Sayfa yolu
İsrail'in tüm piyade ve zırhlı birlikleri Gazze'ye girdi: Can kaybı 54 bine dayandı
Haber Merkezi
Yayın Tarihi: 25.05.2025 , 09:52
İsrail ordusunun tüm düzenli piyade ve zırhlı birlikleri, işgali genişletmek ve kalıcı hale getirmek için yoğun saldırılar düzenledikleri Gazze Şeridi'ne girdi.
İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberinde, son olarak paraşütçü tugayının Gazze Şeridi'ne girdiği ve girişinin 24 saat aldığı belirtildi.
Şu ana kadar Gazze'ye giren birliklerin bir çatışma yaşamadığı öne sürülen haberde, içerideki Filistinli direniş gruplarının şeridin güneyine geçtiği iddia edildi.
Gazze Şeridi'nin kuzeyi ve güneyindeki Han Yunus bölgesinin iki ayrı çatışma merkezi haline geleceği, İsrail ordusunun bu bölgelerdeki Filistinlileri sürgün ettiği kaydedildi.
İsrail ordusuna ait birliklerin, taktik olarak geçmiştekilerin aksine yavaş hareket ettiği ve ilerleme kaydettiği aktarıldı.
Öte yandan İsrail ordusu dün 24 saat içerisinde Gazze Şeridi'ne 100 hava saldırısı düzenlediğini açıkladı.
47 Filistinli daha hayatını kaybetti
İsrail'in Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine dün düzenlediği şiddetli saldırılarda 47 Filistinli hayatını kaybetti.
Sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, İsrail ordusu Gazze kentinin doğusu ve Refah kentinin batısındaki bölgelerde bulunan Filistinlilerin evlerini ve sığındıkları çadırları bombaladı. Han Yunus ve Deyr el-Belah'da da siviller hedef alındı.
İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaklaşık 17 bin 492'si çocuk olmak üzere 53 bin 901 Filistinli öldü, 122 bin 593 kişi yaralandı.
Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.
Bir haftada 10 hastane ve kliniğe saldırı
İsrail'in Haaretz gazetesinin yayımladığı habere göre, İsrail ordusu, geçen hafta boyunca Gazze Şeridi’nde en az 10 hastane ve kliniğe saldırı düzenledi.
Bu saldırılar sonucu söz konusu sağlık merkezleri tamamen ya da kısmen hizmet dışı kaldı ve Gazze’deki sağlık sisteminin üzerindeki yük daha da arttı.
Geçen hafta Han Yunus’taki Avrupa Hastanesi’ne düzenlenen saldırı, İsrail’in Gazze’deki askeri saldırılarını genişletme kararının başlangıç noktası oldu.
İsrail ordusu, 17 Mayıs’ta Gazze'yi kalıcı olarak işgal edeceği "Gideon Savaş Arabaları" ismini verdiği kara saldırısına başladığını duyurmasının ardından, Gazze’nin çeşitli bölgelerindeki sağlık merkezleri yoğun saldırılara maruz kaldı.
Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre, bölgede halihazırda yaklaşık 400 bin kişi tıbbi hizmete ulaşamıyor.
İnsani yardım taşıyan TIR'lar İsrail'de yağmalandı
Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Gazze'ye gönderdiği 23 tır insani yardım, İsrail güçlerinin kontrolü altındaki bölgelerde yağmalandı.
BAE'den yapılan açıklamada, un, yağ, tuz ve şeker gibi gıda malzemesi taşıyan 103 tırdan sadece 24'ünün Gazze'ye girişine izin verildiği, bu 24 tırdan da sadece 1'inin depolara ulaştığı ifade edildi.
Güvenli olmayan bir güzergahı kullanmaya zorlanan tırların, İsrail kontrolündeki "kırmızı bölgede" yağmalandığı ve içlerindeki malzemelerin çoğunun çalındığı kaydedildi.
İsrail, 2 Mart itibariyle Gazze Şeridi'ne insani yardım girişine engel olarak krizin derinleşmesine neden olmuştu.
İsrail, yoğun uluslararası baskı sonrasında uyguladığı katı insani yardım ambargosunu gevşetmek zorunda kalmış, yardımların 19 Mayıs Pazartesi itibariyle ulaşmaya başlayacağını duyurmuştu. (AA)
| BM'nin ifşa ettiği gerçek: Türkiye İsrail'e sattı, İsrail de Türkiye'yi sattı |
|
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.