Lübnan resmi ajansı NNA’ya göre, İsrail’in "pager" isimli çağrı cihazlarına sızıp patlatması sonucu çok sayıda Lübnanlı yaralandı.
Lübnan Sağlık Bakanlığı çağrı cihazlarının patlaması sonucu ülke genelinde 9 kişinin hayatını kaybettiğini, 200'ü ağır 2 bin 800 kişinin yaralandığını bildirdi. Saldırıda yaşamını yitirenler arasında 8 yaşında bir çocuğun da bulunduğu açıklandı.
Bazı çağrı cihazlarının, sahiplerinin üzerindeyken patladığı anlar sosyal medyaya yansıdı.
Görüntülerde, çağrı cihazlarının sinyal vermesiyle sahipleri tarafından ellerine alındığı ve bu esnada infilak ettiği fark ediliyor.
Yaralanan çok sayıda kişinin Hizbullah mensubu olduğu kaydedildi.
'Çağrı cihazlarını kullanmayın'
Lübnan Sağlık Bakanlığı, acil servislere gelen yüksek sayıda yaralılarla ilgilenmek için tüm sağlık çalışanlarına görev yaptıkları sağlık merkezine gitmeleri talimatı verdi.
Sağlık Bakanlığı, personelinden ve vatandaşlardan çağrı cihazları kullanmamasını istedi.
Başkent Beyrut sokaklarında onlarca ambulansın hareketliliği gözlemlenirken Lübnan askerleri de kentteki kaos ve trafikteki yoğunluğu ortadan kaldırmak için caddelerde konuşlandı.
İran ajansı: İran Büyükelçisi de yaralandı
İran yarı resmi haber ajansı Fars'ın ismi açıklanmayan bir kaynağa dayandırdığı habere göre, Lübnan'da çağrı cihazlarında meydana gelen patlamalarda İran'ın Beyrut Büyükelçisi Emani de yaralandı.
Söz konusu kaynak, "Mucteba Emani, hafif yaralandı ve şu anda hastanede gözlem altında" denildi.
Öte yandan yarı resmi Mehr Haber Ajansı da İranlı Büyükelçi'nin yaralandığına ilişkin doğrulanmamış haberler olduğuna dair bilgi verdi.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, saldırıları "İsrail'in terör eylemi" şeklinde niteleyerek kınadı.
İddia: Mossad binlerce çağrı cihazına patlayıcı yerleştirdi
İsrail Dış İstihbarat Servisi MOSSAD’ın, Lübnan’da infilak ettirilen çağrı cihazlarının pillerine patlayıcılar yerleştirdiği ve söz konusu cihazların 5 ay önce ithal edildiği öne sürüldü.
Sky News Arabia'nın ismi paylaşılmayan kaynaklara dayandırdığı haberinde, MOSSAD’ın “Hizbullah’ın çağrı cihazlarına önceden ulaştığı ve pillerine patlayıcı madde yerleştirdiği” iddiasına yer verildi.
Haberde, MOSSAD’ın patlayıcılar yerleştirdiği pillerin sıcaklığını uzaktan yükselterek cihazları infilak ettirdiği de ileri sürüldü.
Katar merkezli Al Jazeera televizyonunun da Lübnanlı güvenlik kaynağından aktardığına göre, cihazlara yerleştirilen patlayıcı 20 gramın altında ve infilak ettirilen cihazlar 5 ay önce ithal edildi.
Reuters'a konuşan görgü tanıklarıysa ilk patlamalardan 30 dakika sonra dahi patlamalar olduğunu kaydetti.
Netanyahu 'savaşın kapsamını genişlettik' demişti
Haaretz gazetesinde yer alan haberde, Lübnan'daki patlamaların ardından İsrail hükümetinin "acil toplantı" istediği belirtildi.
Lübnan'daki saldırılara ilişkin İsrailli resmi makamların sessizliği ise dikkati çekiyor.
KAN'da yer alan haberde, Başbakanlık Ofisinden İsrailli bakanlara Lübnan'daki patlamalara ilişkin açıklama yapmamaları konusunda uyarı yapıldığı belirtildi.
İsrail hükümeti, bugün erken saatlerde yaptığı açıklamada, Gazze'de yürüttüğü savaşın Lübnan ile kuzey sınırındaki Hizbullah'a odaklanacak şekilde genişlettiğini duyurmuştu.
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun ofisi, "Siyasi güvenlik kabinesi bu akşam savaşın hedeflerini güncelledi. Güncelleme şu bölümü içeriyor: Kuzeydeki sakinlerin evlerine güvenli bir şekilde dönmesi" açıklamasında bulunmuştu.
İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant da, dün yaptığı açıklamada, Lübnan sınırında askeri yöntemin, "İsrail'in kuzeydeki halkının dönüşünü sağlamanın tek yolu" olduğunu savunmuştu.
Hizbullah, dün İsrail mevzilerine bir düzine ve Salı günü üç saldırı daha düzenlediğini duyurmuştu.
Lübnan hükümeti: Bu savaş suçudur
Lübnan hükümetinden yapılan açıklamada, "İsrail'in canice saldırısının Lübnan'ın egemenliğinin ciddi ihlali ve her anlamda suç olduğu" vurgulandı.
Açıklamada, Lübnan hükümetinin "devam eden bu suçla ilgili sorumluluklarını almaları için ilgili ülkeler ve Birleşmiş Milletlerle derhal tüm temasları kurduğu" belirtildi.
Açıklamada, Bakanlar Kuruluyla yapılan istişarelerin ardından "saldırıya ilişkin bilgiler tamamlanır tamamlanmaz Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) şikayette bulunmak üzere hazırlıkların" başlatıldığı aktarıldı.
BM Genel Kurulu'ndaki bir oturumda konuşan Lübnan temsilcisi Hadi Hachem, saldırının savaş suçu olduğunu dile getirdi.
ABD: Olayla ilgimiz yok
ABD Dışişleri Bakanlığı, olayla herhangi bir ilgilerinin bulunmadığını ve olayın sorumlusunun kim olduğuna ilişkin bir değerlendirme yapmayacaklarını bildirdi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller saldırının sorumlusunun İsrail olup olmadığına ilişkin yorum yapmaktan kaçındı.
Nasrallah telefonlar konusunda üyelerini uyarıyordu
İsrail saldırılarında birkaç ay önce üst düzey komutanları öldürülen Hizbullah, İsrail ordusunun gelişmiş gözetleme teknolojisinden kaçınmak için bazı düşük teknolojili stratejiler kullanmaya başlamıştı.
Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail'in bu cihazlara sızacak ve nüfuz edecek teknolojiye sahip olduğu gerekçesiyle örgüt üyelerine akıllı telefon kullanmayı bırakmaları çağrısında bulunmuştu.
Nasrallah, 13 Şubat'ta televizyonda yaptığı bir konuşmada, destekçilerini telefonlarının İsrail casuslarından daha tehlikeli olduğu konusunda uyararak, telefonlarını kırmaları, gömmeleri veya demir bir kutuya kilitlemeleri gerektiğini belirtmişti.