Kulis: Patronlara daha fazla teşvik için bakanlık kurulacak

Erdoğan'ın yeni oluşturacağı bakanlıklardan birinin patronlara teşvik ve finansman modellerini geliştirecek Yatırım Bakanlığı olacağı öne sürüldü.

Haber Merkezi

Yüksek Seçim Kurulu'nun kesin sonuçları açıklamasının ardından AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yemin etmesi ve hükümeti açıklaması bekleniyor.

Erdoğan'ın belirleyeceği bakanların isimleri konusunda çeşitli iddialar öne sürülürken AKP'ye yakın Sabah gazetesinden Dilek Göngör dikkat çeken bir iddiada bulundu.

Buna göre Erdoğan bazı yeni bakanlıklar kuracak ve bunlardan biri de Yatırım Bakanlığı olacak. Bu bakanlığın patronlara verilecek teşvik ve finansman modellerini geliştirecek bir yapı olması öngörülüyor.

Yeni bakanlarla ilgili kulislerde geçen isim listelerine "itibar edilmemesi" gerektiğini öne süren Güngör "Benim edindiğim bilgiler, bakanlıkların yapısında bir revizyon olacağı yönünde..." diye yazdı.

Güngör yazısında şunları kaydetti:

"Malum şu anda kabine üyeleri; Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve 17 bakandan oluşuyor. Eski sistemde bakanlık sayısı 26'ydı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçildikten sonra bazı bakanlıklar birleştirilmişti. Sayı da 16'ya indirilmişti. Kapatılan bakanlıkların görev ve sorumlulukları ilgi alanı en yakın diğer bakanlıklara aktarılmıştı.

Misal, AB Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı'na dahil edilmişti. Orman Bakanlığı, Tarım Bakanlığı ile birleşmişti. Hazine ve Maliye Bakanlığı tek çatı altında toplanmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na daha sonra İklim Değişikliği de eklenmişti.

Şimdi bu bakanlıkların bir kısmının yeniden ayrılması hatta bazı yeni bakanlıkların kurulması gündemde...

Örneğin, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın...

Kulislerde Afet Bakanlığı ve Yatırım Bakanlığı'nın kurulacağı da söyleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce Sinan Oğan ile yaptığı görüşmeden sonra Afet Bakanlığı konusunda sinyal vermişti.

Şu anda doğal afetler ve yönetimi Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yönetiliyor. Yatırım Bakanlığı'nın da Türkiye'ye yapılacak yatırımların koordinasyonunu sağlayacak, yatırımcının önünü açacak, hem teşvik hem de finansman modellerini geliştirecek bir yapı olabileceği belirtiliyor."