Ana içeriğe atla

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

İran'dan Türkiye'ye İsrail'e karşı 'güvenlik ittifakı' çağrısı

İran basını Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile telefon görüşmesi yapan İran Savunma Bakan Vekili Mecid İbn Rıza’nın Türkiye, İran, Pakistan, Suudi Arabistan ve Mısır'ın da dahil olacağı bir güvenlik ittifakı teklif ettiğini duyurdu.

Dış Haberler

Yayın Tarihi: 03.07.2026 , 16:10

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in İran Savunma Bakan Vekili Tuğgeneral Seyyid Mecid İbn-ül Rıza ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği açıklandı.

Henüz Milli Savunma Bakanlığı’nca duyurulmayan görüşmeye dair İran basınında yayımlanan haberde İbn Rıza’nın Güler’e İsrail’e karşı bölgede bir “İslam Dünyası Güvenlik İttifakı” önerisinde bulunduğu kaydedildi.

Press TV’de yer alan habere göre İran Savunma Bakan Vekili, Türk mevkidaşıyla yaptığı telefon görüşmesinde, bölge dışı güçlerin varlığının istikrarsızlık kaynağı haline geldiğini belirterek, İslam ülkeleri arasında ortak bir güvenlik mekanizması kurulması çağrısında bulundu.

'ABD'ye güvenimiz yok, İsrail'i cesaretlendiren ABD'

Görüşmede İbn Rıza ve ve Güler’in bölgesel gelişmeleri, İran ile ABD arasında 27 Haziran'da imzalanan mutabakat zaptının uygulanmasını ve Tahran ile Ankara arasındaki savunma ve güvenlik bağlarını güçlendirme yollarını ele aldığı kaydedildi.

Tahran'ın Washington ile mutabakat zaptını "bölgesel istikrarın yeniden sağlanmasına yardımcı olmak" ve dost ve komşu ülkelerin talebi üzerine kabul ettiğini belirten İbn Rıza "ABD'nin verdiği sözleri tutmama konusundaki uzun geçmişi göz önüne alındığında, karşı tarafa hiç güvenimiz yok" dedi. İbn Rıza "İran Silahlı Kuvvetleri tam teyakkuzda olup, anlaşmanın herhangi bir ihlali orantılı bir karşılıkla karşılanacaktır” diye belirtti.

Gazze, Lübnan, Suriye ve İran'daki İsrail vahşetini şiddetle kınayan İbn Rıza, ABD'nin sürekli desteğinin İsrail'in istikrarsızlaştırıcı politikalarını sürdürmesine ve daha da cesaretlenmesine olanak sağladığını söyledi.

İslam ülkelerini, bu tür politikaların devam etmesini önlemek için birlik ve dayanışma göstermeye çağıran İbn Rıza İran, Türkiye, Pakistan, Suudi Arabistan, Mısır ve diğer Müslüman ülkeleri içeren bir güvenlik ittifakı kurulması yönündeki İran'ın önerisini yineledi.

İsrail'in Suriye ve Lübnan'da 'güvenlik bölgeleri' kurma planına karşı uyardı

"Son savaş, bölgenin güvenliğinin bölge ülkeleri tarafından sağlanması gerektiğini gösterdi" diyen İran Savunma Bakan Vekili, "Yabancı güçlerin varlığı güvensizliği de belirsizliği de artırır” dedi.

İsrail'in Suriye ve Lübnan'da sözde güvenlik bölgeleri kurma planlarına karşı uyaran İbn Rıza bu tür adımların daha geniş bir bölgesel krize yol açabileceğini söyledi.

ABD’li yetkililerin Lübnan'daki Hizbullah'a karşı yeni bir cephe açma konusundaki son açıklamalarının, tüm bölgeyi yeni güvenlik tehditlerine maruz bırakabileceğini de sözlerine ekledi.

Basra Körfezi'nin güvenliğinin bölgesel ülkeler tarafından yönetilmesi gerektiğini vurgulayan Güler, güvenliğin "içsel bir mesele" olduğunu ve bölge dışı güçlere bağımlılığın kalıcı istikrar sağlayamayacağını söyledi.

Yaşar Güler'den başsağlığı ve 'diplomasiye devam' mesajı

Habere göre Yaşar Güler ise İran İslam Devrimi lideri Ali Hamaney’in, askeri komutanların, sivillerin ve özellikle de ABD tarafından güneydeki Minab kentinde katledilen çocuklar için başsağlığı diledi.

Ankara'nın ateşkesin tam olarak uygulanmasına ve diplomasiye devam etmesine verdiği desteği yineleyen Güler, "Bölgenin güvenliği ancak diyalog, işbirliği ve bölgesel ülkelerin katılımıyla sağlanabilir" diyerek, Türkiye'nin komşu devletlerin toprak bütünlüğünün korunmasını desteklediğini belirtti.

Güler Ankara'nın “terörle mücadele”, sınır güvenliği ve bölgesel konular da dahil olmak üzere alanlarda İran ile işbirliğini daha da genişletmeye hazır olduğunu söyledi.

Bölgesel işbirliği ve yakınlaşmanın kalıcı barışa giden tek yol olduğunu belirten Güler Türkiye'nin gerilimleri azaltmayı, “terörle mücadeleyi” ve bölgesel güvenliği güçlendirmeyi amaçlayan her türlü girişimi destekleyeceğini sözlerine ekledi.

Güler ile İbn Rıza'nın bölgesel gelişmeler konusunda yakın istişareleri sürdürme konusunda mutabık kaldıkları aktarıldı.


soL Haber'i WhatsApp ve Telegram kanallarından takip edin, önemli gelişmeleri kaçırmayın.

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.