İşçiler kötü çalışma koşullarına karşı direniyor: 'Fernas Madencilik'te toplu ölüm riski var'

AKP'li Ferhat Nasıroğlu'nun maden ocağında çalışan ve hakları için mücadele eden işçiler yarın Meclis'e yürüyecek. İşçilerin bağlı olduğu sendika maden ocağındaki toplu ölüm riskine dikkat çekiyor.

Haber Merkezi

Manisa Soma’da bulunan ve AKP'li vekile ait Fernas Madencilik’te çalışan işçiler, iş güvenliği önlemlerinin alınmamasına ve düşük ücretlere karşı mücadele başlatmış, sendikaya üye oldukları için işten atılmıştı. İşçiler seslerini duyurmak için Ankara'ya yürüdü.

25 Eylül’de Soma'dan yürümeye başlayan ve yarın Meclis'e yürüyeceklerini duyuran işçiler, talepleri karşılanıncaya kadar Ankara’dan ayrılmayacaklarını açıkladı. 

Fernas işçilerinin önemli bir kısmı Soma'daki ocaktan sağ kurtulanlar

Madenciler Ankara'dayken, üye oldukları Bağımsız Maden İş Sendikası, "Bir daha 301 olmasın diye: Fernas’ta İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği" isimli bir rapor hazırladı.

Fernas işçilerinin önemli bir kısmının, daha önce 301 madencinin yaşamını yitirdiği ocaktan sağ kurtulan işçiler olduğu hatırlatılan raporda madendeki işçi sağlığı ve iş güvenliği konusundaki eksiklere işaret edildi. 

AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'nun sahibi olduğu Fernas Madencilik'te toplu ölüm riski olduğunu belirten sendika, çalışma koşullarının Soma Katliamı ile Ermenek’tekiyle benzerliğine dikkat çekti.

Raporu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Enerji Bakanlığı, Fernas yetkilileri ve Ferhat Nasıroğlu’na sunduklarını belirten sendika, "Burada anlatılan sorunların, bütün taraflarca dikkate alınırsa çözülebileceğini ve Fernas işçilerinin güvenli bir çalışma ortamıyla işinin başına dönebileceğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Madendeki durum madde madde şöyle özetlendi:

  • Yeraltı madenciliğine hakim olmayan bir anlayışla çalışma yapılıyor.
  • Yeraltında kullanılmaması gereken araçlar ve hava sirkülasyonundaki eksiklik sebebiyle karbonmonoksit sorunu var.
  • Suyun içinde elektrik akımına kapılarak toplu ölüm riski var.
  • Gaz ölçüm ve izlemedeki ihmalkarlık ve manipülasyon sebebiyle toplu ölüm riski var.
  • Kârı artırmak için yetersiz sayıda işçi çalıştırıldığı için işçiler uzmanı olmadığı alanlarda risk doğuracak işlere zorlanıyor.
  • İşçiler emniyetsiz çalıştırıldığı için yüksekten düşerek ölüm riski var.
  • Toz emici aletler olmadığı için solunum sorunları riski var.
  • Kimyasal kullanılmasına rağmen yeterli koruyucu ekipman verilmediği için ciddi zarar görme riski var.
  • Yeraltı trafiğinde kullanılan araçların durumu ve önlem alınmadığı için ölüm riski var.
  • ATEX olarak bilinen Exproof (alev sızdırmazlık) sertifikasız aletler kullanıldığı için patlama riski var.
  • İşi hızlandırmak için yetersiz tahkimat kurulması sebebiyle göçük riski var.
  • Daha önce 4 kez olduğu gibi ocağı su basması sonucu ölüm riski var.

AKP'li patronun saldırısı sürüyor

Sendika daha önce de sosyal medya hesabından maden şirketine ait olduğunu belirttiği bazı görüntüler paylaşmıştı. Görüntülerle madendeki kötü çalışma koşulları gösterilmişti. Bunun üzerine şirket işçilerin bilgilerini sızdırmıştı.

AKP Milletvekili ve Fernas Madencilik patronu Ferhat Nasıroğlu'ysa "Bazı siyasi figürlerin ve marjinal grupların, işçileri ve ailelerini kışkırtarak yönlendirdiğini" öne sürmüş ve "Parmak sallayanlara mesajım şudur bizi ürkütemezsiniz" demişti. Madendeki kötü çalışma koşulları, uyulmayan iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin koşulları teşhir edilmiş olmasına rağmen Nasıroğlu, "İş güvenliği ile ilgili ciddi tedbirler var. Bu işi sabote etmek isteyen insanlar olabilir, bunlar istisnaidir. Bu kesinlikle yalan ve tezgahtır. Türkiye yüzyılında bizler özel bir misyon üstlendik bu memleketi daha ileriye taşımak için çok çalışacağız" iddiasında bulunmuştu.

AKP'li Ferhat Nasıroğlu ile ailesinin aldığı ihaleler ve zenginleşmeleri de gündem olmuştu.