BM'nin ifşa ettiği gerçek: Türkiye İsrail'e sattı, İsrail de Türkiye'yi sattı

Birleşmiş Milletler Ticaret Veritabanı’nda İsrail’in açıkladığı verilerle Türkiye’nin kayıtları arasında 1,3 milyar dolarlık fark tespit edildi. İsrail'e ihracatın Filistin postunda sürdüğünü aylardır reddeden Ticaret Bakanlığı, bu defa topu İsrail'e atmaya çalıştı. Ancak söz konusu fark, dolaylı yoldan sürdüğü tahmin edilen ticaret tutarıyla paralellik gösteriyor.

Haber Merkezi

ABD'nin ve peşi sıra Avrupa Birliği ülkelerinin İsrail politikasındaki patika değişimi ekonomiye de yansıdı.

İngiltere, İsrail ile Salı günü serbest ticaret müzakerelerini askıya aldığını duyurdu. Avrupa Birliği de ticari iş birliği anlaşmasını gözden geçirme kararı aldı.

Fransa ve Kanada Gazze'de insani yardımlara izin vermezse İsrail’e karşı “somut adımlar” atacaklarını bildirdi. 

Birleşmiş Milletler'e sunulan veriler uyuşmadı: Kim yalan söylüyor?

Bu gelişmelerin ardından İsrail’in en fazla ticari ilişkisinin olduğu ülkeler dikkat çekmeye başladı. Birleşmiş Milletler Ticaret Veritabanı’na göre Türkiye'nin "İsrail'e en fazla ihracat yapan 5 ülkeden biri" olduğu fark edildi.

İsrail’in Birleşmiş Milletler'le paylaştığı bu verilere göre Türkiye, 2024 yılında İsrail'e 2,8 milyar dolar ihracat yapmış durumda. Ancak Türkiye’nin kayıtlarına göre İsrail’e Mayıs 2024’e kadar gerçekleştirdiği ihracat rakamı yalnızca 1,5 milyar dolar olarak gösteriliyor. Bu durumda Türkiye’den İsrail’e ihracat verileri her iki ülke kayıtlarında 1,3 milyar dolarlık fark ortaya çıkıyor.

Ticaret Bakanlığı, 2 Mayıs 2024 itibarıyla İsrail ile tüm ithalat ve ihracat işlemlerinin durdurulduğunu açıklamıştı. BM Ticaret Veritabanı’na göre Türkiye ile İsrail arasında Mayıs 2024’ten sonra herhangi bir ticari ilişki görülmüyor. Ancak Türkiye’nin Filistin’e gerçekleştirdiğini iddia ettiği 796 milyon dolarlık bir ihracat kalemi bulunuyor.

Türkiye topu İsrail'e attı: 'Tamamen yanlış'

Veriler, Filistin kamuflajında İsrail'e ihracatın sürdüğünü bir kez daha düşündürürken Ticaret Bakanlığı'ndan açıklama geldi.

Gazze'de saldırıların başladığı 7 Ekim 2023’ten, İsrail'e ihracatın tamamen durdurulduğunun ilan edildiği 2 Mayıs 2024'e kadar olan 7 aylık dönem için "Bölgede ateşkes sağlanır, durum düzelir çabaları devam ederken İsrail ile ticaret yüzde 30 civarında azaltıldı" denildi.

Birleşmiş Milletler verilerilerindeki tutarsızlıksa “2 Mayıs 2024’ten bu yana İsrail ile ticaret sıfır. 2024’te 2,8 milyar dolarlık Türkiye’den İsrail’e ihracat rakamı da tamamen yanlış” sözleriyle reddedildi.

İhracat Filistin postunda ve üçüncü ülkeler dolayımıyla sürmüştü

Ticaret Bakanlığı reddetse de İsrail'in paylaştığı veriler, geçtiğimiz yıl dile getirilen bir şüpheyi büyük oranda doğruluyor.

İsrail'e ihracatın durdurulmasının ardından eş zamanlı olarak Filistin'e ihracat astronomik oradan artmıştı. Filistin'e gönderilen malların çimento ve çelik gibi İsrail'e en çok ihraç edilen ürünler olması "İsrail'e ticaret Filistin postunda sürüyor" tezini güçlendirmişti. Filistin bölgesine giden tüm malların İsrail gümrüklerinden ve limanlarından geçmek zorunda oluşu da bu şüpheyi artırmıştı.

Ayrıca İsrail'e ihracatın üçüncü ülkeler üzerinden bir süre devam ettiği Ticaret Bakanlığı kaynakları tarafından dile getirilmişti.

Filistin kılıfıyla ve üçüncü ülkeler dolayımıyla sürdürüldüğü tahmin edilen ihracat tutarıyla, Türkiye ve İsrail'in ticaret verileri arasındaki fark paralellik gösteriyor. 

Öte yandan Gazze'de soykırıma varan saldırılar sürerken, Türkiye'nin İsrail'e tek desteği ticari alanda olmadı.

Türkiye'deki NATO üsleri aracılığıyla İsrail'e istihbarat desteği sağlandı, Azerbaycan petrolü Türkiye'den limanlarından geçerek İsrail'e ulaştı, ABD'nin İsrail'i korumak için gönderdiği savaş gemileri Türkiye'de soluklandı.

Savaş değil, yok etme planı: İsrail Gazze’yi açlıkla, bombayla, sürgünle haritadan silmek istiyor
1

İsrail ticaretinin utandıran kılıfı: Türkiye, yerseniz, Filistin'e 5 ayda 579 ton dikenli tel ihraç etmiş
1