İzmir'de 98 okula din görevlisi atandı, THTM eylem yaptı: ‘Okullarımızda imam istemiyoruz’

ÇEDES projesi kapsamında İzmir Bornova’da bulunan 98 okula imam hatip, vaiz, müezzin kayyım ve kuran kursu öğreticisi adları altında din görevlileri atandı. THTM protesto etti.

Haber Merkezi

Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi (THTM), bugün Bornova’da, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ilçe genelinde toplam 98 okula Bilal Saygılı Camii’nden imam hatip, vaiz, müezzin kayyım ve kuran kursu öğreticisi adları altında din görevlileri atanmasına karşın Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

"Okullarımızda imam istemiyoruz!" başlığıyla gerçekleştirilen basın açıklamasında, Türkiye’deki çocuk istismarının boyutlarına dikkat çekilerek, emekçi halkın açmaza sokulup çocuklarını istemedikleri halde imam hatip okullarına göndermek zorunda bırakıldıklarına vurgu yapıldı. ÇEDES projesi ile okullarda imamların seminer verdiği, çocukları okuldan çıkararak etkinlik yapmak üzere görevlendirildikleri ifade edildi.

THTM adına basın açıklamasını okuyan öğrenci velisi Murat Mert, "Bu yanlıştan derhal dönülmeli. Bornova’daki tüm velilere sesleniyoruz: Çocuklarımızı bu karanlığa teslim etmeyelim” diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bornova genelinde anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liseler olmak üzere toplam 98 okula Bilal Saygılı Camii'nden imam hatip, vaiz, müezzin kayyım ve kuran kursu öğreticisi adları altında din görevlileri atandı. Türkiye'de şimdiye kadar görülmedik boyutta çocuk suistimali yaşanıyor. Emekçi halkımız açmaza sokularak çocuklarını istemedikleri halde imam hatip okullarına göndermek zorunda kalıyorlar. Din dersleri zorunlu ve müfredatın önemli bir kısmını kaplıyor. ÇEDES projesi ile okullarda imamlar seminer vermek ve çocukları okuldan çıkartarak etkinlik yapmak üzere görevlendiriliyor. Bu haliyle Cumhuriyet'in en önemli kazanımlarından olan eğitimin laik niteliği ortadan kaldırılıyor.

'Çocuklarımızı bu karanlığa teslim etmeyelim'

Bu yanlıştan derhal dönülmeli. ÇEDES Projesi derhal sonlandırılmalıdır. Okullarda sadece eğitim fakültelerinden mezun olan ve eğitim bilimleri formasyonu almış öğretmenler görevlendirilmelidir. Diyanet İşleri Başkanlığı görevlileri okullardan çekilmelidir Okul öncesi çocuklara din eğitimi verilmesinden vazgeçilmelidir. Zorunlu din eğitimi dersi uygulaması kaldırılmalıdır. MEB müfredatı çocukların bilimsel bilgiler ışığında gelişimine dayanmalıdır. Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi olarak Bornova'daki tüm velilere sesleniyoruz: Çocuklarımızı bu karanlığa teslim etmeyelim. Okul idarelerine vereceğimiz dilekçelerle ÇEDES uygulamasından vazgeçilmesi için mücadele edelim."