İsrail'e ticaret tepkiler üzerine yasaklanınca Filistin'e ihracat tırmanışa geçti. Aylar içerisinde yüzde 1400'ü bulan artış, "İsrail'e ticaret Filistin kılıfında mı sürdürülüyor" sorusunu beraberinde getirdi.
Ticaret Bakanlığı, istatistiklerdeki artışın kayıt sistemindeki bir değişimden kaynaklandığını ve tüm ürünlerin Filistin'e gittiğini savunuyor.
Ancak ekonomik faaliyetlerin durma noktasına geldiği Filistin'e gönderilen mallar arasında binlerce binanın inşasında kullanılabilecek büyüklükte demir-çelik hatta dikenli tel var.
Artan tepkilerin ardından Filistin'le ticaret prosedüründe geçtiğimiz ay itiraf niteliğinde bir değişikliğe gidildi.
İsrail'e mal gitmesin diye onay süreci tek elde toplandı. Benzer bir denetim mekanizması Filistin ayağında da oluşturuldu.
Tedbir geldi, ticaret aksadı
Bakanlığın prosedür değişikliği TÜİK'in bugün açıkladığı Ekim ayı dış ticaret istatistiklerine yansıdı.
Eylül ayında 177 milyon dolarla rekor kıran Filistin'e ihracat, Kasım ayında yüzde 42'lik düşüşle 102 milyon dolara geriledi. Bu İsrail'le ticaretin yasaklandığı tarihten bu yana Filistin'e ihracatta gözlenen ilk gerileme oldu.
Önlemler sonrası yaşanan keskin düşüş, son 5 ayda Filistin'e yapıldığı iddia edilen ihracatın İsrail'e ulaştığını dolaylı olarak ispatladı.
'Mazlumların ihtiyacı'nda kesintiye mi gidildi?
Ticaret Bakanlığı, İsrail'le ticari işlemleri yasaklarken, aynı limanları kullanan Filistin'e uyguladığı muafiyeti "Filistinli kardeşlerimizin ihtiyaçlarının karşılanması için" sözleriyle açıklamıştı. Bakanlık Filistin'e gittiği savunduğu malların "Filistinli mazlumların ihtiyacı olan ürünler"den ibaret olduğunu söylüyordu.
Bakanlığın açıklamalarının gerçeği yansıttığı varsayıldığında İsrail bombardımanı altındaki Filistin'e gönderilen ihtiyaç ürünlerinde keskin bir düşüş yaşandığı sonucu çıkıyor.