş tutmak istediği yerlerden insanlar kaçacak" dedi.