Kızılay'da yeni skandal: Şimdi de konteyner satılıyor

Depremlerden sonra eleştiri oklarının hedefi olan Kızılay’da skandallar bitmiyor. Çadır sattığı ortaya çıkan Kızılay, şimdi de 115 bin liraya özel şirketlere konteyner satıyor.

Haber Merkezi

Kızılay yeni bir skandalla gündemde. Kurumun alt şirketi Kızılay Sistem Yapı A.Ş., Malatya’daki üretim tesisinde konteyner satıyor.

Halk TV’den Fırat Fıstık'ın ulaştığı bilgilere göre konteynerlerin tanesi 115 bin lira. 21 metrekarelik konteynerler sipariş geldikten sonra üretiliyor. Halk depremin yaralarını sarmaya çalışırken Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın da müteahhidi Rönesans Holding’e konteyner üretmekle meşgul olan Kızılay, bir yardım kuruluşu gibi değil tamamen bir şirket gibi işetiliyor.

Ulaşılan bilgilere göre, şirket arandığında Mayıs ayına kadar dolu olduklarını, Rönesans’ın sipariş ettiği konteynerleri yetiştirmeye çalıştıklarını söylüyorlar.

Deprem sırasında hazır konteyner yoktu

Kızılay’ın olası bir afete hazırlıklı olup olmadığı da bir diğer tartışma konusu. Halk TV’nin edindiği bilgilere göre, depremin gerçekleştiği 6 Şubat gününde konteyner üreten devasa fabrikada hazırda olan tek bir konteyner dahi yoktu. Üretim de istenildiği gibi değil.

Kızılay Sistem Yapı Genel Müdürü Üzeyir Pala, 14 Şubat’ta verdiği bir röportajda “Günde minimum 50 konteyner üretecek şekilde her şeyimizi planlamak durumundayız” demişti. Fakat şu anda fabrikada bir günde 15-20 konteyner üretilebiliyor.

'AFAD’a vereceğiz' denmişti

Pala, aynı röportajda ürettikleri konteynerleri AFAD'a teslim edeceklerini de belirterek "AFAD bunları alarak afetzedelerin ihtiyaçlarını gideriyor. Biz de bu amaçla hizmet görüyoruz” ifadelerini kullanmıştı. Fakat ortaya çıktığı üzere Kızılay’ın şirketi, AFAD’a acil konteyner göndermek bir yana konteynerleri özel şirketlere satıyor.

Bir de ihale aldı

Kızılay Sistem Yapı A.Ş., TCDD’nin düzenlediği bir ihaleyi de aldı ve 14 Mart’ta sözleşme imzalandı.
Kızılay, bir devlet kurumu olan TCDD’den de ürettiği konteynerler için 36 milyon 400 bin lira kazanacak.
Üstelik bu ihale adrese teslim şekilde düzenlendi ve Kızılay tek başına girdiği ihaleyi kazanmış oldu.