Sayfa yolu
KALEV Okulları’nda ağır sömürü: Sıfır hijyen, sıfır tazminat
soL'a güvenin, algoritmaya müdahale edin. Tek tıkla soL Haber'i Google'da tercih edilen kaynağınız olarak belirleyin.
Haber Merkezi
Yayın Tarihi: 17.10.2026 , 22:54
İstanbul'daki KALEV Okulları’nda sözleşmeleri yenilenmeyerek işten çıkarılan öğretmenler, yasal hakları olan kıdem tazminatlarının ve alacaklarının ödenmesi için mücadeleye başlıyor.
Yıllarca emek verdikleri kurum tarafından muhatap alınmadıklarını belirten öğretmenler, çalışma döneminde de soğuk sınıflardan yetersiz beslenmeye, hijyen krizinden geç ödenen maaşlara kadar pek çok mağduriyet yaşadıklarını vurguluyor. Hak gasplarına karşı Patronların Ensesindeyiz Ağı bünyesinde bir araya gelen öğretmenler, alacaklarının derhal ödenmesini talep ediyor.
Montla ders anlattılar, tuvalet kağıdı bile bulamadılar
İşten çıkarma sürecinin yanı sıra görev yaptıkları süre boyunca da maaşların aylarca geciktirildiğini aktaran öğretmenler, kışın yanmayan kaloriferler nedeniyle montla ders anlattıklarını, klimasız ve penceresiz sınıflarda zorlu koşullara maruz kaldıklarını dile getirdi.
Temizlik ve hijyen sorunlarının yanı sıra yetersiz porsiyonlar ve tuvalet kağıdı gibi temel ihtiyaçların dahi karşılanmadığı bir tabloyu aktaran mağdur öğretmenler, haklarını alana kadar hukuki ve örgütlü mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.
Öğretmenler, yaşadıklarını ve çalışma koşullarını Patronların Ensesindeyiz Ağı'na şöyle anlattı:
KALEV Okulları’nda çalışmakta iken sözleşmeleriniz yenilenmeyerek işten çıkarıldınız. Yasal olarak ödenmesi gereken kıdem tazminatlarınız da okul yönetimi tarafından ödenmedi. Bu sürece nasıl gelindiğini kısaca anlatır mısınız?
S.A.: KALEV Okulları'nda görev yapan öğretmenler olarak sözleşmelerimizin yenilenmemesi nedeniyle işten çıkarıldık. Sözleşmelerimiz 1 Eylül itibarıyla sona erdi ancak işten ayrılma sürecimizde haklarımızın nasıl ve ne zaman ödeneceğine ilişkin tarafımıza açık bir bilgilendirme yapılmadı. Kıdem ve diğer işçilik alacaklarımız konusunda okul yönetimiyle iletişim kurmaya çalıştık, telefonlarımıza ve mesajlarımıza yanıt alamadık. Haklarımızı öğrenmek ve alacaklarımızı tahsil edebilmek için hukuki yollara başvurmak zorunda kaldık. Bugün gelinen noktada temel sorunumuz, yıllarca emek verdiğimiz kurumdan ayrılırken haklarımızın peşinde koşmak zorunda bırakılmamızdır.
‘Okul yönetimi arabulucunun telefonlarına dahi çıkmadı’
H.B.: KALEV Okulları’nda yürüttüğümüz görevlerin ardından eğitim dönemi sonunda sözleşmelerin yenilenmeyeceği bildirilerek işten çıkarıldık. Yasal olarak en az 1 yıl çalışan ve işveren tarafından sözleşmesi yenilenmeyen özel okul öğretmenlerinin kıdem tazminatı hakkı bulunmasına rağmen, okul yönetimi bu ödemeleri yapmaktan imtina etmiştir. Haklarımızı talep etmek üzere okul yönetimiyle kurmaya çalıştığımız iletişim girişimleri (telefonlar ve mesajlar) yanıtsız bırakılmış, bunun üzerine hak gasplarına karşı hukuki süreci başlatarak arabulucuda da anlaşmadılar. Bunun sonucunda Patronların Ensesindeyiz Ağı bünyesinde yan yana geldik.
K.S.: Ben KALEV Vakfı Okulları’nda öğretmen olarak görev yaptım. Sözleşmemizin yenilenmeyeceği bize bildirildi ve 1 Eylül itibarıyla işten ayrıldık. Ancak aradan geçen zamana rağmen yasal hakkımız olan kıdem tazminatlarımız ve diğer işçilik alacaklarımız hâlâ ödenmedi. Üstelik bu süreçte okul yönetimiyle iletişim kurmaya çalışmamıza rağmen telefonlarımıza ve mesajlarımıza dönüş yapılmadı. Ben noter aracılığıyla ihtarname gönderdim ve yasal haklarımı alabilmek için arabuluculuk sürecini başlattım. Arabulucunun dahi defalarca yaptığı aramalara geri dönüş sağlanmadı. Bizler bu kuruma emeğimizi, zamanımızı ve yıllarımızı verdik. Bugün ise hakkımız olan parayı alabilmek için hukuki mücadele vermek zorunda bırakılıyoruz.
Desteklemek, güç vermek için tüm okurlarımızı soL Haber'e abone olmaya davet ediyoruz.
‘Aylarca geciken maaşlarla ve belirsizliklerle çalışmaya zorlandık’
Çalıştığınız yıllarda maaş, mesai gibi ekonomik başlıklarda sorunlar yaşandı mı? Ödemeleriniz eksiksiz ve zamanında yapılıyor muydu?
S.A.: Çalıştığımız dönemde maaşların geç yatırılması gibi sorunlar yaşadık. İşten ayrılma sürecinde de ücret ve işçilik alacaklarımızın hesaplanması ve ödenmesi konusunda belirsizliklerle karşılaştık. Özellikle işten ayrılış sürecinde yaşanan iletişimsizlik, ekonomik açıdan zaten zorlayıcı olan bu dönemi daha da güçleştirdi. Öğretmenlerin emeğinin karşılığını zamanında alması bir ayrıcalık değil, temel bir haktır.
H.B.: Evet, işten çıkarma sürecinden önce de kurumda ekonomik sorunlar ve hak ihlalleri baş göstermişti. Çalışma süreci boyunca maaşlar düzenli ödenmedi ve geç yatırıldı. Aylarca geç yapılan ödemelerle ve belirsizliklerle çalışmaya zorlandık.
‘Çöpler haftalarca alınmıyor, öğretmenlere yemek bile kalmıyordu’
Kamu okullarında sık sık hijyen, güvenlik, yemek gibi başlıklarda sorunlar gündem ediliyor. KALEV Okulları’nda fiziki koşullar nasıldı?
S.A.: KALEV Okulları’nda fiziki koşullar öğretmenler açısından ciddi sorunluydu. Kışın kaloriferler yanmıyordu. Okulun içinde montla ders anlattık. Bu durum hem çalışma koşullarını zorlaştırıyor hem de öğretmenlerin sağlığını riske atıyordu.
Temizlik de yetersizdi. Merdivenlerde ve ortak alanlarda toz ve kir birikiyor, tuvaletlerde hijyen sağlanamıyordu. Bunun temel nedenlerinden biri temizlik personelinin ücretlerinin düzenli ödenmemesi ve çalışanların sürekli değişmesiydi.
Yemekler de öğretmenler için yetersizdi. Porsiyonlar küçüktü ve ikinci yemek seçeneği yoktu. Öğretmenlerden yoğun emek beklenirken en temel çalışma koşullarının bile sağlanmaması kabul edilemezdi.
H.B.: “Prestijli ve eksiksiz” bir imaj çizilmeye çalışılsa da arka planda büyük bir maliyet kısma politikası yürütülmekteydi. Yetersiz bütçe gerekçesiyle öğretmenlerin hakları dahi verilmezken fiziksel imkanlar ve hizmet kalitesi sürdürülebilir değildi. Klimasız penceresiz sınıflarda sıcakta ayrı sorunlarla ve soğukta ayrı sorunlarla ders yapmaya zorlandık. Benim sınıfım çatı katındaydı, kapısı dahi yoktu. Öğretmen tuvaleti yoktu, çocuklarla aynı tuvaleti paylaşmak zorundaydık. Peçete ve tuvalet kağıdı yoktu. İçme suyu arıtma filtreleri değişmiyor, çoğu zaman içme suyu bulamıyorduk. Yemekler çoğu zaman öğretmene kalmıyordu. Yetişkin bir insanın yiyebileceği porsiyondan az olarak veriliyordu. Temizlik düzenli yapılamıyordu. Sınıf çöpleri haftalarca alınmıyordu.
‘Kimseden ayrıcalık ya da lütuf değil, yasal hakkımızı istiyoruz’
Tazminatsız işten çıkarılan öğretmenler olarak Patronların Ensesindeyiz ile bir mücadele çağrısı yaptınız. Güncel talepleriniz neler?
K.S.: Biz kimseden bir ayrıcalık ya da lütuf istemiyoruz. Sadece emeğimizin karşılığı olan yasal haklarımızın ödenmesini istiyoruz.
H.B.: Yasal tazminat haklarımızın hiçbir kesinti veya oyalama olmaksızın derhal ödenmesi. Geçmişe dönük olarak yaşanan tüm emek ve ücret gasplarının telafi edilmesi. Okul yönetiminin öğretmenleri muhatap alması. Özel öğretim kurumlarının ticarethane gibi işletilmesine son verilmesi ve öğretmen emeğinin değersizleştirilmesinin durdurulması.
soL'un dört kez sansürlenen X hesabını takip ederek yaygınlaştırabilirsiniz.
soL Haber'i WhatsApp ve Telegram kanallarından takip edin, önemli gelişmeleri kaçırmayın.
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.