İsias davasında ara karar: Mahkeme 'tutukluluğa devam' dedi

Maraş merkezli depremlerde 72 kişinin hayatını kaybettiği İsias Oteli'ne ilişkin davanın görülmesine devam edildi.

Haber Merkezi

Adıyaman'da, 6 Şubat'taki depremlerde yıkılan ve 72 kişinin öldüğü İsias Otel'e ilişkin 5'i tutuklu, 11 sanığın yargılandığı dava, 4'üncü gününde devam etti.

Duruşmada dinlenen otel sahibi tutuklu sanık Ahmet Bozkurt, kendisinin suçsuz olduğunu ileri sürerek, "Eğer deprem 7.7 yerine 7.2 şiddetinde olsaydı otel yıkılmayacaktı" dedi.

Sanık ve sanık avukatlarının beyanı alındı

İlk gün sanık savunmalarının alındığı, ikinci gün müştekilerin, üçüncü gün ise tanıkların dinlendiği duruşmada bugün sanık ve sanık avukatlarının beyanı alınıyor.

Kuzey Kıbrıs Başbakan Yardımcısı ve Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, duruşma arasında gazetecilere yaptığı açıklamada, "şampiyon melekleri" yitirmenin üzüntüsünü hala yaşadıklarını belirtti.

‘Tek dileğimiz örnek bir dava olarak verilecek karar’

Dört gündür davayı yakından takip ettiklerini dile getiren Ataoğlu, şöyle konuştu:

"Kuzey Kıbrıs'ta 1974 harekatı sonrasında ilk kez bu kadar fazla şehidimiz oldu. Belki uzun soluklu bir mahkeme süreci olacak. Bizim burada ailelerle birlikte olmamız, tek dileğimiz adaletin örnek bir dava olarak vereceği karar. Ve vereceği karar sonrasında bir daha bu canlarımızın yok olmaması, canlarımızdan olmamamız ana vatan Türkiye'deki canlarımızın da depremden zarar görmemesi içindir bütün temennimiz."

‘Savunmalar yalanla gerçek arasında’

Duruşma salonunda gerginliklerin yaşandığını belirten Ataoğlu, şöyle devam etti:

"Tabii ki duruşma salonunda dün akşam geç saate kadar bizim avukatlarımızın yapmış oldukları savunma ve mahkemenin bugüne ötelenmesi, bugün de sanıkların ve sanık avukatlarının yapmış olduğu savunmaya baktığımızda gerçekten üzülerek izlediğim yalanla gerçek arasındaki savunmalarıdır. Yalanla gerçek arasındaki savunmadan ne olur geri adım atalım, müsaade edelim bir daha böyle olaylar yaşanmasın. Adalet yerini bulsun."

Bir sanık avukatının duruşmaya Kuzey Kıbrıs'ın katılmaması gerektiği yönündeki beyanının anımsatılması üzerine Ataoğlu, "Biz KKTC ve ana vatan Türkiye olarak hepimizin bir kardeş olduğu aşikar. Bunu hiçbirimiz inkar edemeyiz. Netice itibarıyla KKTC'deki yaşayan herkes ana vatanda yaşayan herkes bir kardeşlik bağı doğrultusunda hareket ediyor. Kimsenin o gücü olmadığını burada bir kez daha sizler huzurunuzda ifade etmek isterim. KKTC olarak ana vatanına gelip burada savunmasını yapamayacak diye herhangi bir olay söz konusu bile değil" şeklinde konuştu.

4 gün süren duruşmada ara karar verildi

Mahkeme heyeti saat 19.45'te ara kararını vermek üzere duruşmaya ara verdi ve saat 22.00'de son oturum yeniden başladı. 

Tutuklu sanıklardan Ahmet Bozkurt, Fatih Bozkurt, Efe Bozkurt, Erdem Yıldız ve Halil Bağcı'nın tutukluluğunun devamına, tutuksuz yargılanan sanıkların ise tutuksuzluk halinin adli kontrol ile devamına, sanıkların mahkemeye getirilmesi talebinin reddine karar verildi.

Mahkeme heyeti ayrıca, MOBESE kayıtlarının istenmesine, kamu görevlilerinin dosyasının akıbetinin savcılığa sorulmasına, farklı cezaevine gönderilmemelerine yer olmadığına ve tanıklardan Mustafa Murat Ahmet Kuştepe'nin zorla duruşmaya getirilmesine karar verdi.

Duruşma, 26 Nisan 2024'e ertelendi.