Fernas patronu AKP'li vekil, işçileri suçladı: 'Türkiye yüzyılında bizler özel bir misyon üstlendik'

Fernas Madencilik patronu, AKP'li vekil Nasıroğlu basın toplantısı yapıp işçileri suçladı, "Bizi ürkütemezsiniz. Türkiye yüzyılında bizler özel bir misyon üstlendik" dedi.

Haber Merkezi

Manisa Soma’da bulunan Fernas Madencilik’te iş güvenliği önlemlerinin alınmamasına ve düşük ücretlere karşı mücadele başlatan ve bu süreçte sendikaya üye oldukları için işten atılan işçilerin mücadelesi devam ediyor.

25 Eylül’de Soma'dan başlayan çıplak ayakla yürüyüşlerinin 8. gününde Ankara'ya ulaşan işçiler, şehir girişinde polis barikatıyla karşılaştı. Saatlerce bekletilen işçiler, ilerleyen saatlerde TBMM'ye ulaşarak basın açıklaması gerçekleştirdi ve dün de AKP'li milletvekilleriyle görüştü. AKP’li vekiller ‘"işçilere gün içerisinde dönüş sağlayacaklarını" bildirirken, işçiler de talepleri karşılanıncaya kadar Ankara’dan gitmeyeceklerini açıkladı.

Aynı gün AKP Milletvekili ve Fernas Madencilik patronu Ferhat Nasıroğlu da Meclis'te basın toplantısı düzenledi. "Bazı siyasi figürlerin ve marjinal grupların, işçileri ve ailelerini kışkırtarak yönlendirdiğini" iddia eden Nasıroğlu, "Parmak sallayanlara mesajım şudur bizi ürkütemezsiniz" dedi. Madendeki kötü çalışma koşulları, uyulmayan iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin koşulları teşhir edilmiş olmasına rağmen Nasıroğlu, "İş güvenliği ile ilgili ciddi tedbirler var. Bu işi sabote etmek isteyen insanlar olabilir, bunlar istisnaidir. Bu kesinlikle yalan ve tezgahtır. Türkiye yüzyılında bizler özel bir misyon üstlendik bu memleketi daha ileriye taşımak için çok çalışacağız" iddiasında bulundu.

İşçilerin direnişi çıplak ayaklarla Ankara'ya ulaştı

Manisa'nın Soma ilçesinde AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'nun sahibi olduğu Fernas Madencilik’te iş güvenliği ve düşük ücretlere karşı mücadele başlatan işçiler, bu süreçte Bağımsız Maden İş Sendikası'na üye oldukları için Ağustos ayında işten atıldı.

İşten çıkarmaların ardından çalışmayı durduran sendika ve işçiler, ocak önünde direnişe başladı. İşçilerin eylemine jandarma müdahale etti. Ritmik şekilde kalkanlarına coplarını vura vura işçilerin üzerine yürüyen jandarma, Bağımsız Maden İş Genel Başkanı Gökay Çakır ile sendika yöneticilerinin de aralarında olduğu 70 kişiyi gözaltına aldı. İşçiler 2 gün boyunca gözaltında tutuldu.

Daha sonra sendika sosyal medya hesabından maden şirketine ait olduğunu belirttiği bazı görüntüler paylaştı. Söz konusu görüntülerde madendeki kötü çalışma koşulları, uyulmayan iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin koşullar gösterildi. Bunun üzerine şirket, işten atılan işçilerin bilgilerini sosyal medya üzerinden sızdırdı. 

Bağımsız Maden İş, sosyal medya üzerinden Fernas Madencilik'teki çalışma koşullarını teşhir etmişti.

Ocak önündeki direnişlerini haftalarca devam ettiren işçiler, atılan işçilerin geri alınması, yaşanabilir bir ücret ve iş güvenliği talebiyle 25 Eylül'de Soma'dan Ankara'ya yürüyüş başlattı. 

İşçiler çıplak ayakla yürüyüşlerinin 8. gününde Ankara'ya ulaştı. İşçiler Kurtuluş Parkı’ndan TBMM’ye yürümeyi planlamıştı ancak işçilerinin Ankara’ya girişi polis tarafından Sincan ilçesinin Temelli girişinde engellendi. Ankara'da polisin barikatıyla karşılanan işçiler, saatlerce bekletildi. 

CHP, DEM Parti, EMEP ve İYİP milletvekillerinin gelmesiyle madencilerin Ankara'ya girişi sağlandı. Milletvekilleriyle beraber iller arasında kullandıkları otobüsle TBMM'ye giden işçiler, Meclis'te basın açıklaması gerçekleştirdi.

2 Ekim'de muhalefet partilerinin vekillerinin girişimiyle Meclis’e giren işçiler, dün de TBMM’de AKP’li vekillerle görüşerek taleplerini iletti. AKP’liler ‘"işçilere gün içerisinde dönüş sağlayacaklarını" bildirdi. İşçiler de talepleri karşılanıncaya kadar Ankara’dan gitmeyeceklerini söyledi.

AKP'li patrondan da Meclis'te basın toplantısı

İşçilerin AKP'li vekillerle görüştüğü gün, Fernas Madencilik'in AKP'li patronu Ferhat Nasıroğlu da Meclis'te basın açıklaması düzenledi.

Şirkette yönetici olmadığını, siyasete girdikten sonra yöneticilik görevinden istifa ettiğini söyleyen Nasıroğlu, Bağımsız Maden İş Sendikası ve işçilerin görüşme taleplerine ilişkin de "Şirketin en üst düzeyindeki yöneticiler Soma'daydılar. Bu çalışan arkadaşlarımızı da davet ettiler. Çalışanlarla ilgili her zaman kapımız açıktır. Kimseye kapımız kapalı değil. Ama artniyetli bize parmak sallayan, bize hakaret eden insanlarla konuşmak istemiyoruz" iddiasında bulundu.

"Soma'da kömür madenciliğinin önünde çığır açtıklarını" söyleyen Nasıroğlu kendisini, iki ayrı maden projesinden ürettikleri kömürün yüzde 34'ünü devlete verdikleri ve yaptıkları yatırıma yaklaşık 6 milyar 700 milyon TL harcama yaptıklarını söyleyerek savundu.

Nasıroğlu, sosyal medya ve televizyonda firması ve kendisi aleyhine dezenformasyon yapıldığını söyleyerek, iddialarını şöyle sürdürdü:

"Soma havzasında Fernas'ın çalıştığı iş yerinde 500 kişi çalışıyor. Burada da iş disiplinine uymayan bir grup çalışan kardeşlerimiz disiplin suçu işledikleri için iş akitleri feshedilmiş. Yasal haklarının ödemeleri yapılmış. Bunlar 5 kişidir. Bir kişinin de deneme süresinde uygun görülmediği için işe devam ettirilmemiş. Nasıl olduysa bu 5 kişi ciddi bir şekilde geliyorlar bu işletmenin önünde dışarıdan da birilerini çağırarak birden 60 kişiye çıkıyor, kapıyı kırarak işletmenin sahanın içerisini işgal ediyorlar. Bir işletmeyi yasal olmayan bir şekilde giriyorsanız bunun adı yasalarda bellidir."

İşçilerin sendikalı oldukları için işten çıkarılmadığını da öne süren Nasıroğlu, "Burada bizim iki projemizde 2 bin 100 sendikalı çalışanımız var. Bizim sendikalarla bir problemimiz yok. Sendikaların burada farklı niyetlerini ortaya koyuyor" dedi.

Bağımsız Maden İş: Gördüğünüz su, işçiler çalışırken kesintisiz şekilde akan yer altı suyu. İşçiler sürekli kablo ve ekipmanlarla suya batık şekilde gaz kaçağı, elektrik çarpması tehlikesi olmasına rağmen herhangi bir önlem alınmadan çalışıyor.

'Çalışanları kışkırtıyorlar'

"Bazı siyasi figürlerin ve marjinal grupların, işçileri ve ailelerini kışkırtarak yönlendirdiğini" iddia eden Nasıroğlu, şöyle konuştu:

"Bazı siyasi figürler ortaya çıkıyor, çalışanları kışkırtıyorlar... Bizim 10 yıldır işletmemizin yolunu bilmeyen bazı siyasi figürler ortaya çıkıyor. İşçilerle beraber işletmeye yönelik hareketler yapılıyor. Bu arkadaşlarımızı yönlendiriyorlar. Arka planda bazı marjinal gruplar bu arkadaşlarımızı sürekli oyalıyor. Onlara umut veriyor. Onlarla biz görüşüyoruz. Çalışan arkadaşlarımızı kendi çalıştığı iş yerine karşı kışkırtıyorlar. Ailelerini, çocuklarını kışkırtıyorlar.

Bir yetkili sendika ortaya çıktı. Bizim firmamızla pazarlık yapacak noktada değil. 'Çalışma şartlarından, iş güvenliğinden şikayetçiyiz' diyorlar. Gerçeğe aykırı beyanlar var... Sosyal medyada beyanatlar veriliyor ve belli bir basın grubu da bunu sürekli işliyor."

'İş güvenliği ile ilgili ciddi tedbirler var, yalan ve tezgah'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın maden ocağında denetim yaptığını ifade eden Nasıroğlu, "Çalışma Bakanlığı iş güvenliği ile ilgili daha yeni yerinde inceleme yapıldı. Rapor gayet olumlu yeraltında çalışmaya engel hiçbir şey yok. Burada 5 yıldır çalışılmış. Bir tane ölümlü iş kazası yok. Bir uzuv kaybı, iş kazası yok. Burada demek ki iş güvenliği ile ilgili ciddi tedbirler vardır. Bu işi sabote etmek isteyen insanlar olabilir. Bunlar istisnaidir. Bu kesinlikle yalan ve tezgahtır" dedi.

Bağımsız Maden İş: Yönetmeliğe göre kimyasal yapılan alanda kimsenin durmaması gerektiğinden şerit çekili alan vardiya amirleri ve şirket yöneticileri tarafından kaldırılmış durumda. Madenciler kimyasala uygun koruyucu tek ekipman; gözlük, tulum, maske olmadan uzun vadede kanser, kısa vadede kör olma tehlikesi altında çalışıyor.

'Bizi ürkütemezsiniz, Türkiye yüzyılında bizler özel bir misyon üstlendik'

Ocağın inşaat aşamasında olduğunu, üretime başlamadığını belirten Nasıroğlu, şunları söyledi:

"Yer altında çalışmak için en az iki asgari ücret almanız lazım. Veriliyor mu veriliyor... Bu işin arkasında iş barışını bozmaya çalışan bir zihniyet var. Kesinlikle bu iddia doğru değildir. Herkes hakkını alıyor.

En çok prim edilen şey... Bir yerde çalışan madenci, üreten bir işletme. Bunun karşısında siyaseten bir isim bunun piyasadaki algısı, 'çok çabuk satın alınabilir.' Öyle bir algı yaratılıyor ki sanki burada işçi kıyımı yapılıyor. Külliyen yalan. Birileri bize sosyal medyada parmak sallıyor biz o parmak sallayanlara boyun eğmeyiz buradan mesajımdır. Biz geçmişte böyle şeylerle karşılaştık. Evimize bombalar atıldı. Makinalarımız yakıldı, işçilerimiz kaçırıldı. Tehdit ve ölüm mektupları aldık. Asla geri adım atmadık. Üretime, yatırıma devam ettik. Parmak sallayanlara mesajım şudur, korkutamazsınız. Bizi ürkütemezsiniz. Türkiye yüzyılında bizler özel bir misyon üstlendik bu memleketi daha ileriye taşımak için çok çalışacağız."

Bağımsız Maden İş: Çoğunuzun beş dakika dahi duramayacağı bu alanda madenciler günde 10 saat geçiriyor, burada çalışıyor, yemek yiyor, burada ihtiyaçlarını gideriyor. Patron Ferhat Nasıroğlu milletvekili olmasına rağmen İSİG önlemlerini, yönetmelikleri, kanun maddelerini uygulamayarak suç işliyor, madencileri ölüme gönderiyor! Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı görüyor musunuz?

Nasıroğlu ailesi her taşın altında

AKP'li Ferhat Nasıroğlu ve ailesi aldıkları ihalelerle gündemde.

1982 yılında kurulan, Fernas Grup, otomotiv, enerji, inşaat malzemeleri, maden ve gıda gibi alanlarda da yatırım yaptı. Şirket, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve Karayolları Genel Müdürlüğü başta olmak üzere pek çok kurumun ihalesini aldı.

OdaTV'nin haberine göre, 2021 yılında AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'nun yakınlarına ait Fernas inşaat şirketi Aydın-Denizli Otoyolu'nun projesini aldı. Yap işlet devret modeli ile şirkete verilen otoyol projesi o dönemde maliyeti nedeniyle eleştirilere konu olmuştu. Şirket yolun yapımı sırasında yaptığı ağaç katliamı nedeniyle kamuoyunda tepki çekmişti.

Proje için Karayolları Genel Müdürlüğü’nün şirkete günlük 35 bin araç geçiş garantisi verdiği öne sürülmüştü. Konu CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız tarafından da soru önergesi ile Meclis gündemine taşınmıştı.

İhalesiz 24 milyon dolar

Ferhat Nasıroğlu'nun kuzeni Muzaffer Nasıroğlu'nun şirketi Fernas İnşaat BOTAŞ’tan ihalesiz aldığı 24,5 milyon dolarlık "yolsuzlukla" da gündeme gelmişti. BOTAŞ Genel Müdürü; "İşi yapsa da, yapmasa da Fernas Şirketi’nin 24,5 milyon dolar ödeyeceğini ve bunun doğru bir karar olduğunu" savunmuştu.

'Beyaz Enerji' yolsuzluğunda isimleri geçti

2005 yılında aralarında bürokrat, patron ve bir de çaycının olduğu "Beyaz Enerji-2" operasyonunda AKP Batman Milletvekili Nezir Nasıroğlu'nun kuzeni ve Fernas İnşaat'ın sahibi Muzaffer Nasıroğlu adı geçmişti. Dosya kapsamında Muzaffer Nasıroğlu ve Nasıroğlu`nun şirketinde çaycı olarak çalışan Yaşar Giregiz tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.