KESK'ten İstanbul ve Ankara'da pahalılığa karşı miting

KESK, hayat pahalılığına karşı bugün İstanbul ve Ankara'da miting düzenledi.

Haber Merkezi

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), ‘Geçinemiyoruz. İşsizliğe, yoksulluğa son! Emekten, halktan yana bütçe’ sloganıyla bugün İstanbul Kartal ve Ankara Tandoğan'da miting düzenledi.

Eyleme Birlik Sendikası, Türkiye Komünist Partisi, EMEP, SOL Parti ve Halkevleri'nin de aralarında olduğu çok sayıda siyasi parti ve kitle örgütü katıldı.

Ankara'da miting

Miting için siyasi parti ve kitle örgütleri Ankara Tandoğan'da toplandı.

Miting, müzisyen Mustafa Özarslan'ın türküleriyle başladı.

Ardından KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik kürsüye çıkarak konuşma yaptı. Bozgeyik, konuşmasında, hayat pahalılığına karşı hükümeti istifaya çağırdı.

Bozgeyik, şöyle konuştu:

"Sadece ekonomik krizle boğuşmuyoruz. Aynı zamanda tek adam rejiminin yönetememe krizi ile karşı karşıyayız. Ekolojik krizle, kadınlara yönelik şiddetin ortaya çıkarmış olduğu krizle karşı karşıyayız. Bu kapitalist sistemin yaratmış olduğu neoliberal politikalar, özelleştirme politikaları, güvencesizleştirme politikaları, yani bu kapitalist barbarların artık sonuna gelmiş bulunmaktayız. İşte bizden bu yoksulluğa, bu işsizliğe karşı yeni bir toplumsal yaşamı inşa etmek için buradayız ve sizlerle bu kışta bu kıyamette sesimizi birleştiriyoruz. Biz biliyoruz ki her karanlığın bir şafağı, her kışın bir de baharı vardır. İşte o baharı getirenler burada, Tandoğan’dan, İstanbul’dan emekçileri coşkuyla, sevgiyle selamlıyorum."

Mitingde "Hükümet istifa", "Baskılar bizi yıldıramaz", "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz", "Saraya değil halka bütçe" sloganları atıldı

İstanbul'da miting

İstanbul siyasi parti ve kitle örgütleri miting için Kartal Meydanı'nda toplandı.

Mitingde "Birleşe birleşe kazanacağız", "İnsanca yaşamak istiyoruz", "Emekçiyiz, haklıyız kazanacağız" sloganları atıldı.

Müzisyen Ozan Çoban'ın konseriyle başlayan mitingde, kürsüden kamu emekçilerinin insanca bir yaşam ve emekten yana bütçe talepleri dile getirildi.

KESK Eş Başkanı Şükran Kablan mitingde yaptığı konuşmada "Ülkemizde yaşayan bütün insanlara temel ihtiyaçlarını karşılayacak düzenli ve koşulsuz bir gelir kapısının açılmasını bu tutarın belirlenmesini ve bir temel gelir güvencesi verilmesini istiyoruz" dedi. Kablan "Parası bizim cebimizden çıkan yandaşlara müteahhitlere aktarılan kamu özel işbirliği projelerinin hazine garantili projelerin son bulmasını istiyoruz. Temel gıda ürün. KDV'nin sıfırlanmasını pandemiden bu yana yapılan zamların geri alınmasını her türlü güvencesiz istihdama son verilmesini, kamunun tasfiyesi anlama gelen, özelleştirmeden bir an önce vazgeçilmesini istiyoruz" diye konuştu.

TKP İstanbul İl Başkanı Senem Doruk İnam, mitingin ardından yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Biliyoruz, emekçiler yoksullukla, açlıkla burun buruna. Emekçiler ısınamıyorlar, emekçiler sağlık hizmeti alamıyorlar, emekçiler işten atılıyorlar. Bir de emekçilere lütufmuş gibi 'Alın 4 bin 250 TL, mutlu olun, susun' diyorlar. Var mı böyle bir şey? Yok! Kabul etmiyoruz bu yağmayı! Kabul etmiyoruz bu sömürüyü! Onlar, bizim emeğimize saldırıyorlar. O hastalıklı sınıf, bizim emeğimize, ekmeğimize saldırıyor. Ama bilsinler. Ellerindeki her şeyi alacağız. Ellerindekileri tek tek kamulaştıracağız. Bizden çaldıklarını tek tek geri alacağız. O zaman onlar görsünler asgari ücreti."