Küba’da komünist yayınlar zirvesi başladı: ‘Sınıfı unutursak başarısızlığa mahkumuz’

Uluslararası Sol Teorik Yayınlar Zirvesi Küba’da başladı. Toplantının ilk gününe, Isabel Monal’in konuşması damga vurdu.

Haber Merkezi

Uluslararası Sol Parti ve Hareketlerin Teorik Yayınları Zirvesi’nin ikincisi, bugün Küba’nın başkenti Havana’da toplandı.

İki gün sürecek olan zirveye, Türkiye’den soL’u temsilen Genel Yayın Yönetmeni Yiğit Günay katılıyor. Geçen yılki zirveye, 6 Şubat depreminin hemen ardından olması nedeniyle Türkiye’den katılım sağlanamamıştı.

Havana’daki Konferans Sarayı’nda düzenlenen zirveye Küba ve dünyadan 200 civarında temsilci katılıyor.

Zirvenin açılış konuşmasını, Küba Komünist Partisi Merkez Komitesi ve Küba Devlet Konseyi üyesi Elier Ramírez Cañedo yaptı. Ramirez, “doktrin tuzağına” düşmeme çabaları sırasında teoriden nasıl ayrılınmayacağı ve solun kendi kimliğini terk etmeksizin nasıl kendini ortaya koyacağı sorularına odaklandı ve Küba devrim tarihinden örnekler verdi.

Zirvenin ilk gününe damga vuran konuşmaysa, bir “eski tüfek” tarafından yapıldı. 92 yaşındaki Kübalı entelektüel Isabel Monal, kısa fakat etkili konuşmasında, hem Latin Amerika kıtasında hem de dünyada solun devrimci niteliğini yitirmesi tehlikesine dikkat çekerek, bir kez daha köklere dönüş çağrısı yaptı.

Isabel Monal: Lenin’in teorisinin özünü bir kenara bırakan yaklaşımlar hata yapmaya mahkumdur.

“Başka bir dünya mümkün” sloganını hatırlatan Monal, “İtirazım yok, bu dile getirilebilir, ama yetersiz olduğunun bilinmesi de gerekir. İstediğimiz başka dünya, sömürüsüz bir dünyadır, bu söylenmezse slogan eksik kalır” dedi.

Son dönemde dünyadaki sol çevrelerde emperyalizm kavramı etrafında yoğun tartışmalar yürütüldüğüne dikkat çeken Monal, “Elbette teoriyi güncelleyeceğiz, geliştireceğiz. Ama Lenin’in teorisinin özünü bir kenara bırakan yaklaşımlar hata yapmaya mahkumdur” dedi.

‘İktidara gelmekle devrim yapmak farklı şeyler, devrim sokakta yapılır’

Monal, özellikle Latin Amerika’da son yirmi yılda görülen sol iktidarlar dönemini değerlendirirken, “Bu gidiş-gelişlerin sonuçta emperyalizmin lehine sonuç verdiğini artık görmüş durumdayız. ‘İktidara gelmek’le devrim yapmak farklı şeyler. Küba’da 1959’da iktidara geldik, ama 60’lı yıllar boyunca sokakta, devrim için mücadele etmeye devam ettik. Kitlelerin, halkın sokak eylemleriyle gerçekleşti devrim” dedi.

Monal, solun, günümüzde kimi yeni toplumsal kesimlerin de sözcülüğünü üstlendiğini belirterek, “Bunda yanlış bir şey yok. Elbette zaman içinde kimi kesimlere belki eskiye göre daha fazla önem atfetmemiz gerektiğini fark ettik. Ama artık dünyada toplumsal sınıfların varlığını görmezden gelen bir sol ortaya çıkmış durumda” tespitinde bulundu.

Monal, “antiemperyalizm, sınıf mücadelesi ve marksist-leninist teori”nin unutulmasının, başarısızlığın açık sebebi olduğunu belirterek konuşmasını sonlandırdı.

Toplantıda Filistinli temsilcilerin konuşmaları katılımcılar tarafından yoğun alkış aldı.