Kemal Okuyan: Mustafa Suphi ve yoldaşlarının Anadolu'ya gelişi ertelenemezdi

Mustafa Suphi ve yoldaşlarının katledilmesinin yıldönümünde 1920’lerdeki siyasi atmosferin bugüne neler bıraktığına odaklanılan programda konuyla ilgili güncel tartışmalara açıklık getirildi.

Haber Merkezi

Türkiye Komünist Partisi Genel Sekreteri Kemal Okuyan TKP’nin podcast kanallarında gazeteci-yazar Volkan Algan’ın sorularını yanıtladı. 1920’deki kuruluşundan bugüne TKP’nin konuşulduğu programda, güncel siyaset ortamına dair sorulara da bu çerçeveden yanıtlar verildi. 

Mustafa Suphi ve yoldaşlarının katledilmesinin yıldönümünde 1920’lerdeki siyasi atmosfere ve o atmosferin bugüne neler bıraktığına odaklanılan programda konuyla ilgili güncel tartışmalara açıklık getirildi. 

Suphilerin Anadolu’ya geçmelerinin o günün koşullarında hayalcilik olarak yorumlandığına dair tartışmaların hatırlatıldığı programda, o ana dair bir değerlendirme yapılması gerektiğini vurgulayan Kemal Okuyan; Türkiye'de 1920-1921 kesitinde, Anadolu'nun bir sosyalist dönüşüm sürecine girmesi için yeterli kaynak ve alt yapının olmadığının görüldüğünü ancak kararın buna rağmen doğru olduğunun altını çizdi.

Kemal Okuyan, Mustafa Suphi ve yoldaşlarının sadece ülkeye sosyalizmi taşıma kararı ile değil, sürmekte olan anti-emperyalist mücadeleye destek olmak, onun bir parçası olmak için de Anadolu'ya geçtiklerini hatırlattı. Okuyan, "Mustafa Suphi ve yoldaşlarının Anadolu'ya gelişi ertelenemezdi" dedi. Bu tercihe dair tartışmaların büyük oranda 1980 sonrası kemalizmle hesaplaşma adına liberaller tarafından, solun devrimciliğinin ve cumhuriyetçiliğinin tartışmaya açılması adına ortaya atıldığı ancak solda özellikle TKP'nin bu tür bir tarih yazımının karşısında durmayı başardığı kaydedildi. 

Özellikle 1940'lardan itibaren yoğunlaşan TKP kovuşturmaları ve yaşanan baskı dönemleri, Sovyetler Birliği - Türkiye Cumhuriyeti ilişkileri ile bunun Türkiye'de sosyalizm mücadelesine etkileri, 1980 sonrası o dönemin kimi TKP kadrolarını da etkileyen liberalleşme ve yine o dönemin içine Gelenek dergisi ile yeniden doğan Türkiye Komünist Partisi'nin Türkiye'de sosyalizmin güncelliğine dair tespitlerinin konuşulduğu yayının tamamına TKP'nin podcast kanallarından ulaşabilirsiniz.