Laikliğe karşı işlenen suçlar devam ediyor: 'Nasıl bir karanlıkla karşı karşıya olduğumuzun kanıtı'

TKP, Tarikatların Ensesindeyiz çalışması kapsamında her hafta laikliğe karşı işlenen suçlara yer verdiği dosya serisinin yeni sayısını yayımladı.

Haber Merkezi

Türkiye Komünist Partisi (TKP), Tarikatların Ensesindeyiz çalışması kapsamında, laikliğe karşı işlenen suçlara yer verdiği dosyayı yayımlamaya devam ediyor.

Her pazartesi günü yayımlanan "Laikliğe Karşı İşlenen Suçlar" dosyasının, 12'nci sayısı yayımlandı.

Açıklamada, "Yaşamımızın her alanını piyasacı ve gerici hamleleriyle kuşatanlar, dur durak bilmeden suç işlemeye devam ediyorlar. Sadece geçtiğimiz hafta içinde laikliğe karşı işledikleri suçların listesi, nasıl bir karanlıkla karşı karşıya olduğumuzu kanıtı" ifadelerine yer verildi.

Dosyada son bir hafta içinde laikliğe karşı işlenen suçlar şöyle sıralandı:

1. AKP döneminde yasal hale getirilip yaygınlaştırılan bilim dışı ‘geleneksel, tamamlayıcı ve fonksiyonel tıp uygulamaları’ şimdi de TÜBİTAK’a girdi. Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) “Metabolik/Nörodejeneratif/Nörogelişimsel Bozukluklar ve Kronik Ağrı Yönetiminde Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) Uygulamaları” isimli iki ayrı proje çağrısı açtı.

2. 2023 yılını 47,9 milyar TL’lik harcama ile tamamlayan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın cami inşaatları için vatandaşlardan 120 milyon 138 bin 442 TL para topladığı ortaya çıktı.

3. Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Üsküdar Müftülüğü’ne gönderdiği yazıyla, “Üsküdar Ortaokulunda eğitim gören öğrenciler ile öğretmen ve personelin cuma namazı kılması için gereken şartların sağlanmasını ve iznin verilmesini” talep etti. Üsküdar İlçe Müftüsü İbrahim Yavuz ise 5 Ocak’ta İlçe Milli Eğitim talebini kabul etti, Üsküdar Ortaokulu’nda cuma namazı kılınacağını bildirdi.

4. Gençlik Bakanlığı’nın 2023 verileri, gençlik bütçesinin büyük oranda dini faaliyetler ile yandaş vakıf ve derneklere aktığını açığa çıkardı. Vakıf ve derneklere aktarılan para sadece bir yılda 566,4 milyon TL’den 1 milyar TL’ye fırladı.

5. Ataşehir’de bulunan Fetih Borsa İstanbul İlkokulu’nda ÇEDES kapsamında Ramazan ayı için etkinlik çizelgesi hazırlandı. Buna göre Ramazan’ın ilk günü öğrenciler davul çalıp mani okuyarak sınıfları gezecek ve hurma dağıtacak. Hazırlanan oruç çizelgelerine ise oruç tutulan günlerin işaretlenmesi istendi.

6. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, 2023 yılında bin 818’e ulaşan tahsisli taşınmaz sayısının yüzde 56’sını Diyanet’e verilen taşınmazlar oluşturdu. 2016 ve 2017 yıllarında en çok taşınmaz meslek odaları, vakıf ve derneklere tahsis edilirken 2018 yılı itibarıyla Diyanet İşleri Başkanlığı öne geçti.

7. İstanbul Sinan Erdem Spor Salonu’nda düzenlenen “TÜGVA 7. Gençlik Buluşması”nda salonu doldurabilmek için farklı şehirlerden öğrenciler “müze ve cami gezisi” adı altında İstanbul’a getirildi. Buluşmada, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Murat Kurum konuşma yaparken, Anadolu Ajansı’nın geçtiği bilgilere göre, “Hafız Bekir Büyükyurt” isimli kişi tarafından Kur’an okundu.

8. Tekirdağ’ın Kapaklı ilçesinde, TÜGVA’nın ‘gönüllülük esasına dayalı’ olarak düzenlediği Kitap Kurdu yarışmasına katılmayan öğretmenler sürüldü. Görev yerleri değişen ve sürgün yaşayan öğretmenler, laikliğe ve Cumhuriyet değerlerine sahip çıktıkları için sürüldüklerini ifade etti.

9. CHP Keçiören Belediye Başkan Adayı Mesut Özarslan, Türkiye’de Nakşibendi tarikatının simge isimlerinden Abdülhakim Arvasi’nin mezarını ziyaret etti. Necip Fazıl Kısakürek’in Cumhuriyet’e karşı fikirlerinin yol göstericisi olan Arvasi, 1930’da İzmir Menemen’de Teğmen Kubilay’ın katledildiği gerici ayaklanma sonrası tutuklanmış ve Divan-ı Harp’te yargılanmıştı.

10. Antalya’nın Alanya ilçesinde Süleymancılar’a ait Sugozü Erkek Öğrenci Yurdu’nda kalan 10 erkek öğrenciye yönelik taciz ve istismarda bulunduğu belirtilen eğitmen G.R.U.’nun (21) hakkında toplam 94 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmasına yönelik haberlere erişim engeli getirildi.

TKP'den yapılan açıklamada "Bu karanlığa boyun eğmeyeceğiz. Laikliğe karşı işlenen suçları açıklayacak ve her birinin takipçisi olacağız. Güzel ülkemizi karanlığa boğmaya çalışanların yakasına yapışacağız. Tarikatların Ensesindeyiz!" denilerek laikliğe karşı işlenen suçları [email protected] adresine ihbar etme çağrısında bulunuldu.