İsrailli gazete saldırılar sırasında bunu yazdı: Lübnan vaat edilmiş toprakların bir parçası mı?

The Jerusalem Post gazetesi, Lübnan'a saldırılar sırasında ülkenin vaat edilmiş toprakların bir parçası olduğunu öne süren bir makale yayımladı. Makale, tepkiler üzerine yayından kaldırdı.

Dış Haberler

İsrail gazetesi The Jerusalem Post, Hizbulllah lideri Hasan Nasrallah'ın öldürüldüğü Beyrut saldırısından iki gün önce Lübnan'ın "İsrail'in vaat edilmiş topraklarının" bir parçası olduğu fikrini savunan bir makale yayımladı. 

25 Eylül tarihinde Lübnan'da devam eden İsrail hava saldırıları sırasında "Lübnan, İsrail'in vaat edilmiş topraklarının bir parçası mı?" başlıklı bir makale yayımlayan gazete, tepkilerin ardından söz konusu makaleyi kaldırdı.

Gazetenin yayından kaldırması üzerine makaleye şu an erişilemiyor.

Makale, sosyal medyada sert tepkilere yol açtı. Birçok sosyal medya kullanıcısı, yayını dini gerekçelendirme kisvesi altında yayılmacı fikirleri teşvik etmekle suçladı.

Makale, Lübnan'ın bazı kısımları da dahil olmak üzere topraklar üzerinde tarihi ve dini haklar talep eden İsrail siyasetinin aşırı sağ unsurlarıyla ilişkilendirilen bir terim olan "Büyük İsrail" kavramına değindi.

'Vaat edilen topraklar Mısır'dan Fırat Nehri'ne uzanıyor'

Makalede, Tevrat'ın çeşitli bölümlerinde Yahudi halkına vaat edilen İsrail Toprakları'nın "Mısır Nehri"nden (Nil veya Sina'daki daha küçük bir nehir olarak yorumlanıyor) Fırat Nehri'ne kadar uzanan topraklarla ilişkilendirildiği savunuluyor.

Makaleye göre, vaat edilen bölge, günümüz İsrail'inin bazı kısımlarını, Batı Şeria'yı, Gazze'yi, Lübnan'ı, Suriye'yi, Ürdün'ü ve Irak'ı içeriyor.

Makale şu şekilde sonlanıyor:

"Genellikle Fırat Nehri ile özdeşleştirilen Perat Nehri, Ortadoğu'da yer almaktadır. Basra Körfezi'ne dökülmeden önce Türkiye, Suriye ve Irak dahil olmak üzere birçok ülkeden geçer. İncil bağlamlarında, Fırat Nehri genellikle Yahudi halkına İsrail Toprakları ile ilgili verilen vaatlerde önemli bir sınır olarak anılır.

Kişi bir haritaya bakarsa, bu nehrin ne kadar kuzeye uzandığına ve İsrail Toprakları'nın gerçekte ne kadar geniş olduğuna şaşıracaktır. Her ne kadar bunların hepsini zamanında geri alamasak da, Haşem yakında hepsini bize geri verecektir."

Makale kaldırılmadan önce bu şekilde yayımlanmıştı.

Faşist bakanların 'Büyük İsrail' sevdası

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun hükümeti içerisindeki faşist isimler, "Büyük İsrail" kavramını zaman zaman yeniden gündeme getirerek İsrail'in yayılma politikalarını yansıtan demeçler veriyorlardı.

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in İsrail'in sınırlarının mevcut sınırlarının çok ötesine uzanması gerektiğini öne süren bir harita göstermesiyle yakın zamanda benzer bir tartışma ortaya çıkmıştı.

Makalenin dini çerçevesinin toprak ilhakını meşrulaştırmak için kullanılan geçmiş söylemleri yansıttığına dair eleştiriler yoğunlaşırken, birçok kişi olayı İsrail-Lübnan çatışmasının daha geniş bağlamıyla, özellikle de İsrail'in güney Lübnan'ı işgaliyle ilişkilendirdi.

Geçtiğimiz yılki skandal haber: 'Savaş stresi kilo vermenize yardımcı olabilir'

Jerusalem Post gazetesi, geçtiğimiz Kasım ayında da bir skandala imza atmıştı.

İsrailli gazete, Gazze savaşı sırasında yaşanan korku ve stresin İsrailliler için "kilo vermeye ve sağlıklı kalmaya" yardımcı olabileceğini öne süren bir haber yapmıştı.

Lübnan saldırılarında 900'den fazla kişi hayatını kaybetti

Lübnanlı yetkililere göre, bir önceki Pazartesi günü başlayan saldırılar 900'den fazla kişinin öldürülmesiyle sonuçlandı.

Bombardıman sırasında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu uluslararası ateşkes önerilerini reddetti ve Lübnan'daki askeri operasyonları yoğunlaştırdı.