İşsizlikte makas kadınlar aleyhine açılırken: Diyanet'e göre kadın, eşi izin verirse çalışır

Kadınların işsizlik oranı yeniden yükselişe geçerken, Diyanet "Kadın eğer eşi izin verirse çalışabilir" dedi.

Haber Merkezi

İşsizlikte makas kadınlar aleyhine açılırken, Diyanet sanal fetvasıyla kadınların çalışma özgürlüğünün önüne geçti.

Diyanet İşleri Başkanlığı, internet sitesinde yer alan “Aile ve Dini Rehberlik” bölümünde aileyle ilgili sorulara yanıt verdi. Diyanet'in “Kadının çalışması eşinin iznine mi bağlıdır?” sorusuna cevabıysa “Kadının çalışması eşinin iznine tabidir” oldu.

'Kadının kocasına itaat etmesi gerekli görülmüştür'

Diyanet’in açıklaması şöyle:

"İslam, evlilik hayatında kocaya vermiş olduğu hak ve yetkilerin yanında birtakım görev ve sorumluluklar da yüklemiştir. Buna göre koca ekonomik gücüyle orantılı olarak eşinin mesken, nafaka, giyim-kuşam gibi ihtiyaçlarını karşılamak zorundadır. Nafaka temin etme sorumluluğu kocaya ait olduğundan kadının çalışma zorunluluğu yoktur. Bununla birlikte, İslam’a göre kadın kural olarak ev içinde ve dışında çalışabilir; ailesinin ihtiyaçlarını sağlamada kocasına yardımcı olabilir. Fakihler, ilgili ayetlerden hareketle kadının kocasının meşru isteklerine itaat etmesini gerekli görmüşlerdir. Bu çerçevede kadının çalışması da eşinin iznine tabidir."

Erkeklerin iş gücüne katılımı kadınları ikiye katladı

TÜİK verilerine göre, işsizlik oranı kasım ayında 0,4 puan artarak yüzde 9 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 7,5 iken kadınlarda yüzde 11,8 oldu. Mevsim etkisinden arındırılmış iş gücüne katılma oranıysa erkeklerde yüzde 70,7 iken kadınlarda yüzde 35,5 oldu.

'Yoksulluk fütursuz açıklamalarla manipüle ediliyor'

Diyanet'in fetvasına tepki Eğitim-Sen'den geldi. Sendika'nın Eskişehir Şubesinin Kadın Sekreteri Evrim Sabur, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kadınların toplumsal hayattaki rollerini dizayn etmekte ısrarcı olduğunu söyledi.

Sendikanın sosyal medya hesaplarından paylaşılan açıklamada Sabur, "Kadın düşmanlığını her seferinde alenice açıklayan, amaçları kadını toplumsal hayattan çekmek, evle koca arasında bir yaşamı tahayyül eden, bu zihniyetin karanlığına teslim olmayacağımız bilinsin isteriz" ifadelerini kullandı.

Çalışmazsa iyice yoksulluk girdabına girecek olan kadınların ekonomik kriz bahanesiyle ilk işlerine son verilen, üretimden koparılan kesim olduğuna dikkat çeken Sabur, açıklamasına şu sözlere yer verdi: "Hal böyleyken sanki her şey güllük gülistanlık gibi yaptığınız ve içinde bulunduğumuz yoksulluğu manipüle ettiğiniz bu safsata açıklamalara bizler kadın mücadelemizi ve dayanışmamızı yükselterek cevap vereceğiz. Yapılan bu fütursuz açıklamalar kadınları toplumsal yaşamdan uzaklaşmanın, köle zihniyetinin kılıfıdır, fakat cevabımız nettir. Diyanet susacak, kadınlar konuşacak!"